netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Kracht in het familiaire
Bijkomen in een tijdelijk thuis
Dionne Verstegen

ma 2 december 2019
artikel

Bij Moving-In in Almelo ligt het magazijn vol met allerhande meubels. Van banken, stoelen, stapelbedden, matrassen en witgoedapparatuur tot kleiner gerei als servies, bestek, wasrekken en strijkplanken. Vanuit hier worden wisselwoningen in het hele land ingericht. Eigenaar Ruben Oraile heeft een helder doel voor ogen: huurders even laten ontsnappen aan de hectiek van een renovatie.

In de rubriek ‘Op pad met…’ loopt community manager Dionne een dagje mee met Renda-partners. Wat houdt hun dagelijkse werk precies in? Wat komen ze allemaal tegen? En waar lopen ze zoal tegenaan? In deze editie: Moving-in.

Renovaties met een hoog ambitieniveau kunnen voor een hoop onrust zorgen. Daarom wordt bij sommige projecten heel bewust gekozen voor logeerwoningen. Meubelverhuurbedrijf Moving-In zorgt niet alleen voor de functionele inrichting van een dergelijke woning, maar realiseert een ‘tijdelijk thuis’. Ik mag een dagje meelopen met eigenaar Ruben Oraile.

Gigantische hoeveelheid meubels

Ik word ontvangen in Almelo, waar het kantoor van Moving-In zich letterlijk in het magazijn bevindt. Het is een enorme loods, later begrijp ik 2500 m2, met allerhande meubels. “Met de voorraad in dit magazijn kunnen we per direct ruim veertig woningen inrichten en in totaal hebben we genoeg meubels voor vierhonderd woningen”, vertelt Oraile. Die vierhonderd woningen staan gelijk aan een gigantische hoeveelheid aan meubels en andere huishoudelijke artikelen. Die gelukkig nooit allemaal tegelijk in Almelo hoeven te staan. Net als elke dag vertrok vanochtend de bus al om 06.00 uur, op weg naar Leiden om daar een wisselwoning in te richten.

"Met een bloemetje en een schilderij wordt het meteen een stuk huiselijker."

Oraile begon, net als vele ondernemers, een stuk kleiner. Toen hij nog studeerde werkte hij als bijbaantje bij een interieurverhuurbedrijf voor particulieren. “De branche en het contact met klanten sprak me meteen heel erg aan, dus ik wist dat ik hierin verder wilde, ook met mijn eigen bedrijf. Puur en alleen meubels verhuren vond ik niet interessant genoeg. Je wilt juist die woning helemaal van A tot Z in orde maken. En die mogelijkheid kreeg hij toen hij ging werken voor woningcorporaties en bouwbedrijven. Die hadden de behoefte om die woning helemaal af te laten maken voor hun eigen klanten.

Pionieren in Rotterdam

En zo begon Oraile in 2013 Moving-In, in eerste instantie vanuit een klein kantoortje. Zijn eerste opdracht was het inrichten van een expatwoning. “Samen met mijn vader heb ik toen een aanhangwagen gehuurd om de meubels te verhuizen. Niet alles paste door de voordeur, dus we haalden via het balkon een aantal meubels naar binnen.” Al snel volgde de eerste projectinrichting. Woningcorporatie Havensteder te Rotterdam gunde het startende bedrijf de inrichting van 25 wisselwoningen. “Dat was een geweldige opdracht. Ik vond een investeerder en kon zo de eerste meubels kopen. Rotterdam is natuurlijk niet naast de deur, dus tijdens de projectinrichting sliepen we in de tijdelijke woningen. Dat waren mooie tijden.” Inmiddels is Oraile voor ongeveer 60% actief in de renovatiemarkt. Daarnaast worden er nog meubels verhuurd aan particulieren (voornamelijk expats) en helpt Moving-In bij het inrichten van modelwoningen.

Wanneer de meubels na een huurperiode weer terugkomen in het magazijn wordt alles grondig schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Hierbij speelt duurzaamheid een belangrijk rol. “Als er een tafel kapot is, dan gooien we die niet meteen weg, maar kijken we of we het kapotte deel kunnen vervangen. En wanneer matrassen niet meer gebruikt kunnen worden halen we het koudschuim eruit, om daar vervolgens nieuwe loungekussens van te laten maken. Laatst hebben we studentenwoningen ingericht met gordijnen gemaakt van petflessen. Het uiteindelijke doel is om meubels zoveel mogelijk terug te brengen tot de grondstoffen. Om dit te realiseren werk ik samen met leveranciers die hier vooruitstrevend in zijn, of in elk geval de ambitie hebben om er de komende jaren mee aan de slag te gaan.”

Hechte club

Samen met Oraile rijd ik naar Leiden, waar Moving-In voor het project aan de Agaatlaan 18 wisselwoningen in richt. Woningcorporatie Portaal laat hier 226 sociale huurwoningen renoveren naar nul-op de-meter met stadsverwarming. Inmiddels zijn de werkzaamheden (zie kader) in volle gang. De werkzaamheden zijn dusdanig ingrijpend dat besloten is om bewoners voor een periode van vijf weken een wisselwoning aan te bieden. 

Onderweg praten we verder over het bedrijf van Oraile. De kracht zit volgens hem in het familiaire. Letterlijk, want de vader en moeder van Ruben Oraile zijn actief in het familiebedrijf, maar Moving-In is sowieso een hechte club, blijkt ook uit de wekelijks deelname aan de bedrijvenvoetbalcompetitie. “Daardoor zetten we graag net een stapje extra voor elkaar en zijn medewerkers flexibel als er ineens toch een extra woning moet worden ingericht. En datzelfde gevoel stralen we uit richting de klant van onze klant. Tijd maken om een praatje te maken, vriendelijke zijn. En als er een oudere vrouw moet verhuizen en er is even niemand om haar te verhuizen, dan helpen wij toch even. We zijn er toch. Dat stapje extra wordt gewaardeerd.

Op maat gemaakte raambekleding

Aangekomen in Leiden zijn de mannen net klaar met het inrichten van de wisselwoning. Maar voordat we er een kijkje nemen, bezoeken we eerst een lege woning. Wie niet beter weet, zou denken dat de woning zo werd opgeleverd. Niets is minder waar. Oraile laat me op zijn telefoon een aantal foto’s zien van een paar weken geleden. Toen lag er nog geen vloer in de woning, en ook de muren waren kaal. “Dat is vaak hoe wij een woning aantreffen. Daarom hebben we onze eigen schilder en vloerlegger. Die zorgen ervoor dat de muren gesaust worden en er een zeil op de vloer komt te liggen. Zo ziet de woning er in de basis meteen netjes uit. Met op maat gemaakte raambekleding zorgen we ervoor dat het meteen al een stukje huiselijker aanvoelt.”

"Vanaf het eerste moment dat we hier binnen kwamen, voelde het als thuis."

Het ingerichte eindresultaat bekijk ik even later in een van de andere wisselwoningen. Bij binnenkomst zie ik een zithoek bestaande uit twee banken, een tafel en een tv, en een eethoek met een tafel en stoelen. Maar als ik langer rondkijk vallen er meer details op. Op zowel de eettafel als de salontafel staat een bloemetje en er hangen schilderijen aan de muur. Het maakt het geheel meteen een stukje huiselijker. Wat ook opvalt is de map die op tafel ligt, met informatie over hoe de TV en het internet werkt. Het blijkt een extra service die Moving-In verzorgt. “In gesprekken met woningcorporaties kwamen we er al snel achter dat het een enorme administratieve klus is om het abonnement van de bewoner zelf tijdelijk om te zetten naar het nieuwe adres. En het is ook niet het eerste waar ze aan denken tijdens een ingrijpende renovatie. Om ook hierin te ontzorgen heb ik afspraken gemaakt met een aantal providers en inmiddels hebben we onze eigen voorraad routers die de mannen zelf kunnen installeren. En omdat het vaak net even anders werkt dan bij de bewoner thuis, hebben we voor het gemak ook een handleiding geschreven.”

Thuisvoelen in een wisselwoning

Het is een mooi voorbeeld van de service van Moving-In. De bewoner hoeft alleen maar zijn persoonlijke spulletjes mee te nemen, de rest is geregeld. Om eenheid te creëren legde Oraile een vast assortiment aan. Zo zijn er drie verschillende stijlen beschikbaar voor de wisselwoning. Waar nodig wordt gezorgd voor maatwerk. “Wanneer er een gezin met een kindje in de wisselwoning komt, zorgen we bijvoorbeeld voor een kinderstoel of campingbedje.” Zo ook in de wisselwoning van de familie Lopez, waar ik samen met Oraile even binnen mag lopen. Alfredo Lopez woont samen met zijn vrouw en zoontje van anderhalf in een van de wisselwoningen. “Alles ziet er heel netjes en schoon uit en de woning is van alle gemakken voorzien. Vanaf het eerste moment dat we hier binnen kwamen, voelde het als thuis. We kunnen hier echt even tot rust komen. En dat is zeker met zo’n kleintje geen overbodige luxe. Je hebt er toch last van als ze aan het boren zijn bij de buren. Deze woning is zelfs groter dan ons eigen appartement, dus we hebben alle ruimte en die kleine kan zich helemaal suf rennen. En gelukkig is onze eigen woning op vijf minuten lopen, dus dat is ideaal. Zo zijn we vandaag nog daar geweest om wat spulletjes naar de opslag te brengen.”

Oraile is blij dat Lopez en zijn gezin zich thuis voelen in de wisselwoning. “Een renovatie is vaak al heftig genoeg, dus ik ben blij dat wij er mede aan kunnen bijdragen dat bewoners even kunnen bijkomen. En dat ze straks met een goed gevoel op de renovatie terugkijken. Daar doen we het voor.”

Renovatie Agaatflat

Portaal renoveert de Agaatflat in Leiden naar nul-op-de-meter met stadsverwarming. In Nederland is dit de eerste hoogbouwflat waar wordt gekozen voor deze duurzame oplossing. Het flatgebouw uit 1970 gaat zelf energie opwekken. De woningen behouden hun aansluiting op het warmtenet. Zij krijgen, op termijn, CO2-vrije warmte. Het veertig jaar oude gebouw is na jaren van noodzakelijk onderhoud nu toe aan forse ingrepen om te zorgen voor comfortabele en energiezuinige woningen. In gesprekken met bewoners vroegen zij aandacht voor tocht-, vocht-, ventilatie- en geluidsproblemen. De woningen en het flatgebouw worden dan ook flink aangepakt. Met deze duurzame renovatie zorgt Portaal voor goed geïsoleerde woningen, waardoor de woonlasten voor de huurders stabiel blijven. Daarbij komt dat, door goed te isoleren, de CO2 uitstoot verminderd. Naast de woningen pakt Portaal ook de entrees, bergingen en galerijen aan. Dit verbetert de uitstraling en veiligheid van het flatgebouw. Zo wordt bijvoorbeeld de achterzijde van het gebouw opengesteld naar de omgeving door de twee entrees te verbreden. Bébouw Midreth, onderdeel van VolkerWessels voert de werkzaamheden in opdracht van Portaal uit. Popma & Ter Steege architecten tekende voor het ontwerp.
Bron: Portaal

Keuze aan de bewoner

Patricia Bleij is bewonersbegeleider Groot Onderhoud en Renovatie bij Portaal en in die hoedanigheid betrokken bij het project aan de Agaatlaan. “Vanwege de grote hoeveelheid maatregelen, kiezen we bewust voor een groot aantal logeerwoningen. Elke bewoner heeft zo de kans even aan de drukte te ontsnappen.” En die logeerwoningen worden gewaardeerd. “We zijn nog maar net begonnen, maar onderzoek wijst uit dat huurders de wisselwoningen met een 8 gemiddeld beoordelen.” Niet alle huurders kiezen overigens voor een tijdelijke verplaatsing. Bleij: “We bieden bewoners de keuze: thuis blijven, naar de logeerwoning of elders onderdak vinden.” Vanwege het grote aantal logeerwoningen heeft Portaal gekozen voor de samenwerking met Moving-In. “Bij kleinere projecten  waarbij we één of twee woningen inrichten, doen we dat zelf. Dat is uiteraard goedkoper. Maar hier zou dat meer dan een fulltime baan zijn.” De samenwerking met Moving-In verloopt prettig. “Ze zijn heel servicegericht. Als er iets kapot is, regelen ze het meteen. Dat neemt mij werk uit handen.”

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren