Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Innovatie in dakrenovatie

ROEF past op 99% van de hellende daken - 1 november 2023

Een groen, duurzaam en circulair dak dat én op bijna alle hellende daken past én in één dag gemonteerd kan worden, bestaat dat? Ja. Het bleek technisch behoorlijk ingewikkeld om te maken, maar het lukte. ROEF past op vrijwel iedere corporatiewoning met een hellend dak en realiseert duurzame energieopwekking, meer biodiversiteit, minder CO2-uitstoot en meer CO2-opslag. Na 10 jaar is het dak zelfs regeneratief. Het levert dan in natuurherstel meer op dan de productie ervan aan CO2 uitstoot heeft gekost.

Dit voorjaar kregen de eerste 5 woningen een ROEF-dak, dit najaar volgen er nog eens 25 en voor volgend jaar is al inheems groen geplant voor 500 daken. ROEF werd bedacht bij Knaapen. Het multidisciplinaire onderhouds- en renovatiebedrijf werkt uitsluitend voor woningcorporaties en weet als geen ander hoe ingrijpend het voor bewoners is als hun huis wordt aangepakt terwijl ze er wonen. Vanaf 2017 startte Knaapen met vraaggestuurd renoveren, waarbij de bewoner zelf het onderhoud aanvraagt en samen met de uitvoerende partijen afstemt wanneer dit plaatsvindt, en al snel volgden innovaties om een keuken en toilet in één dag te vervangen en een badkamer in drie dagen. Dat zette Technisch manager Rob Pittens aan het denken: Hoe zou het zijn om ook het dak vraaggestuurd te kunnen vervangen? Hij maakte een wensenlijst waar zo’n nieuw te ontwikkelen dak wat hem betreft aan moest voldoen.

In 1 dag een nieuw, natuurinclusief dak

En nu is er dus ROEF, uitgewerkt in nauwe samenwerking met diverse partners en inspelend op de uitdagingen voor woningcorporaties om woningen en wijken te verduurzamen én natuurinclusief en klimaatbestendig te maken. Het dak is volledig circulair, heeft zonnepanelen en groen, insectenhotels en nestkasten voor vogels. Het groen bevat inheemse kruiden voor meer biodiversiteit in de wijk en een waterton vangt genoeg water op om zonder gebruik van leidingwater te kunnen voorzien in het onderhoud van het groen.

Maar wat het meest bijzondere is aan ROEF: het past op 99% van de hellende daken en daarvoor is geen aanpassing van de dakconstructie nodig. Sterker nog: de montage gebeurt in één dag. Aan het begin van de dag rijdt er één vrachtwagen de wijk in met letterlijk álle materialen voor het dak, aan het eind van de dag rijdt de vrachtwagen de wijk uit met de oude pannen.

Geen aanpassing van de dakconstructie nodig

Rob: “Een belangrijke reden waarom groene daken nu nog niet veel worden toegepast op hellende daken, en zeker niet bij woningcorporaties, is dat de aanpassing van de dakconstructie duur is. Die aanpassing is vrijwel altijd nodig, omdat een groendak zwaar is. Daarom hebben wij gezocht naar een manier waarop het anders kan. Door het groen op de constructief sterkste delen van het dak te plaatsen en de zonnepanelen op de minst sterke delen, is het aanpassen van de dakconstructie niet nodig. Het bestaande dakbeschot is de basis en blijft liggen. De bestaande dakpannen worden hoogwaardig gerecycled.”

Voor vrijwel alle zadeldaken geschikt

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Paul Duyn - Woonwaard 15 november 2023 11:19

Dit ziet er veelbelovend uit, hier wil ik meer van weten..

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren