Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Een solide toekomst

Jos van der Linde - 15 december 2021

De energietransitie biedt ook mogelijkheden om esthetische waarde toe te voegen aan woningen. Maar is dat ook mogelijk bij gebouwen die meer dan een halve eeuw oud zijn? Een betere referentie dan de Laurentiusstraat in Huissen is nauwelijks te vinden. Door het ontwerp van opZoom architecten zal de oorspronkelijke architect ongetwijfeld opveren van vreugde. De toevoegingen die werden gedaan staan in verhouding tot het originele ontwerp en voegen tegelijk zo veel toe dat de appartementen van Waardwonen een solide toekomst tegemoet gaan.

Waardwonen bracht deze opdracht via Design & Build op de markt. Dat vraagt een andere vorm van planontwikkeling dan normaal. Uitvoerder Wilko Korthouwer van Van Wijnen vertelt wat het inhoudt: “Bij een Design & Build uitvraag ontwikkel je als aannemer het plan van A tot Z. Van het ontwikkelen van het plan, tot het kiezen van een architect, constructeur, installateur, onderaannemers en leveranciers. Wij zijn als Van Wijnen verantwoordelijk voor het complete proces. Een goede samenwerking is hierbij van groot belang. Het gaat echt om het vertrouwen in elkaar en dat hebben we in de afgelopen jaren opgebouwd met onze vaste ketenpartners. Dat is voor onze ketenpartners voordelig, omdat we op elkaar zijn ingespeeld en ze gegarandeerd werk hebben. Ik ben ook echt trots dat we samen met onze architect opZoom, onze onderaannemers en leveranciers een prachtig plan hebben ontwikkeld.”

Toevoeging esthetische waarden

Het bijzondere aan de ingrepen is dat er esthetische waarden toegevoegd werden die heel natuurlijk aandoen. De Trespa geveldelen zijn vervangen door steenmozaïek. De boeidelen zijn anders vormgegeven, maar wel in trespa uitgevoerd. De doffe bakstenen gaan nu verscholen achter een beige kleurenmelange waardoor de flats weer fris ogen. De kleur en structuur – die met de bewoners is ontworpen - sluiten volgens de architect aan bij de architectuurtaal uit de jaren ’50. En dat gaat prima samen met moderne ingrepen.

Aan de achterzijde zorgen de balkons voor een metamorfose. Waren de oorspronkelijke balkons en balustrades iel en boden ze weinig privacy; na de renovatie zijn het ruime buitenruimtes geworden met een semitransparante afscheiding, waardoor architectonisch waarde is toegevoegd én de architecten tegemoet kwamen aan de woonwensen van de huurders. Op het nieuwe balkon - van acht vierkante meter - is namelijk voldoende ruimte voor een tuinset, waardoor het echt een uitbreiding van het woonoppervlak is. De stalen aluminium balkons, die volgens een Duits systeem zijn gemaakt, zijn een stuk lichter waardoor de kans op uiteindelijke verzakking kleiner wordt.

Klassieke gevelpatronen

De patroonaccenten op de voorgevel en de Huissense zwanen - die op de kopgevels zijn aangebracht - geven de façades een nieuwe identiteit. Als een schaduw strijken de vogels over de kopgevels, alsof ze onderweg zijn van de Rijnuiterwaarden naar de rijke landbouwgronden van de Ooijpolder. De kroontjes in het metselwerkpatroon refereren aan de Laurentius-, Juliana- en Van Gelrestraat.

Achter de lichte minerale Sto-gevelstrips zijn dikke isolatiepakketten aangebracht, terwijl op het dak een nieuwe isolatielaag geplaatst is, voorzien van een dakbedekking met een witte toplaag. Door de reflectie van de witte gridlaag zullen de woningen in de zomer minder snel opwarmen. Bijkomend voordeel: op een koeler dak renderen ook de geplaatste zonnepanelen beter. Per woning werden er vijf zonnepanelen geplaatst. Een mooi extra voordeel voor de bewoners. De markante - speciaal door opZoom ontworpen - dakranden onttrekken de energie-opwekkers echter aan het oog; ook dat komt de uitstraling van de Laurentiusstraat ten goede.

Beeld: NDDI, Ruurlo

De entree als 'piece de resistance'

Ondanks dat het verminderen van de energievraag voor Waardwonen het uitgangspunt was - met veel aandacht voor de energetische uplift van de gebouwschil – is er door het architectenbureau ook veel aandacht besteed aan de ontsluiting van het gebouw. Zowel aan de voor- als achterzijde. Een nieuwe entree verwelkomt bezoekers. Weg is de gesloten en drukkende ingang die te veel functies verenigde rond één deur; daarvoor in de plaats kwam een dubbel hoge transparante opening die – omkaderd door een zandkleurige lijst – een uitnodiging vormt en veel daglicht toelaat. Daarnaast zorgt het uitknikkende kader ervoor dat bezoekers beschut kunnen wachten in een nette entreezone. Er is geen excuus meer om de fiets voor de deur te laten staan. Aan de achterzijde onder de balkons werd namelijk een eenvoudig toegankelijke fietsentree gecreëerd. De oorspronkelijke kleine aanbouw en steile trap werden gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam een flauwe hellingbaan – die straks verscholen gaat in het groen – die pedaleurs leidt naar de fietsenkelder.

Naar Label A+

De lichtgewicht minerale gevelstrips zijn gebruikt in combinatie met StoTherm Classic, een buitengevelisolatiesysteem waardoor de energetische waarden verbeterden naar label A+ (ofwel energie-index 0,61 – 0,80). Bovendien is dit systeem onderhoudsvrij met een minimale levensduur van 25 jaar. Én eenvoudig te verwerken. Omdat de meeste werkzaamheden – zoals het verbeteren van de energetische waarden door buitengevelisolatie - buitenshuis plaatsvonden, hoefde niemand tijdens de renovatie de woning te verlaten.

Van Wijnen nam de zorg voor de bewoners uit handen van Waardwonen. “Voor ons is bewonerscommunicatie van het grootste belang. Hoe beter de communicatie richting de bewoners gaat, hoe makkelijker en sneller de werkzaamheden uiteindelijk lopen. Vooraf kun je alles overleggen en achteraf ben je te laat’, vertelt Jolanda Melchers, bewonersbegeleider bij Van Wijnen. Zij nam de bewoners aan de hand door het proces. Van regelmatig een nieuwsbrief met de stand van zaken, tot persoonlijk contact en het vieren van successen. “De bewoners vonden dat fijn. Ook hielpen we oudere mensen met weinig of geen familie met het opruimen van hun berging. De energetische verbeteringen brengen veel voordelen met zich mee voor de bewoners. Ze krijgen geen huurverhoging, maar de energiekosten worden wel lager. En door de verbeterde isolatie is de temperatuur beter onder controle te houden. Het eerste blok met portiekwoningen was net voor de zomervakantie klaar en de bewoners van deze woningen gaven aan dat het minder warm werd in hun woning tijdens de hittegolf die we doormaakten.”

Beeld: NDDI, Ruurlo

Reacties

Beeld: NDDI, Ruurlo
bekijk ook
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.
Ga je mee op First Date?

Laat je verleiden!
Kom naar onze First Date op:
3 feb 15.30u.

Gratis webinar

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren