Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

45% Energiebesparing mogelijk

17 maart 2011

De eerste fase van het experiment om in binnenstedelijk gebied minimaal 45 procent energie te besparen is succesvol afgerond. Zes consortia van marktpartijen, lokale overheden en woningcorporaties werkten met financiële steun van het programma Energiesprong aan de technische onderbouwing van hun plan. In alle gevallen blijkt de ambitie technisch haalbaar. Op 28 maart opent daarom de tweede fase van dit experiment: andere consortia met binnenstedelijke projecten met een hoge energieambitie komen in aanmerking voor subsidie (maximaal 1,5 miljoen euro) voor de realisatie van hun project.

De projecten die meededen in de eerste fase van het experiment zijn Restwarmte UMC-Oosterpark wijk (Groningen), Herontwikkeling Slachthuisbuurt Zuid (Haarlem), Renovatie Ommoord (Rotterdam), Gebruik van geothermie rond de Banneweg (Gorinchem, foto), Renovatie Kanaleneiland-Zuid (Utrecht) en Renovatie De Hoef (Alkmaar).

Gezamenlijk optrekken

De betrokken partijen hebben grote meerwaarde ervaren van het werken in consortia. Bart van Rumpf, gemeente Gorinchem: “Zonder de gezamenlijkheid van de consortiumpartners zou dit resultaat van de haalbaarheidsstudie er niet liggen”. Ketenintegratie is een belangrijke factor. Behalve de bundeling van verschillende expertises, biedt samenwerking direct inzicht in elkaars belangen en verschillen in opvattingen. Met alle stakeholders aan één tafel is het mogelijk tot nieuwe inzichten te komen, waardoor de haalbaarheid van het uiteindelijke concept zowel technisch als economisch realistischer wordt.

Gebiedsgericht

Daarnaast draagt de gebiedsgerichte aanpak van het experiment bij aan de haalbaarheid van de flinke energieambitie, met name het grotere keuzepallet voor de te nemen maatregelen die dit tot gevolg heeft. In Haarlem bijvoorbeeld, pakt de gemeente haar rol door ook de openbare verlichting in het gebied aan te pakken en in Alkmaar worden een winkel en de openbare ruimte betrokken in het totaalplan. De beschikbaarheid van een hete geothermiebron in het Gorinchemse gebied maakt de uitvoerbaarheid van de gebouwgebonden maatregelen realistischer.

Energiesprong is een van de innovatieprogramma's van Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Het programma beoogt de wereld van bouwen en wonen in beweging te zetten om een werkelijk ambitieuze energieaanpak te integreren in bouwprojecten.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren