Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Kinderziektes bij NOM-woningen in Tilburg

Anneroos Nigten 26 januari 2016

In de lente van 2015 werden 17 nul-op-de-meterwoningen aan de Le Sage ten Broekstraat in Tilburg opgeleverd. Eerder al had de proefwoning de test succesvol doorstaan; verschillende 'proefwoners' hadden tot tevredenheid gebruik gemaakt van de installaties in de NOM-woning. Nu, enkele maanden later en hartje winter, komen er toch problemen aan de oppervlakte.

Schouten Techniek realiseerde de installaties in de NOM-woningen in Tilburg. Directeur Coos Schouten doet zijn verhaal. ?Nu alle woningen gereed zijn, de zomer voorbij is en nu we een echte winter ervaren, zijn er punten van verbetering. In de winterse kou zijn kleine fouten bloot komen te liggen. We doen er nu alles aan om die op te lossen.?

Zeer laag budget

Voor de renovatie in Tilburg kreeg Schouten Techniek een uitdaging voorgelegd; een nul-op-de-meteroplossing creëren tegen een zeer laag budget. Daarbij werd veel waarde gehecht aan betrouwbaarheid, laag energieverbruik en een optimaal klimaat met de mogelijkheid om te koelen. Schouten: ?In een korte tijd bedacht het Schouten-innovatieteam een systeem wat aan alle eisen voldoet, dat te installeren is zonder overlast in de woning te veroorzaken en ook geschikt bevonden werd voor woningen zonder afgiftesysteem. De hard- en software is door onszelf ontwikkeld, deze was in de markt niet voorhanden.? Proefwonen in de proefwoning gaf positieve reacties op het ontwikkelde systeem.

Koude luchtstroom

Vlak na oplevering waren eigenlijk alle bewoners van de 17 NOM-woningen enthousiast. Zo middenin de zomer zag men de voordelen van de koeling. Toen het kouder werd, kwam er echter een softwarefout naar boven die het tij keerde. ?Dat had tot gevolg dat er kortstondig een koele stroom lucht door de woning ging. In december is dit probleem bij de meeste woning opgelost, maar we konden de oplossing nog niet bij iedere woning doorvoeren. Achteraf gezien hadden we dat direct moeten voltooien, maar al doende leert men,? legt Schouten uit. ?Waar de woningen zijn hersteld, werken de systemen weer naar behoren en zien we ook weer tevreden bewoners.?

Geluid

Een ander probleem deed zich voor. Sommige bewoners ervaarden overlast door geluidstrillingen van de warmtepomp. ?Dat vonden wij opvallend, aangezien we één van de meest stille warmtepompen toepassen.? Schouten heeft bedenkingen bij de constructie: ?Dit probleem is opgelost door een extra geluidsabsorberende plaat te plaatsen, die de overlast wegneemt.?  

Temperatuurverschil

Bij de Stroomversnelling wordt gebruik gemaakt van verschillende normtemperaturen. In de slaapkamer is dat twintig graden Celsius. ?De meerderheid van de bewoners wenst daar een norm van 18 graden. Om temperatuurverschillen te kunnen creëren tussen de woonkamer en slaapkamers, hebben we ook een regeltechnische oplossing aangeboden, maar om budgettaire redenen koos men hier niet voor. De wensen van de bewoner zijn dus in strijd met de opdracht die wij als Schouten Techniek kregen,? legt Coos Schouten uit. Inmiddels heeft Schouten een oplossing: door roosters te plaatsen, wordt de opwarming van slaapkamers beperkt.

Bewonersgedrag

Ondanks alle voorbereidingen en een positieve resultaat bij de proefwoning, zijn er deze winter toch klachten ontstaan bij bewoners, ook al haalt de woning de ontwerptemperatuur. Coos Schouten: ?De klachten nemen we heel serieus. We vinden het echter wel jammer dat er op een bepaald moment een negatieve sfeer is ontstaan in de wijk. Sommige bewoners maakten veel geluid en ze gaven vooral aan elkaar aan dat ze niet tevreden waren.? Bepaalde zaken konden in zijn ogen door het gehele team voorkomen worden. ?Het bewonersgedrag dient ook gewijzigd te worden, een leerproces wat erbij hoort. Bewoners kregen de instructie dat ze de thermostaat 's nachts één tot maximaal twee graden mogen verlagen. In de praktijk wordt de thermostaat in sommige gevallen meer versteld, waardoor het verwarmingssysteem niet optimaal werkt. Daarnaast is NOM berekend met gesloten ramen. Dat betekent niet dat de ramen nooit open mogen, maar als ze vaak openstaan zorgt dat wel voor warmteverlies.?

?Op dit moment zijn we hard bezig om de problemen stuk voor stuk op te lossen. Vooralsnog verloopt dat goed, maar het zou nog beter gaan als alle bewoners meewerken, een gezamenlijke bijeenkomst heeft daar al positief aan bijgedragen,? verklaart Schouten.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren