Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Mogelijk toch kansen voor Kleiburg

15 juni 2011

Woningcorporatie Rochdale heeft haar besluit om de Bijlmerflat Kleiburg op te geven, gebaseerd op veel te sombere uitgangspunten. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van het bureau Vaecon, dat op verzoek van stadsdeel Zuidoost de financiële argumenten van Rochdale nog eens tegen het licht heeft gehouden.

Vaecon, gespecialiseerd in bouwkosten en vastgoedontwikkeling, komt bij de herberekening van de verschillende varianten voor Kleiburg tot opmerkelijke uitkomsten. Zo becijferde Rochdale dat de herontwikkeling en exploitatie gedurende tien jaar van het eerste van de vier woonblokken tot een negatief resultaat van ruim 26 miljoen euro zouden leiden. Vaecon komt echter uit op een verlies van 16,5 miljoen euro.

Renovatie

Ook de andere vier varianten vallen bij Rochdale fors duurder uit. Voor de volledige renovatie van alle 500 woningen met een exploitatie van 40 jaar kwam de corporatie tot een negatief saldo van ruim 47 miljoen euro. Vaecon komt uit op 43 miljoen euro.

Het bureau denkt dat ook de volledige sloop van Kleiburg goedkoper kan uitpakken: 8,7 miljoen euro, tegen 12,3 miljoen euro volgens de rekenmeesters van Rochdale. Opvallend is dat Vaecon in zijn berekeningen dezelfde bouw- en sloopkosten hanteert als Rochdale.

Bijkomende kosten

De verschillen in de uitkomsten worden veroorzaakt door bijkomende kosten. In zeer neutrale termen beschuldigt Vaecon Rochdale van slordig rekenwerk. De woningcorporatie werkt aan een reactie op het rapport. Ook het stadsdeel wil pas later reageren. De doorberekening van de verschillende varianten was vorig jaar voor Rochdale aanleiding bij het stadsdeel op sloop van de klassieke honingraatflat aan te dringen. Verzet tegen deze plannen leidde bij de woningcorporatie tot de bereidheid Kleiburg voor een symbolisch bedrag aan een serieuze partij over te doen.

Momenteel voert Rochdale met drie gegadigden besprekingen over de toekomst van de flat. Zij zullen binnenkort hun plannen presenteren. Na de zomer zal Rochdale met het stadsdeel besluiten welk plan de meeste kans van slagen heeft.

Aan de renovatie van een andere Bijlmerflat, Grubbehoeve, is in Renovatie 2010/3 is aandacht besteed.

Lees meer over de ontwikkelingen rond Bijlmerflat Kleiburg in het dossier op renda.nl.

Bron: het Parool

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren