Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Hardop JA zeggen

22 november 2016

Ton Jelissen van De Variabele kijkt naar buiten en zoekt zichtbaar in zijn herinnering naar het allerbeste idee dat hij in de afgelopen jaren heeft bedacht en toegepast als het gaat om samenwerken. Ter voorbereiding op de bijzondere ontmoeting met Björn Kuipers op 12 januari (speciaal voor expertleden) vraagt Renda de partners die dit mogelijk maken zich zo kwetsbaar mogelijk op te stellen, zoals ook Björn Kuipers in zijn presentatie doet. Zij delen persoonlijke ervaringen waarvan ze veel geleerd hebben.

Jelissen, in zijn vrije tijd voetbalcoach, gaf deze zomer zijn comfortabele baan op bij Portaal en koos voor De Variabele, ook ontstaan uit een bijzondere samenwerking. Bij de directeuren van de vier bedrijven die De Variabele in het leven riepen, voelde hij zich een vreemde eend in de bijt. Het verschil in achtergrond speelde daarbij een rol: Jelissen heeft een technische achtergrond en weet hoe de hazen lopen bij een corporatie en de directeuren kunnen heel goed een bedrijf runnen. Binnen dit team van directeuren zocht Jelissen naar zijn eigen bewegingsvrijheid en de bijbehorende bevoegdheden. De directeuren moesten loslaten en Jelissen moest duidelijk zijn in wat hij nodig had. Hij zegt: "Dat heb ik bij Portaal van Bert Keijts geleerd. Die zei altijd, ik zie jou denken maar je zegt niets. Hij moedigde mij aan om me direct en niet een dag later uit te spreken. Ik was bang tegen benen aan te schoppen en daarmee in de problemen te komen. Van hem heb ik geleerd dat ik juist de situatie verder help door direct duidelijk te zijn." Bij De Variabele is het nu ook helder: Jelissen is het gezicht naar buiten en binnen is hij de coach van een aantal projectleiders. Uitdrukkelijk coach en geen trainer: "Een trainer legt zaken op, een coach stelt vragen en haalt informatie op om draagvlak te creeeren," verduidelijkt hij het verschil.

Intussen is zijn meest effectieve en beste idee boven gekomen uit de ruim veertig jaar ervaring van Jelissen in deze sector. Hij vertelt: "Bij Portaal moest ik met een collega binnen een half jaar het nieuwe kantoor van deze corporatie op de Beneluxlaan in Utrecht klaar hebben, een transformatieproject. Dat was met een normale werkwijze niet haalbaar dus hebben we iedereen die een rol zou krijgen eerst bij elkaar gezet. Dat waren ongeveer 35 mensen. Na een schets van de situatie, de opdracht en het doel ben ik stuk voor stuk al deze mensen afgegaan, met steeds dezelfde vraag: doe je mee, ja of nee? Ik heb iedereen daarmee de gelegenheid gegeven om zich hardop en tegen over staan van iedereen ja of nee te antwoorden. Er waren twee mensen die nee zeiden. Die vroeg ik te blijven terwijl de anderen de zaal verlieten. We hebben nog eens anderhalf uur met elkaar gepraat. Hun twijfels en dilemma's kwamen direct op tafel. Ook daar bereikten we commitment door te benadrukken dat ze er niet alleen in stonden maar dat we het samen als team zouden oppakken. Dat werkte. Het is een heel effectieve manier om samenwerkingen aan de voorkant te versterken en samen een geweldig resultaat neer te zetten. Ik doe het hier bij De Variabele ook weer."

Björn Kuipers

In samenwerking met oa De Variabele organiseert Renda op 12 januari 2017 een event met topscheidsrechter Björn Kuipers. Als supermarkteigenaar en sporter weet hij alles over het belang van teamwork en samenwerking. Lees hier meer informatie over het event of schrijf je meteen in

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren