Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Sleephelling 73% efficiƫnter

9 juni 2011

De passief gerenoveerde woningen van het project aan de Sleephellingstraat in Rotterdam presteren 73 procent energiezuiniger dan een vergelijkbare woning met een energielabel A. Dat is de conclusie die getrokken wordt na twee jaar monitoren van de op passiefhuisniveau gerenoveerde woningen. Tot anderhalf jaar na oplevering is er gemeten aan het energieverbruik.

Het werkelijke gasverbruik voor verwarming, warm tapwater en koken samen is gemiddeld 400 m³ gas per woning per jaar. Dat is 34 procent van wat een gemiddeld energielabel A woning verbruikt. Rekening houdend met het feit dat Sleephellingstraat uit relatief grote woningen tussen de 105 en 160 m² vloeroppervlak bestaat, komt dat percentage uit op 27 procent. Voor verwarming betalen bewoners op die manier tien euro per maand, 15 procent van wat nodig is voor een gemiddelde woning in Nederland. Voor warm water betalen de bewoners ook tien euro per maand, dankzij de zonneboiler die de helft van de warmte gratis levert.

De grootste post op de energierekening, het huishoudelijk elektriciteitsverbruik, blijkt 80 procent van wat gebruikelijk is in een energielabel A woning. Dat komt mede doordat de wasmachine via hot fill gebruikmaakt van warm water uit de zonneboiler. Tot slot blijkt uit gehouden enquêtes en metingen dat het nagestreefde hoge comfort en een gezond binnenmilieu overtuigend zijn gerealiseerd.

Over project Sleephelling

Het renovatieproject aan de Sleephellingstraat bestaat uit 9 historische panden die zijn getransformeerd tot 14 boven- en benedenwoningen. Het project is opgeleverd in het najaar van 2009 en was toen het eerste renovatieproject in Nederland waarbij het Energiezuinig Wonen-concept werd toegepast. Het project ontving al meerdere prijzen: de PassiefBouwenKeur, de VSK Award, de Passief Bouwen Award en een nominatie voor de Bouwprijs. Het project Sleephelling was een van de genomineerde projecten voor De Gulden Feniks, de opvolger van de Nationale Renovatie Prijs die 7 juni werd toegekend aan de Politieacademie in Apeldoorn.

Lees hier het artikel over project Sleephelling uit Renovatie 2009/3.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren