netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

'Financiën corporatie vergelijkbaar met Dagobert Duck'

woe 8 feb 2017

"Blok had met zijn uitspraak voor de kerst natuurlijk gedeeltelijk gelijk: de corporaties hebben een enorm investeringspotentieel. Hun financiële situatie is vergelijkbaar met die van de stripfiguur Dagobert Duck. Daarbij, moet er enorm veel gebeuren. Er komt een ongelofelijke hoeveelheid opdrachten beschikbaar?" Dat zegt Gerard Erents van ORKA advies, onder andere ad interim (geweest) bij Rochdale en Vestia.

Erents is gastdocent op het Renda Event van 23 maart waarin hij ons meeneemt in het managen van risico's bij het uitbesteden van (planmatig) onderhoud. Hij weet welke hete hangijzers er zijn. Hij zegt: ?Corporaties zullen de markt nodig hebben, meer dan ooit, maar moeten alles wat ze doen kunnen verantwoorden. De essentie van de relatie opdrachtgever- en nemer wordt absolute transparantie. Je moet als corporatie echt alles kunnen uitleggen, dat wordt de kunst.?

Door schade en schande wijzer geworden, zijn corporaties geworden wat ze nu zijn, gaat Erents verder. In zijn dagelijkse praktijk merkt hij dat corporaties de koerswijziging, ingezet door overheidsbeleid, omarmen. ?Men kan en wil niet langer geassocieerd worden met iets wat niet deugt. Het motto is nu: schoenmaker houd je bij je leest.? Hij ziet deze verandering terug in bijvoorbeeld ketensamenwerking. Hij merkt dat de raden van commissarissen nu ook kritische vragen beginnen te stellen. Ze willen nu weten of een corporatie zelf nog aan het stuur zit, of niet. Of dat het stuur een ander stuur is geworden.

Aardgasloos functioneren

De urgentie om snel stappen te maken met het verduurzamen van de corporatiewoningen is urgenter dan ooit. Corporaties beheren met elkaar 2,5 miljoen woningen en voor 2030 moet gemiddeld label B een feit zijn. In 2050 moet heel Nederland aardgasloos functioneren. Tegen deze achtergrond heeft de corporatie weinig tijd te verliezen en zijn zij als opdrachtgever geïnteresseerd in marktpartijen die de corporaties helpen met de verduurzaming van hun bezit. In de ogen van Erents is er allereerst een dringende behoefte aan goed advies. Wat wel, wat niet? Wat nu, wat later? Daarbij hebben de marktpartijen met een aansprekende wijze om bewoners te betrekken een streepje voor.

Betaalbaarheid

Met betaalbaarheid van wonen met stip op 1 ziet Erents een trend waar corporaties de neiging hebben de financiële last niet langer neer te leggen bij de bewoners. De toekomstige bewonerspopulatie van de corporatiewoning wordt steeds armer. Het lijkt erop dat corporaties daar nu al rekening mee houden.

Met het uitbesteden van het dagelijks en /of planmatig onderhoud komen direct twee belangrijke zaken in beeld: wat is je strategie ten opzichte van je bezit en welke rol behoud je zelf als opdrachtgever. Hoe zorg je ervoor dat je een goede opdrachtgever bent? Wat spreek je af over de kwaliteit en hoe borg je dat? Wat doe je als je gaandeweg niet tevreden bent? Bespaart het uitbesteden werkelijk kosten? Vertrouw je erop dat een marktpartij goed om gaat met jouw klant, de bewoner? Aan alle afwegingen kleven risico's, plussen en minnen maar vertrouwen is de crux volgens Erents. Hij en andere ervaringsdeskundigen (corporaties) beloven een zeer leerzame middag.

Schrijf je hier in!

Reacties

Leo Oorschot - TU Delft 14 februari 2017 16:50

Misschien weet Gerard Erents ook dat er grote verschillen zijn tussen corporaties! Als Gerard Erents bij Vestia heeft gewerkt dan kan hij misschien ook eens uitleggen waarom Vestia bijvoorbeeld vrijwel niets doet aan de renovatie en verduurzaming van portiekwoongebouwen in Den Haag Zuidwest? Kennelijk komt men niet verder dan slopen en verkopen.

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren