Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

24 uur buitenruimte observeren

18 oktober 2011

Wat gebeurt er als je vijftien experts 24 uur bij elkaar zet om een visie te ontwikkelen gericht op de buitenruimte? Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven ging de uitdaging aan. Het resultaat is positief: effectieve en energieke ideeën, overeenstemming en discussie. In drie groepen reisden de professionals van zuid naar noord door Eindhoven, elk vanuit hun eigen professionaliteit en kwaliteiten. Te voet, op de fiets en per bus doorkruisten ze de openbare ruimten in de stad.

Op dinsdag 11 oktober om 13.00 uur begonnen de groepen aan hun 'reis'. Tijdens het avondprogramma werd door de experts flink gediscussieerd over de bevindingen. 24 Uur later, woensdag 12 oktober om 13.00 uur, presenteerden de deelnemers hun bevindingen aan ongeveer 70 genodigden, wat wederom gevolgd werd door een levendige discussie.

Nabijheid

Tijdens die afsluiting deelden de reizigers de directe oogst van 24 uur intensief samenwerken. Namens de groep die keek naar ‘typisch Eindhoven’, trapte Magdaleen Kroese (MAG-architecten) af: “Een stad die gebruikt mag worden, waar grootstedelijk naast kleinschalig zorgt voor nabijheid en verbinding. Je verdwaalt er niet gauw dankzij de strakke lijnen. De openheid, ruimte en het groen waardeer je onbewust; ze zijn vanzelfsprekend.”

Spanningen     

Albert Kivits (Trudo) schetste namens de tweede groep met een typerend voorbeeld de veranderende grenzen van ‘wat is van wie’ en ‘wie doet wat’: een stukje openbare grond dat bewoners zich ‘toegeëigend’ hebben om er een prachtige kruidentuin aan te leggen voor algemeen gebruik. “Natuurlijk dienen grootgrondbezitters regie te voeren. Maar net zo belangrijk is loslaten op onderdelen, waardoor mensen zelf waarde toevoegen aan gebouwen en gebieden.” Wilbert van Bakel (Woonbedrijf) gaf de spanningen in het trio privé, openbaar, collectief aan. “Privé is ontoegankelijk, afgeschermd brengt anonimiteit. Als professionals willen we dat doorbreken, maar van bewoners hoeft dat niet altijd.”

Langetermijnbeheerder

De derde groep bezocht het Amandelpark in Vaartbroek. Bij monde van Tinus Kanters (gemeente Eindhoven) stelde de groep voor te kiezen voor de functionele naam langetermijnbeheerder. “Geef ontwikkelingen de tijd en laat die niet afhangen van politieke termijnen van vier jaar. Mensen kunnen zichzelf én rentmeesters corrigeren, hebben daar een collectief geheugen voor, net als olifanten die hun eigen pad uitslijten. Gebruikers stippelen hun eigen weg uit in de openbare ruimte, maken natuurlijke hangplekken. Beheer op kortere termijn kan sneller neigen tot inperken, letterlijk met een hek. Van belang is te kijken naar de samenhang én oplossingen.”

Vorig jaar is ‘De 24 uur van …’ ingezet in de wijk Vaartbroek en heeft toen een grote impuls aan het proces van de wijkontwikkeling gegeven. De verwachting is dat dit nu weer gaat gebeuren.

In de renda special 2011/1 is aandacht besteed aan de eerste aflevering van ‘De 24 uur van …’ over het formuleren van ontwikkelingsstrategieën. 

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren