Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Inschakelen van het buurtpastoraat

5 november 2018

De draagvlakmeting is geslaagd. Ook dankzij een prima sociaal plan. Het casemanagement is ingericht, zowel bij de corporatie als bij de aannemer. De aanpak is van start. De meeste bewoners werken constructief mee. Desondanks kan het renovatieproces stokken, door gebrek aan medewerking van individuele bewoners. Hoe is dit te verklaren en hoe kun je daarmee omgaan? Deze vraag stond centraal in de deelsessie van Bo-Ex tijdens de Dag van de Bewoner.

Als voorbeeld haalde Bo-Ex de renovatie in de Rietveldbuurt in Utrecht aan. De renovatie was vrij ingrijpend; bewoners moesten drie weken naar een logeerwoning. Zodoende besloot de corporatie om het Buurtpastoraat in te schakelen om bewoners extra te ondersteunen. “Het buurtpastoraat is een onafhankelijke partij en dat is voor bewoners erg prettig. Omdat ze geen onderdeel uitmaakt van het proces durven mensen bij het Buurtpastoraat sneller hun verhaal te doen”, vertelt Rolf van der Weide, manager strategie en beleid bij Bo-Ex. Buurtpastor Elizabeth van Dis koos er dan ook voor om helemaal blanco de wijk in te gaan. “Ik heb bewust geen informatie gevraagd over de renovatie. Ik dacht: ik zie wel wat er gebeurd.”

Rolf van der Weide en Elisabeth van Dis vertellen over de renovatie in de Rietveldbuurt in Utrecht.

De deelnemers luisteren aandachtig.

Een luisterend oor

Van der Weide en Van Dis vertellen beide een deel van een casus. Het gaat over een warme opname bij een Syrisch gezin. Tijdens de opname merkt de aannemer op dat er een extra wand in de woning is geplaatst, met daaraan een kast bevestigd. De spanningen lopen hoog op als blijkt dat de wand weg moet in verband met de renovatie. Het gezin wil eigenlijk niet meer meewerken aan de renovatie. Als Van Dis later met hen in gesprek raakt, blijkt dat het vooral gaat om de kast gaat die aan de wand hangt. Deze is van de grootvader van het gezin, die helaas op wrede wijze gestorven is. Doordat Van Dis een luisterend oor biedt en samen met het gezin naar oplossingen zoekt, kan de woning uiteindelijk toch gerenoveerd worden.

“Je kunt alleen niet bij elk project het buurtpastoraat, of een vergelijkbare partij, inzetten. De vraag is dan ook of hier alternatieven voor zijn. Is dit bijvoorbeeld iets wat je van gemeenten mag verwachten?” vraagt Van der Weide zich af. “Je ziet dat er nu heel veel verschil is tussen gemeentes, de een regelt een stuk meer dan de ander”, vertelt een deelnemer. Als alternatief wordt ook geopperd om het uit te besteden aan de aannemer, echter moet er dan wel gezocht worden naar de juiste balans om te voorkomen dat bewoners de corporatie te weinig zien. De conclusie is in elk geval dat het slim is om de focus te verschuiven naar de voorkant van renovatieprojecten, om zo de grootste problemen af te vangen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren