Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Eerste corporatiewoningen krijgen circulair, groen én betaalbaar dak ROEF®

do 20 apr 2023

Op donderdag 13 april zijn in Eindhoven de eerste vijf ROEF®-daken geplaatst. ROEF® is het allereerste groene en circulaire dak dat nauwelijks duurder is dan een pannendak. Het past op 99% van de grondgebonden corporatiewoningen. Wijken kunnen met ROEF® zonder extra investering en zonder extra ruimtegebruik gezonder en groener worden met meer natuur en biodiversiteit. ROEF® wordt in één dag geplaatst, realiseert duurzame energieopwekking, meer biodiversiteit (flora én fauna), minder CO2-uitstoot, meer CO2-opslag, fijner en gezonder wonen en klimaatadaptieve, klimaatbestendige wijken.

We staan in Nederland voor de uitdaging minder CO2 uit te stoten, meer CO2 op te slaan, de natuur en biodiversiteit te herstellen en onze woningen en wijken duurzamer, comfortabeler en klimaatbestendiger te maken. Met de beperkte ruimte die we in Nederland hebben is dat een puzzel. De oplossing is er nu: ROEF®.

ROEF® is het eerste circulaire, groene en energieopwekkende dak dat én op bijna alle hellende daken past én minimale voorbereiding vergt én in één dag kan worden gemonteerd. Extra bijzonder: het is nauwelijks duurder dan een traditioneel of ander prefab dak.

heeft voor bewoners, woningen, wijken en de natuur. De eerste woningen die op donderdag 13 april een dakrenovatie kregen met ROEF® zijn dan ook van Trudo. Jos Goijaerts, bestuurder bij Trudo: “Toen KnaapenGroep met de innovatie van dit groene dak kwam, wisten we meteen: dit sluit perfect aan bij onze ambities en doelstellingen, ook vanuit het duurzaamheidspact dat we hebben hier in Eindhoven. Het is bovendien een geweldig initiatief om een nog mooiere woonomgeving te creëren.”

Bart Knaapen, directeur van KnaapenGroep, het bedrijf waar ROEF® is bedacht en ontwikkeld,  waardeert het lef dat Trudo toont. “Het is natuurlijk fantastisch dat wij een idee hebben en Trudo meteen zegt: doen we.”

De bewoners waren uiteraard ook aanwezig bij de plaatsing van hun nieuwe daken. Ze zijn blij en enthousiast: “Het was altijd al mijn hartenwens om een groen dak te hebben. Ik dacht aan het dak van de garage en nu heb ik een groendak op mijn hellende dak!”
 

Technisch manager en bedenker van het dak Rob Pittens vertelt over de ontwikkeling van ROEF® en hoe nu met sensoren metingen worden verricht: “Wat vooral heel moeilijk was bij de ontwikkeling van ROEF® is iets bedenken dat je in één dag kan monteren, op bijna alle hellende daken past, minimale voorbereiding vergt én betaalbaar is. Samen met onze partners lukte het om dat voor elkaar te krijgen. We gaan nu metingen verrichten om het dak steeds beter te maken en het dak gericht te onderhouden. Het inheemse groen op het dak is bijvoorbeeld zo ontworpen dat het heel veel verschillende insecten, bijen en vlinders aantrekt. En ROEF® bevat nestkasten voor allerlei soorten vogels. Met camera’s meten we wélke vogels het dak precies aantrekt en waar, zodat we aanpassingen kunnen doen als dat nodig is.”

“Een ander voorbeeld: het dak bevat groen én zonnepanelen. Nu weten we dat zonnepanelen minder effectief worden naarmate ze warmer worden en groen zorgt voor verkoeling. Dus gaan we metingen doen op ROEF® én op een traditioneel pannendak met zonnepanelen. Om data te kunnen vergelijken en erachter te komen of de combinatie met groen een positief effect heeft op de opbrengst van de zonnepanelen. Zo meten we bijvoorbeeld ook hoe het groendak bijdraagt aan meer comfort in de woning, doordat het verkoelend en geluiddempend werkt.”

De eerste 5 ROEF®-daken werden feestelijk geopend door wethouder Rik Thijs van Eindhoven. Hij is ook zeer te spreken over deze innovatie. “De gemeente Eindhoven wil meer dan €10 miljoen investeren in meer groen en biodiversiteit in de stad. Met initiatieven zoals ROEF® breng je een tweede groene laag met meer stadsnatuur aan in onze stad. Vaak zie je dat subsidies van de gemeente nodig zijn om dit soort dingen van de grond te krijgen. Maar ROEF® is helemaal zonder tussenkomst van de gemeente ontwikkeld. Ik sta hier vandaag, terwijl ik eigenlijk niks gedaan heb, dat is natuurlijk fantastisch. Dit is waar we voor moeten gaan en staan. Dit moeten we echt grootschalig gaan doorpakken.”

ROEF® in een notendop:

  • ROEF® is modulair, past op bijna ieder zadeldak en is daarmee voor 99% van de grondgebonden corporatiewoningen toepasbaar. Serie van 1 is mogelijk én toepassing op projectbasis. Het dak wordt in 1 dag geplaatst, dus nauwelijks overlast voor de bewoners.
     
  • ROEF® slaat CO2 op (zo’n 60 kilo CO2 per jaar) én vermindert de CO2-uitstoot door gebruik van gerecyclede materialen die na de levensduur van het dak (50 jaar) weer herbruikbaar zijn. Het dak is dus volledig circulair. Zonnepanelen op het dak wekken duurzame energie op: genoeg voor de woning, niet te veel om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Na 10 jaar is het dak regeneratief. Het levert dan in CO2-opslag en natuurherstel meer op dan het aan CO2-uitstoot heeft gekost om te maken. Dat is uniek.
     
  • Groen en nestkasten op en in het dak bevorderen de biodiversiteit. Het dak bevat naast sedumbeplanting ook inheemse beplanting, kastjes voor bijen, vlinders en andere insecten en kastjes voor allerlei soorten vogels én beschermde diersoorten zoals de gierzwaluw en vleermuizen. Elk dak bevat veel meer dan de flora- en fauna-wetgeving voorschrijven. De beplanting op het ademende dak houdt warmte vast in de winter en zorgt voor verkoeling
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren