netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Het is 100% meegevallen!

vrij 24 mei 2019
artikel

Petra van de Linden is geboren en getogen in Kerkrade. Inmiddels woont ze al zestien jaar in de Jasmijnstraat. "Hiervoor woonde ik twee jaar in Heerlen, maar daar kon ik niet wennen. Hier heb ik leuke buren. We lopen de deur niet plat maar als er iets is, weten we elkaar te vinden!"

Onder de naam ‘Energiek Heilust’ knapt HEEMwonen in Heilust, de wijk waar Petra woont, 332 woningen op. “In augustus vorig jaar zijn ze hier begonnen. De werkmannen waren top, allemaal even vriendelijk. Ze hadden het ook niet slecht hier moet ik zeggen. Hier een frikandelletje, daar een boterham, en soms werd er een complete rijsttafel voor ze klaargemaakt! Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel tegen de werkzaamheden opzag, maar het is me echt 100 procent meegevallen.”

HEEMwonen pakt de woningen grondig aan en verbetert met name het energieniveau. Dit gebeurt onder andere door het vervangen van de kozijnen, inclusief beglazing en het isoleren van de spouwmuren en het dak. Ook de buitengevels worden schoongemaakt en het voegwerk wordt vervangen. Daarnaast wordt er asbest in het dak weggehaald en komen er zonnepanelen op het dak. In de woningen wordt mechanische ventilatie aangebracht en waar nodig wordt de cv-ketel vervangen. Hiermee zijn de woningen weer klaar voor de toekomst.

Veiliger en mooier huis
“Een bijkomend voordeel van de nieuwe kozijnen en ramen is dat het een stuk veiliger is geworden”, vertelt Petra. Ze laat de achterdeur zien. Die is behoorlijk dik en voorzien van een driepuntssluiting. “Ook de rolluiken zijn vernieuwd, dus op alle mogelijke manieren houden we ongenode gasten buiten.” Petra en haar man pakten door en gingen zelf binnen aan de slag. “We hebben alle oude meubels vervangen en de muren opnieuw geverfd. Als je dan toch bezig bent! Zo kunnen we er voorlopig weer tegenaan!”

Energie besparen
Op de vraag of Petra iets met duurzaamheid heeft, antwoordt ze: “Waar ik energie kan besparen, doe ik het. Alle gloeilampen heb ik vervangen door spaarlampen en LED verlichting. Dat scheelt al behoorlijk. Sinds de renovatie is het ook een stuk behaaglijker binnen. Daardoor heb ik afgelopen winter de thermostaat minder hoog hoeven zetten in vergelijking met andere jaren. Wat ik ook erg prettig vind, is de kiepstand van de ramen, zo krijgen we de hele dag frisse lucht binnen. Daar zorgt de mechanische ventilatie ook wel voor maar die staat sowieso aan. En het mooie van de zonnepanelen is, dat je op de meter ziet hoeveel je opwekt én hoeveel je teruglevert”, aldus een tevreden Petra.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren