Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Het gaat om wat de huurder vindt

Hans van Vucht
Woningcorporaties investeren weer volop, vooral in het verduurzamen van woningen. Die worden opgeknapt en zijn energiezuiniger. Persoonlijk vind ik het fantastisch dat corporaties miljoenen investeren in het verduurzamen van sociale huurwoningen. U waarschijnlijk ook. Maar opvallend genoeg vinden veel huurders dat niet.

Hoe komt dat? Is het aanbod van de woningcorporatie zo slecht? Volgens mij valt dat wel mee. Veelal zijn de besparingen op de energierekening hoger dan de huurverhoging. Ik doe zelf veel onderzoek naar klantbeleving voorafgaand en tijdens renovaties. En ik kan u vertellen dat er veel verschillende motieven zijn van huurders om tegen een renovatie te stemmen.

Zo is een veelgehoord argument van een huurder om tegen verduurzaming te zijn, de huurverhoging. Een andere motief is dat corporaties het alleen maar doen om meer geld te kunnen verdienen. Ook hoor je weleens dat het isoleren van een woning helemaal niet goed is. Veel van deze motieven zijn vanuit mijn optiek niet gebaseerd op rationele gronden, maar op verkeerde aannamen. Rationeel bekeken zijn de voorstellen van corporaties namelijk goed; de woning wordt opgeknapt, het comfort neemt toe. De woning wordt energiezuinig en de woonlasten blijven gelijk of dalen iets.

Maar ja, het gaat natuurlijk om wat de huurder ervan vindt. Hij bepaalt uiteindelijk door te stemmen of het project doorgaat of niet. Daarom investeren woningcorporaties veel geld in het overtuigen van de huurder, zodat uiteindelijk minimaal 70% van de huurders voor stemt. Voor ons bureau is dat natuurlijk prachtig, wij ondersteunen corporaties hierin. Toch had ik persoonlijk liever gezien dat het anders was: dat corporaties miljoenen investeren in tevreden klanten. Wellicht is het tijd voor een andere aanpak.

Directeur Centrum voor Woononderzoek

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren