Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Minder leegstand Parkstad Limburg

14 september 2011

De leegstand van woningen in Parkstad Limburg, een samenwerkingsverband van acht gemeenten in Zuid-Limburg, is voor het derde achtereenvolgende jaar gedaald. Eind 2010 stond 4 procent van de woningen in de regio leeg. Een jaar eerder was dat 4,4 procent en eind 2007 ging het nog om 4,9 procent van de woningen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de Monitor Leegstand Parkstad Limburg 2011.

Beperking van de leegstand is volgens het samenwerkingsverband een belangrijke voorwaarde om de leefbaarheid in wijken op peil te houden of te verbeteren. De daling is het resultaat van intensieve samenwerking tussen corporaties, gemeenten en stadsregio. Die partijen hebben in 2009 per stadsdeel concrete afspraken gemaakt over de herstructurering. Portefeuillehouder Wonen van de stadsregio, Andy Dritty: “Als Parkstad lopen we in Nederland voorop in het omgaan met krimp, zeker op het thema wonen. Belangrijke succesfactor zijn de concrete, harde afspraken die de stadsregio met gemeenten en corporaties per stadsdeel heeft gemaakt om het overaanbod aan woningen weg te werken. Alleen zo voorkom je dat nieuwe bouwplannen elkaar kannibaliseren.”

Op schema

Om de leegstand verder te laten dalen, zullen tot en met 2014 per saldo zo’n 1500 woningen worden onttrokken aan de voorraad. Tegelijkertijd wordt nieuwbouw gerealiseerd. Met zo’n 500 gesloopte woningen in 2010 zit de regio op schema voor de opgave van komende jaren. De herstructurering van woonwijken in Parkstad Limburg concentreert zich in de eerste jaren op vijf pilotwijken in Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. Vanuit de overheid is door Rijk, provincie en regio hiervoor ruim 44 miljoen euro als eerste investering beschikbaar gesteld.

  

Lees de opinie van Andy Dritty over dit onderwerp in Renovatie 2010/3.

Bron: PropertyNL

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren