Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Leven als Dagobert Duck

ma 11 apr 2022

Onder de toepasselijke naam ‘Kluisappartementen’ realiseerde Kuboya Bouw vier luxe woningen in een voormalig ING kantoor te Rosmalen. Omdat Kuboya prefab wilden bouwen om de bouwtijd te versnellen en ze een eenvoudig te monteren en flexibel systeem wilde, koos het bedrijf voor FAAY-wanden. Het was de eerste keer dat het bedrijf met deze wanden werkte.

De milieuvriendelijke en duurzame scheidingswanden van FAAY bestaan met een massieve kern van vlasscheven met aan weerszijden een toplaag van gips. De vlaskern zorgt voor stabiliteit, geluidwerendheid, een goede brandwerendheid en een zeer hoge schroefvastheid over het gehele oppervlak.

Toen het ING kantoor aan de Dorpsstraat in Rosmalen gesloten werd, besloot  Kuboya Real Estate het pand te kopen en in samenwerking met Kuboya Architecten en Kuboya Bouw het kantoor op de begane grond te transformeren tot vier luxe appartementen.

FAAY wandysteem

 

In de voorbereidingen van het project kwam Kuboya Architectuur in contact met rayonmanager Johan van Bijsterveld van Faay Vianen. Die nam hen mee naar het nieuwe Experience Center in Vianen en liet daar alle ins en outs van het FAAY wandsysteem zien.

Voor de woningscheidende wand IW200. In verband met de hoogte van de plafonds is in dit project gekozen voor het tweeschalige systeem IW200/70. De wand wordt geplaatst op een vuren stellat met Airexband en vervolgens opgebouwd uit twee elementen VP70 met daartussen een ankerloze spouw die wordt opgevuld met minerale wol. De opbouw op deze wijze voorkomt flankerende geluidsoverdracht en garandeert geluidsisolatie. De wand heeft een brandwerendheid van 120 minuten met een Rw van 59 dB.

 

 

“Normaal werken we in dit soort projecten vaak met metal stud. Maar voor dit project waren we op zoek naar een snel te monteren, schroefvast en flexibel systeem. Een FAAY wand biedt optimale indelingsvrijheid, ook achteraf! Als je alsnog een leiding wilt aanbrengen, moet je metal stud helemaal slopen. Met FAAY-wanden kun je die veranderingen heel gemakkelijk alsnog realiseren”, vertelt architect Bektas Zorlu van Kuboya Architectuur.

Op weg geholpen

“In de showroom bij Faay hebben we een goed beeld gekregen van het Faay product en wat de functionaliteiten zijn, onder meer wat betreft geluid en brandveiligheid. De producten zijn voorzien van diverse kwaliteitsverklaringen, attesten en certificaten. Daarbij zijn de wanden eenvoudig te monteren. Stijl- en regelwerk, isolatie en eindbeplating zijn in één paneel samengevat. Door de bijzondere constructie met een veer-groefverbinding zijn ze eenvoudig en snel te plaatsen. Bij de eerste levering hebben we gebruik gemaakt van de Bouw-Assist service en heeft iemand van Faay een halve dag meegelopen om ons op weg te helpen. En dan loopt het wel. Zo ingewikkeld is het niet.” De ruimte besloeg 600 m2 waarop 700 m2 wanden is geplaatst. Door de behoorlijke hoeveelheid aan wanden in dit project was de snelheid van plaatsen een grote pré.

De hoogte in met FAAY

Vanwege de hoogte van ruim 3,5 m is gekozen voor de woningscheidende wand IW200 opgebouwd uit VP70 elementen. De 70 mm dikke elementen zorgen voor een hogere stijfheid en zijn daardoor zeer geschikt voor extra hoge ruimten.

De begane grond was 3,5 meter hoog. Om ruimte te creëren voor leidingen van onder meer ventilatie (balansventilatie met WTW) is wel een verlaagd plafond aangebracht, maar de vrije ruimte is nog steeds meer dan 3 meter. “Dit geeft de bewoners een ruimtelijk en open gevoel”, aldus Zorlu.

In de badkamer zijn de VP70 scheidingwanden toegepast. Hiervoor is in verband met de ‘natte ruimte’ gekozen voor het paneel afgewerkt met een WR-gipskartonplaat.

Met de stevigheid, circulariteit– en de hoge geluidisolatie - passen de wanden zeer goed bij de eisen van de bouw van luxe appartementen. “Daarbij is de wand ook nog eens schroefvast. Bewoners kunnen dus gewoon ophangen wat en waar ze willen”, zegt Van Bijsterveld.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren