Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Goodbye 70%

Waarom doen we zo'n moeite om de 70 procent norm te halen? Waarom is het zo lastig om bewoners te overtuigen dat het verstandig is om de woning bijvoorbeeld goed te isoleren? De oplossing: laat de keuze aan de bewoner.

Als een woningcorporatie 100 woningen energiezuinig wil maken, moet zij van 70 huurders toestemming krijgen om het uit te kunnen voeren. In vaktermen gaat dat de ronde als 'de 70 procent norm'. En in de prakrijk kan het nog heel lastig zijn om 70 procent van de bewoners te overtuigen dat het verstandig is om de woning goed te isoleren. Natuurlijk het is goed voor het milieu. Goed voor het wooncomfort. En goed voor de portemonnee. Over dat laatste valt overigens nog te redetwisten, maar dat laat ik nu maar even buiten beschouwing.

Nee, wat ik bijzonder vind is dat er zo veel moeite gedaan wordt om mensen te overtuigen om in te stemmen met het plan om de woning te verbeteren. Waarom zouden we? Laat de keuze bij de bewoners. Zonder dat er bewust of onbewust druk wordt uitgeoefend. Als een bewoner tevreden is met zijn huidige woning, is het toch goed?

Gelukkig sta ik met deze visie niet alleen. Steeds meer corporaties denken na hoe zij de bewoner echt de keuze kunnen geven om isolatie wel of niet toe te passen in hun huurwoning. Als lid van het bewonerspanel van Renda kan ik dat natuurlijk alleen maar toejuichen. Woningcorporaties zijn wat mij betreft echt op de goede weg.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren