netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Corporaties met karakter

di 12 jan 2016

Specialisten in de markt moeten in bouwketens de ruimte krijgen om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Het liefst ook met nieuwe technieken en nieuwe toepassingen van bekende materialen. Dan komt de innovatie echt op gang en kunnen corporaties stappen maken. Het helpt enorm wanneer corporaties 'streng doch rechtvaardig' die ruimte bewaken voor specialisten in de keten.

Lars Weijers, directeur van het familiebedrijf Weijerseikhout uit Groesbeek en sinds september Renda-partner: "Woningcorporaties willen innovatie vanuit de keten maar dat kan alleen als ze die rol bij de specialist neerleggen en alle ketenpartners er op durven aanspreken als die rol dreigt te worden ondergesneeuwd." De energieke veertiger spreekt vol passie over de kansen die hij ziet voor het dak, zijn domein. Hoewel hij tegenwoordig nauwelijks tijd heeft zelf het dak op te gaan kent hij het als geen ander. "Het dak is onze specialisatie en biedt talrijke mogelijkheden om echt te innoveren en energetische maatregelen toe te passen. De huidige uitdagingen van corporaties maken het steeds interessanter."

Betere tijden door ketensamenwerking

Als telg binnen een familiebedrijf was zijn passie voor het vakmanschap al vroeg een feit, maar ambitieus was hij ook. De kennismaking met mensen als Martin Liebregts en Pieter Huijbregts rond 2008 betekende voor de jonge Lars Weijers veel omdat hij in hen eindelijk gelijkgestemden vond. Deze mannen verwoorden precies zoals hij zelf ook dacht: laat vaklieden bedenken hoe een product er uit moet zien en wat de aanpak moet zijn voor een bepaalde uitdaging. Maar door de plek van leveranciers in de traditionele bouwkolom werden toeleveranciers daartoe nauwelijks aangespoord. Met de introductie van ketensamenwerking braken er voor leveranciers als Weijerseikhout betere tijden aan. Resultaatgericht samenwerken bleek een goede weg om aan de voorkant van een renovatie mee te denken over het eindresultaat. Van diverse opdrachtgevers, veelal corporaties kreeg (en krijgt) Lars Weijers de ruimte om met nieuwe ideeën te komen en buiten bestaande kaders te denken. Over zijn specialisatie, het dak, vroeg hij zich af waarom de drie lagen waaruit een dak met energetische maatregelen nu bestaat, niet te integreren is tot één laag. Dat vereiste nieuwe technieken en toepassingen. Hij en zijn team gingen aan de slag in het aanpalende laboratorium van zijn bedrijf en kwamen tot een nieuw product, waarvoor nu een pilotwoning wordt gezocht.

Overbodige eigenschappen

De gelijkwaardigheid tussen alle betrokkenen en het respect voor elkaar is een belangrijke voorwaarde voor succes. Hoewel iedereen dit weet en onderschrijft is de praktijk weerbarstig, weet ook Weijers. Niet zelden vallen betrokkenen terug in het oude gedrag waardoor de ruimte niet ontstaat om nieuwe oplossingen te ontwerpen. "Je ziet kleine innovaties zoals bijvoorbeeld het laten verzinken van zonnepanelen in het dak. Dat is leuk, maar daarmee ga je geen stappen maken. Het draagt ook niet bij aan de betaalbaarheid van een woning." Het is juist die betaalbaarheid die hem bezighoudt. Weijers legt uit dat veel zogenoemde innovatieve producten die uit de fabrieken rollen allerlei eigenschappen hebben die oprecht te prijzen zijn. Echter, in de praktijk zijn vaak maar vier van de tien eigenschappen nodig. Weijers: "Het materiaal kost bijvoorbeeld ? 60 per vierkante meter. Een mooi fabricaat met tien prachtige eigenschappen, maar je hebt ze vaak niet allemaal nodig en betaalt er wel voor. Wanneer ik de eigenschappen per project wegstreep die voor die specifieke opgave niet nodig zijn, kom ik bijvoorbeeld uit op ? 15 euro per vierkante meter. Dat scheelt de opdrachtgever serieus geld."

Opdrachtgever als regisseur

In de voorfase van en tijdens een renovatie of groot onderhoudsproject is de houding van de opdrachtgever essentieel om tot de beste resultaten te komen, om het beste uit de markt te halen. Het is ook de ervaring van Lars Weijers dat een alerte en kritische houding van de corporatie bepaalt of de keten in staat is met nieuwe ontwerpen te komen. Hij is zich ervan bewust dat de bouw in een transitiefase verkeert en dat daardoor zijn geduld soms op de proef wordt gesteld. Weijers: "Wij hebben soms last van het oude gedrag in de traditionele bouwkolom waardoor de ruimte om ontwerpbepalend mee te werken aan een oplossing wordt ingeperkt. De opdrachtgever is de aangewezen persoon om die ruimte te bewaken. Juist zij hebben een groot belang om naar het hele plaatje te kijken en niet alleen in de mooie blauwe ogen van bijvoorbeeld een aannemer, van oudsher de regisseur in de bouw

.

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren