Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Impact op mens én planeet

- 12 oktober 2023

Stel je voor dat je jouw huis kunt inrichten met meubels die niet alleen duurzaam zijn, maar ook een positieve impact hebben op de wereld om je heen. Duurzaamheid en circulariteit zijn tegenwoordig steeds belangrijker. Het doel van een circulaire economie is een wereld zonder afval. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van circulaire inrichting met Moving-In, een bedrijf dat meubels verhuurt en een duidelijke missie heeft om wereldwijd woningen en gemeenschappen sociaal en circulair in te richten.

Moving-In wil organisaties ontzorgen op het gebied van woninginrichting; van het verhuren van meubels voor een tijdelijk thuis, tot het volledig inrichten en stofferen van meerdere woningen. Het idee achter circulaire inrichting is om producten en materialen zo lang mogelijk in gebruik te houden en ze aan het einde van hun levenscyclus te recyclen of hergebruiken, in plaats van ze als afval te beschouwen. Bij Moving-In zorgen ze dat een meubelstuk opnieuw gebruikt kan worden, ook als het beschadigd is. Dit verlengt de levensduur van het meubilair aanzienlijk en vermindert verspilling. “Wij geloven in duurzaam ondernemen en zien dit niet als optie maar een must. Wanneer het meubilair na de huurperiode weer bij ons terugkomt, wordt het professioneel gereinigd en gecontroleerd op schade of verkleuring. Komt er een meubel terug met schade of is het verkleurd? Dan repareren wij deze zodat het opnieuw kan worden gebruikt voor een volgende woninginrichting. Op deze manier geven wij meubelstukken een tweede, derde, vierde en soms wel een vijfde leven”, aldus Ruben Oraile, eigenaar van Moving-In.

Wij geven meubelstukken een tweede, derde, vierde en soms wel vijfde leven.

Moving-In streeft ernaar om meubels minimaal 10% langer mee te laten gaan voor 2027 en streeft ernaar om elk kwartaal één product te vervangen door een Cradle to Cradle variant. Zo dragen ze bij aan een circulaire economie. “Op dit moment hebben we één product in het assortiment dat Cradle to Cradle is. Dit is het rolgordijn, gemaakt van petflessen. Verder verhuren we bij de interieurstijl “Modern Living” ook een bank waarbij de stof volledig bestaat uit gerecyclede petflessen”, vertelt Ruben. Naast het hergebruik van meubels heeft Moving-In ook een interieurstijl “Back to nature” waarbij ze bij de inrichting gebruik maken van zoveel mogelijk duurzame en ecologische materialen. Het materiaal bestaat uit een sterke, stevige maar zachte stof waaraan veel certificeringen zijn toegekend en heeft een rijke, matte uitstraling. Moving-In heeft een gevarieerd aanbod van stijlen en klanten kunnen zelf hun pakket samenstellen, waardoor er voor ieder budget wat te bieden is.

Wereldwijd impact

Moving-In richt niet alleen huizen circulair in, maar gaat verder door positieve impact te creëren in wereldwijde gemeenschappen. Ze hebben bijvoorbeeld een waterputtenproject in Pakistan, waar ze elk kwartaal een waterput plaatsen. Met elke waterput kunnen ze zo'n 60 tot 80 gezinnen elke dag voorzien van vers drinkwater.

“Ik ben destijds op dit idee gekomen door een vriend van mij, die ook een ondernemer is en al jarenlang zaken met India en Pakistan doet. Hij merkte op dat in bepaalde gebieden in Pakistan sommige minderheden enorm worden gediscrimineerd. Ze leven onder zeer armoedige omstandigheden en het normale leven wordt ze in heel veel gevallen belemmerd”, vertelt Ruben. In veel van deze gemeenschappen is er geen direct toegang tot vers drinkwater. Door het kastensysteem, die er heerst in India en Pakistan, zijn mensen al bij geboorte onderdeel van een bepaalde sociale stand waar je niet uit kunt komen. Met name de laagste klassen worden enorm gediscrimineerd. Maar dit gebeurt ook wanneer je bijvoorbeeld een andere geloofsovertuiging, politieke voorkeur, geaardheid of alles bent wat maar afwijkt van de heersende klassen. Iets simpels zoals dagelijks toegang tot vers drinkwater, is daarom voor velen niet vanzelfsprekend. 

“Samen met deze vriend van mij heb ik destijds besloten om daar het verschil in te maken door zelf waterputten te gaan bouwen. Het idee was om rechtstreeks met behulp van zijn zakelijke contacten daar in Pakistan waterputten te gaan bouwen op eigen grondgebied in plaatsen waar de nood het hoogst is. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar we kunnen daarmee wel de wereld veranderen voor zo’n 60 gezinnen rondom de waterput, door hun onbeperkt en zonder tegenprestatie te voorzien in hun dagelijkse basisbehoefte. Tot op heden hebben we al 14 waterputten geplaatst”, aldus Ruben.

Stichting MeubelBank Twente

Een warm thuis is meer dan alleen een dak boven het hoofd; het is een plek waar liefde, zorg en geborgenheid samenkomen. Voor velen is dit vanzelfsprekend, maar voor genoeg mensen ook niet. Moving-In heeft dit principe omarmd en omgezet in een prachtig initiatief genaamd de MeubelBank Twente.

De MeubelBank Twente is een eerbetoon aan Piet, de vader van eigenaar Ruben. Piet was een man die er elke dag, ongeacht de omstandigheden, was om anderen te helpen. Voor hem was het vanzelfsprekend om bij te dragen aan het welzijn van zijn medemens. De MeubelBank helpt mensen in armoede en nood in de regio Twente door gratis meubels ter beschikking te stellen. Dit doen ze door nauw samen te werken met regionale stichtingen en organisaties.

Iets simpels zoals dagelijks toegang tot vers drinkwater, is voor velen niet vanzelfsprekend.

Noodopvang

Een noodopvang biedt onderdak voor mensen in tijden van nood. Moving-In heeft door heel Nederland al tal van gemeenten, bedrijven en (kerkelijke) instellingen geholpen bij het inrichten van noodopvanglocaties. Ze hebben al meer dan 3000 Oekraïense vluchtelingen voorzien van meubilair.

Bij een aanvraag voor het inrichten van een noodopvang zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Veiligheid voor de vluchtelingen staat voorop, maar ook de functionaliteit en de stijlkeuzes van de inrichting zijn belangrijk. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan een neutrale uitstraling. Moving-In komt direct in actie zodra er een aanvraag binnenkomt voor de inrichting van een noodopvanglocatie. Ruben: “We willen zo snel mogelijk een complete inboedel leveren en ervoor zorgen dat de ruimtes tot in de puntjes ingericht worden, zodat vluchtelingen in een ‘thuis’ terecht komen waar ze in comfortabele omstandigheden kunnen verblijven. We leveren niet alleen meubels, maar verzorgen ook de volledige montage om zo alle zorgen uit handen te nemen. We bieden ook een breed scala aan witgoedapparatuur, zoals wasmachines, drogers en koelkasten, om ervoor te zorgen dat de opvanglocatie volledig is uitgerust. Daarnaast verzorgen we linnenpakketten, zodat alles direct klaar is voor gebruik.”

Missie

De missie van Moving-In is duidelijk: ‘Wereldwijd woningen en gemeenschappen sociaal en circulair inrichten’. Door middel van onder andere de MeubelBank, de waterputten en de hulp die ze bieden voor de noodopvang, streeft het meubelverhuurbedrijf deze missie na. Ruben: “We vinden het belangrijk om tijdelijke huisvesting zo aangenaam mogelijk te maken, waarbij we niet alleen functionele inrichting bieden, maar ook een tijdelijk 'thuis' creëren voor onder andere gezinnen die het moeilijk hebben. Een waardig thuis is wat iedereen verdient.”

Met de hulp van Renda kan Moving-In hun missie nog beter nastreven. “Door verschillende perspectieven te combineren kunnen we een beter inzicht krijgen in de behoeften van bewoners, corporaties en aannemers. We vinden het belangrijk om ons niet alleen in te zetten voor duurzame woninginrichting, maar ook voor de samenleving als geheel en willen met behulp van onze projecten en initiatieven een positieve impact hebben op de mens én de planeet”, besluit Ruben.

Reacties

Ruben Oraile, eigenaar van Moving-In
Ruben Oraile, eigenaar van Moving-In
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.
Gluren bij de buren

Duurzaamheid zit in 3 facetten bij deze 'buurman': in innovatie, in sociale en duurzame inzetbaarheid en in grondstoffen. 

Sluit gratis online aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren