Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

'Wij hebben de finale gehaald en nu willen we winnen ook'

Fleur Reijngoudt 5 april 2016

Als klein jongetje was Ruud Verweij, nu directeur van Verweij Houttechniek, al actief in de fabriek. Elke zaterdag moest hij er schoonmaken en ook in de zomervakanties werden de handen uit de mouwen gestoken. Zijn opa schreef het familiebedrijf in 1914 in bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat het in 2014 tijd was voor een feestje: het bedrijf mag zich vanaf dat moment officieel hofleverancier noemen.

Ruud Verweij runt het bedrijf vandaag de dag samen met zijn broer David. Ruud doet de commercie en marketing, David de technische kant. Hun neef Leon Verweij verzorgt de financiën. Daarbij is de zoon van David, Leonard Verweij, de beoogde opvolger. Ook hij loopt al sinds zijn twaalfde rond op de werkvloer. "Ik had hier verschillende bijbaantjes en na mijn studie bedrijfskunde aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam ben ik officieel in dienst getreden."

Logischerwijs is er die afgelopen 100 jaar veel veranderd bij Verweij Houttechniek. Het familiebedrijf werd actief op verschillende locaties en het vaste personeelsbestand groeide van 2 naar 120 mensen. Daarnaast lopen er zo'n twintig flexibele krachten rond.

Bijbaantjes

Voor Ruud begon zijn carrière in het familiebedrijf op zijn 22ste: "Ik ging al snel de weg op om producten te verkopen en op beurzen te staan. Daarbij was altijd de vraag hoe we ons konden onderscheiden van onze concurrenten."  

 

Foto: Ruud Verweij, een foto uit de tijdlijn in de gang van Verweij Houttechniek.

One-stop-shopping

"We denken altijd na over nieuwe producten. Vroeger maakten we nog alleen kozijnen op de traditionele manier. Dus alleen voorzien van een laag grondverf en exclusief glas-, hang- en sluitwerk. Stukje bij beetje zijn we deze onderdelen toe gaan voegen en kwam daar zelfs de montage bij. Nu verzorgen we het gehele traject van ontwerp en inmeten tot en met de montage van kozijnen."

"En we bieden juist niet alleen kozijnen aan, maar ook ramen, deuren, wanden, bergingen, dakkapellen en zelfs complete woningen", vult Ruud aan. "Dit biedt comfort en zekerheid voor opdrachtgevers; er is één aanspreekpunt en één verantwoordelijke partij. Dit komt het gehele renovatieproces ten goede. Het feit dat Verweij in eigen beheer complete trajecten verzorgt voor alle soorten producten, maakt het bedrijf uniek."

De finale

Ook de bouwsector heeft flink last gehad van de recessie. Volgens Leonard is vijftig procent van de banen in de sector verloren gegaan: "Maar wij bestaan gelukkig nog en we zijn financieel gezond. De reden? Omdat we altijd blijven inspelen op de behoeften van de markt."

"Dat wij bij de overgebleven bedrijven in de bouwsector zitten én vlees op onze botten hebben, betekent voor ons dat we de finale hebben gehaald. Nu willen wij deze gaan winnen. Wij geloven dat constant blijven innoveren dé manier is om dit te doen", aldus Ruud. "Daarom werken we het liefst met partners, in de vorm van Resultaat Gericht Samenwerken. Voor ons is dat ideaal, omdat onze kennis en kunde dan optimaal worden benut. In die context kunnen wij het meeste waarde toevoegen en langdurige relaties opbouwen. Als het altijd puur om de laagste prijs zou gaan, zouden we niet meer bestaan."

Evolutie versus revolutie

"Zelf proberen we ook constant flexibel te blijven denken. Zo is bijvoorbeeld een samenwerking ontstaan met het bedrijf Repurpose. Dit zijn enthousiaste ex-studenten bouwkunde, die in samenwerking met Verweij hun eindstage hebben uitgevoerd. Hun focus ligt op circulair bouwen, waarbij zij oude deuren die vrijkomen op projecten een nieuwe bestemming geven. Vroeger zouden deze deuren als afval worden afgevoerd. Aan de ene kant bespaar je nu op de afvalkosten, aan de andere kant gaan de organisatiekosten omhoog. De eerste stappen zijn gezet, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Dus toch weer evolutie in plaats van revolutie. Qua kosten spelen we quitte, maar met deze benadering zijn we in elk geval maatschappelijker verantwoord aan het ondernemen dan bij de traditionele benadering. "

Over maatschappelijk ondernemen gesproken: Verweij is ook een leerbedrijf. Vijf procent van de aanwezigen op de werkvloer is stagiair. Het bedrijf doet mee aan het SamenWerkingsVerband Hout (SWV Hout). Binnen dit verband bieden bedrijven stageplekken aan leerlingen die een technische opleiding in de branche volgen. En dan hebben we het niet alleen over mensen van rond de 20 jaar, maar ook mensen die persoonlijke of psychische problemen hebben gehad en moeten re-integreren. Binnen Verweij zijn erkende leermeesters actief die alle stagiaires begeleiden. "Natuurlijk is dat ook voor een deel uit eigen belang, want de goede stagiaires proberen we te behouden", biecht Leonard op.

Foto: Staatssecretaris Sander Dekker op bezoek bij Verweij Houttechniek, op de foto met een leermeester en zijn stagiair. 

Toekomst

"Zoals gezegd willen we met onze kennis en kunde waarde blijven toevoegen en langdurige relaties aangaan. Dat zien wij als basis voor een goede toekomst. Daarbij richten we onze pijlen vooral op het aanbieden van de zuinigste producten van Nederland, omdat hier altijd een grote behoefte aan zal blijven. We zijn trots op het feit dat we hofleverancier zijn, maar we willen vooral naar de toekomst kijken. Stilstand is achteruitgang, we gaan voor de volgende 100 jaar als familiebedrijf." 

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren