netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Jury gelukkigste bewoner bekend

di 23 mei 2017

Renda gaat op zoek naar de gelukkigste bewoner van het jaar. Jij kent hem of haar vast. De volgende stap is om deze gelukkige bewoner aan te melden voor de verkiezing. De inschrijvingen worden beoordeeld door een professionele jury die inmiddels bekend is: Ronald Paping, Anke van Hal en Niels Götz. Waarom doen ze mee en waar gaan ze op letten?

Ronald Paping, directeur Woonbond

Ik ben al weer ruim tien jaar directeur van de Woonbond, de landelijke belangenorganisatie voor huurders en woningzoekenden. De afgelopen jaren lag de focus in ons werk vooral op de beschikbaarheid en betaalbaarheid van huurwoningen. Helaas lopen de wachtlijsten op en de huren zijn voor heel veel mensen niet meer op te brengen.

Maar er is meer in het leven van huurders en andere bewoners. De kwaliteit van de woning en van de leefomgeving zijn vaak minder tastbaar te meten. Toch bepalen ze mede het geluk van bewoners. En soms ook de portemonnee; denk aan verlaging van energielasten door een betere energiekwaliteit. Daarnaast speelt ook de zeggenschap een rol. Het gevoel om als individuele bewoner en als groep bewoners zeggenschap te hebben over de woning en de leefomgeving geeft regelmogelijkheden en maakt mensen gelukkig.

Anke van Hal, hoogleraar duurzaam bouwen, TU Delft/Nyenrode

Anke van Hal is hoogleraar duurzaam bouwen aan de TUDelft en Nyenrode Business Universiteit. In haar werk houdt zij zich vooral bezig met de vraag hoe je bestaande woningen en wijken een kwaliteitsimpuls kunt geven met behulp van duurzaamheidsmaatregelen. Bewonersbelangen in de breedste zin staan centraal in haar werk. Momenteel verblijft zij veel in Toronto waar zij erg geïnspireerd raakte door de wijze waarop daar, in complexe hoogbouwwijken waar veel mensen met lagere inkomens wonen, duurzaamheid wordt ingezet als middel om tot hoge(re) woonkwaliteit te komen. Haar streven is de kennis en ervaring van Nederland en Toronto te bundelen om het proces van verduurzaming, ook op sociaal vlak, te versnellen. Als je haar jurystem wilt winnen, laat dan dus het sociale aspect van je inzending zien.

Niels Götz, consumentenpsycholoog

Hallo, ik ben Niels Götz, 48 jaar en woonachtig in Ede. Als consumentenpsycholoog ontwikkel ik strategieën die erop gericht zijn aandacht bij een doelgroep te krijgen en mensen tot bepaald gedrag aan te zetten. Daarbij is het belangrijk te weten wat mensen bezighoudt, waar ze zorgen over hebben of waar ze van dromen. Dit staat op ‘De dag van de bewoner’ ook centraal: een prima initiatief dus! Als jurylid vind ik het belangrijk dat een project iedereen gelukkig maakt: niet alleen de mondige bewoners die gewend zijn zich te laten horen, maar ook de wat stillere bewoners.

Dag van de Bewoner

Op 23 november, tijdens de Dag van de Bewoner, wordt de winnaar van de verkiezing bekend gemaakt. Je bewoner aanmelden voor de verkiezing kan gemakkelijk met behulp van dit aanmeldformulier. Deze kun je ingevuld mail naar renda@aeneas.nl.

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren