Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Nadat de bommen vielen

Fleur Reijngoudt, Fleur Reijngoudt - 30 oktober 2017

Het was 22 oktober 1944, zo luidt het verhaal, toen er bommen vielen in de Abeelenstraat in de wijk Graafsepoort te 's-Hertogenbosch. Een Duitse luchtdoelmitrailleur schoot een bommenwerper van de RAF naar beneden, er vielen 29 doden. Nu, ruim zeventig jaar later, komt aannemer Huybregts Relou, die in opdracht van woningcorporatie Zayaz een renovatie in de wijk uitvoert, bewijsstukken tegen van de bommen die er destijds gevallen zijn.

“Bij de destijds gebombardeerde woningen ontbreekt het dakbeschot, je ziet verschil in de kleur van de gevelstenen en op de zolders kom je betonnen vloeren tegen. De reden hiervan is dat er in de oorlog niet genoeg hout voor handen was,” vertelt Erik van de Burgt, hoofduitvoerder bij Huybregts Relou. Adri Henskens, projectconsulent van Zayaz, vult aan: “Het is een karakteristiek complex uit de jaren 30 waar de bewoners al vele jaren met plezier wonen. De woningen zijn ruim van opzet en de ligging is fraai nabij het Prins Hendrikpark, niet ver van de stad. De bewoners zijn trots op hun huis en op hun buurt.”

De saamhorigheid is, net als het vroeger al was, nog steeds enorm. De buurt viert in 1945 gezamenlijk Koninginnedag, terwijl op de achtergrond van het feestmaal de verwoeste huizen zichtbaar zijn. Maanden ervoor verloor de buurt nog zijn 29 bewoners. Voor hen is destijds in de nieuw aangebrachte gevels een gedenksteen geplaatst. Tijdens een renovatie als deze merk je als aannemer en als corporatie hoe betrokken een ieder is, geeft Van de Burgt aan: “Bewoners hebben het hart op de tong en zullen niet nalaten zich ergens mee te bemoeien. Soms in negatieve, maar zeker ook in positieve zin.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren