Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Handreiking: Gebouwde omgeving van het gas af

2 mei 2018

Het kabinet wil dat grote aantallen woningen CO2-neutraal worden. Aan het einde van deze kabinetsperiode moet het mogelijk zijn om jaarlijks 200 woningen CO2-neutraal te maken. De sectortafel gebouwde omgeving buigt zich over de vraag hoe die snelle opschaling kan worden bereikt. Stroomversnelling bood zodoende de handreiking 'Gebouwde omgeving van het gas af' aan aan voorzitter Diederik Samsom.

De huidige bouwpraktijk schiet te kort om de energietransitie binnen de gestelde termijn te realiseren. Volgens Stroomversnelling, dat deelneemt aan de sectortafel, is een instrument nodig dat de markt prikkelt om nieuwe renovatieproducten te ontwikkelen, te produceren en aan te bieden. Tevens is er behoefte aan industrieel vervaardigde renovatieproducten die beter, mooier, slimmer en goedkoper zijn.

Op 1 mei bood Stroomversnelling Diederik Samsom een handreiking aan, waarin ze voorstelt om een tenderregeling in het leven te roepen en een aanzet doet voor een subsidieregeling.

Lees de handreiking van Stroomversnelling: Gebouwde omgeving van het gas af.
 

Reacties

H.J.Tjemmes 02 mei 2018 12:04

Het is goed dat Nederland van het gas af gaat. Maar wat voor alternatieven zijn er om je woning te verwarmen? Elektra, warmtepomp, alles is mogelijk. Maar een warmtepomp kan alleen warm water maken van max 60graden, terwijl de meeste cv installatie werken op 90/70 graden. Om in een situatie te creëren waarbij je de warmtepomp kan gebruiken zal je de radiatoren moeten vergroten en dat is ook een kostbare ingreep. Dan kan je je huis isoleren, maar je kan nooit zo veel isoleren dat je het verschil in capaciteit van de radiator kan compenseren. Zeker niet bij huizen met grote ramen. Je zult dan eerst een berekening moeten maken van wat levert het isoleren op om teleurstellingen te voorkomen. Dan kan je elektrisch gaan verwarmen maar dan zal je je stroomvoorziening moeten aanpassen, want niet ieder huis kan zoveel vermogen aan, houdt dus in gehele elektrisch installatie gaan vervangen. Zo zijn er dan nog vele extra bijkomende kosten die nergens genoemd worden. Bij elektrisch verwarmen zal het hele elektriciteitsnet in de wijk vergroot moeten worden. Ik zie hier de zelfde problemen onstaan als destijds in de jaren '80 met de invoering van de HR-ketel. Iedereen ging er van uit nu ga ik besparen, helaas was dat niet zo, omdat de meeste installaties draaien op 90/70 en 80/60 graden C. Terwijl een HR ketel zijn maximale rendement behaalt bij max 50/40 graden C. Zo voorzie ik wanneer er geen andere manier van voorlichten komt toch groet verwachtingsproblemen. Graag reacties Groet H.J.Tjemmes

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren