Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Europees onderzoek energiezuiniger woningen

13 september 2011

Europese steden staan vol met oudere huurwoningcomplexen. Hoe maak je die zuiniger en comfortabeler, zonder dat de bewoners eruit moeten? Het Kaderprogrammaproject BEEM-UP onderzoekt dit in drie Europese wijken, waaronder de Delftse Kuyperwijk. Daar werkt woningcorporatie Woonbron samen met energiemaatschappij Eneco, aannemer en bewoners aan besparing.

“De overheid dwingt corporaties terecht om woningen met slechte energielabels zuiniger te maken”, zegt Karin Schrederhof, vestigingsdirecteur van Woonbron. “Dat vraagt om bouwkundige maatregelen waar onze huurders niet automatisch enthousiast over zijn. Door besparing voor hen relevant te maken, willen we ze toch meekrijgen. Voor hen betekent dat een lagere energierekening en meer comfort, voor ons verduurzaming van de woningvoorraad met de mogelijkheid om de huren te mogen aanpassen. De overheid bevriest namelijk vanaf 2014 huurprijzen van woningen met energielabels E, F en G.”

Energiedisplay

Om nieuwe maatregelen te ontdekken, organiseert Woonbron een pilot in de Kuyperwijk, in een complex met jarenvijftigwoningen, met energielabels E, F en G. De woningcorporatie ziet het als een ‘transparante zoektocht’ naar nieuwe instrumenten en samenwerkingsverbanden. “Allereerst komen we tegemoet aan wensen van bewoners, bijvoorbeeld voor nieuwe kozijnen”, volgens Schrederhof. “Daarnaast krijgen huurders binnenkort via Eneco een energiedisplay. Daarop kunnen ze hun energiegebruik bijhouden en bijvoorbeeld zien wat een warme douche kost. Zo hopen we huurders bewuster te maken en zuinig gedrag te stimuleren.”

Intussen bekijkt Woonbron met aannemers mogelijke bouwkundige- en installatieaanpassingen. “Denk aan zonneboilers om de woningen een nog beter energielabel te geven, of vloerisolatie. We gaan de bewoners hierover voorlichten en nemen ook hun eigen ideeën mee”, legt Schrederhof uit. “Vervolgens moeten ze individueel beslissen of en hoe ze de woning willen aanpassen. De Universiteit Maastricht onderzoekt de waardestijging van de woningen. Of de pilot succesvol is, kunnen we meten aan hoeveel huurders meedoen. Als alles goed gaat, hebben we straks een gereedschapskist met toepasbare maatregelen.”

Zweden en Parijs

Niet alleen in Delft, maar ook elders in Nederland en Europa speelt dit vraagstuk. In BEEM-UP, gesteund door het Kaderprogramma, worden daarom ook in Parijs en het Zweedse Alingsås pilots uitgevoerd. Schrederhof: “Dankzij deze demonstraties kunnen we straks concrete maatregelen uitwisselen, ook met corporaties die nu niet deelnemen. Steun van de overheid is bovendien belangrijk, omdat die zo kan zien hoe ingewikkeld het is om energielabels te verbeteren, en daar duidelijk beleid over kan formuleren.”

Bron: Agentschap NL

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren