Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Een ode aan de bouwende helden

- 31 augustus 2023

Begin mei lanceerde Orly & Endevoets een nieuwe wervingscampagne: 'bouwende helden!', gericht op een gevoel van trots en respect voor alle mensen die werken in de bouw. Uitspraken als 'ik ben maar een bouwvakker' wil het vastgoedonderhoudsbedrijf nooit meer horen, want werken in de bouw is een superkracht! Een prachtig vak, waar je oprecht trots op mag zijn. Vakmannen restaureren, renoveren en onderhouden met hun handen hele gebouwen. Zij zijn in staat om gebouwen te verduurzamen. Zij dragen letterlijk bij aan een duurzamere wereld. Een interview met Marketing & communicatie manager Lincy Endevoets over deze 'ode aan de bouwende helden'.

Hoe is het idee voor de campagne Bouwende Helden ontstaan?

“In de bouw is het lastig om nieuwe collega’s aan te trekken. Tijdens een brainstormsessie met mijn collega Martine van HR over hoe wij nieuwe vakkrachten kunnen aantrekken, borrelde bij mij een idee op. Ik snap namelijk niet goed waarom werken op de bouw steeds minder populair wordt, want het is ontzettend knap en cool werk om met je handen hele gebouwen neer te zetten. Onze vakmannen toveren oude gebouwen om tot nieuw, ze verduurzamen woningen met hun handen. Ik vind dat, als onhandig persoon, echt heel erg knap. Veelgehoorde uitspraken als 'ik werk maar in de bouw' of 'ik ben maar een bouwvakker' wil ik dus eigenlijk nooit meer horen. Zo ontstond bij mij het idee voor bouwende helden, want als je dat allemaal met je handen kan: dan ben je toch gewoon een held?! Martine was eigenlijk ook meteen enthousiast, dus toen ben ik aan de slag gegaan met het uitwerken van dit idee.”

Veelgehoorde uitspraken als 'ik ben maar een bouwvakker' wil ik eigenlijk nooit meer horen.

Kun je kort iets vertellen over de campagne?

“Ik ben groot fan van Marvelfilms. Zodoende leek het me leuk om in deze stijl iets op te zetten en onze vakmannen neer te zetten als superhelden. We hebben een speciale website gemaakt, waarbij we vakmannen aan het woord laten over waarom ze bij Orly & Endevoets werken. Zo krijg je ook het echte verhaal te horen, en geen mooi praatje dat bedacht is vanuit communicatie. Daarnaast lichten we op deze website ook verschillende expertises toe, delen we meer over werken bij Orly & Endevoets en vind je natuurlijk ook al onze vacatures.” Om deze website en de campagne ‘bouwende helden’ te lanceren hebben we een video gemaakt geheel in Marvel-stijl. Hiervoor zijn we op een avond gaan filmen bij de Tramkade in Den Bosch, waar we onze vakmannen Adriaan, Antwan, Jan, Jeremy en Wim als helden in beeld hebben gebracht. Zij hebben met heel veel enthousiasme deelgenomen aan de video en we hebben ook erg veel gelachen deze avond. Binnenkort delen we hier ook een ‘behind the shoot’ video over. Voor ons is dit echt een lange termijn campagne en we willen deze stijl door gaan trekken op (een deel) van onze steigerdoeken en andere offline marketingmaterialen. Zo is er bijvoorbeeld ook een bouwende helden onboardingsmap gemaakt voor nieuwe medewerkers. En er volgen vast nog veel meer leuke dingen.”

Ik wil graag laten zien dat werken als bouwende held betekent dat je écht impact maakt!

Lincy Endevoets

Wat hoop je te bereiken met deze campagne?

“Allereerst dat onze vakmannen super trots zijn op hun vak, want bouwen is écht een superkracht. Het is belangrijk dat onze collega’s voelen hoeveel zij gewaardeerd worden. Dat hun talenten en vaardigheden gezien worden voor dat wat ze zijn: superkrachten. Verder hopen we met deze campagne natuurlijk ook nieuwe collega’s aan te trekken en ook bij hen het gevoel op te wekken dat zij écht trots mogen zijn op hun werk. Er is niets leukers dan werken bij een werkgever die dat op waarde weet te schatten volgens mij. In een breder perspectief hoop ik wat aan de stigma’s te kunnen doen die aan dit mooie beroep kleven. Ik wil graag aan de maatschappij laten zien dat werken als bouwende held betekent dat je écht impact maakt.”

Waarom denk je dat werken in de bouw minder populair wordt? En hoe komt het dat vakmannen denken 'ik ben maar een bouwvakker'?

''Ik denk dat dit heel ver terug gaat. Vroeger was school natuurlijk niet voor iedereen even toegankelijk. Zodoende is er een maatschappelijke scheiding ontstaan tussen hen die naar school gingen en zij die aan het werk gingen, vaak om het gezin te onderhouden. Als gevolg daarvan zijn praktische beroepen lager in de ladder van de sociale hiërarchie geraakt. Dat is helaas anno 2023 nog steeds te merken. Van leerkrachten hoor ik dat de meeste ouders nog steeds willen dat hun kind een ‘zo hoog mogelijk’ niveau behaald. Dat zou namelijk een goede toekomst garanderen. Het aantal studenten dat instroomt in bouwgerelateerde vakopleidingen neemt dan ook elk jaar af. Door onze wervingscampagne en het uitspreken van onze waardering, hoop ik hierin verschil te kunnen maken. Hoe klein ook.”

Wat betekent goed werkgeverschap voor jullie?

“Een groot deel van onze tijd als mens brengen wij door op het werk. Als werkgever hebben wij dan ook de kans en de verantwoordelijkheid om deze tijd zo leuk en prettig mogelijk te maken. In de basis betekent dit dat wij onze bouwende helden voorzien van een veilige werkplek, een leuk team en goed materiaal. Daarnaast is het voor ons belangrijk om écht te luisteren naar de behoeften, feedback en wensen van onze collega’s. Een van de tools die wij daarvoor inzetten is een medewerkerstevredenheidsapp. Via deze app krijgen alle collega’s elke dag één vraag. Zo krijgen wij inzicht in onze verbeterpunten. Onze collega’s krijgen vervolgens terugkoppeling over hoe wij deze punten willen gaan aanpakken. Ik durf wel te zeggen dat wij echt willen leren en ontwikkelen, ook buiten onze comfortzone. Die inspanning wordt gezien en gewaardeerd. Daarnaast blijven wij onszelf uitdagen om te innoveren. Als er nieuwe materialen beschikbaar zijn die het werk lichter of efficiënter uitvoerbaar maken, vragen wij onze helden deze te testen. Op basis van de feedback die zij geven tijdens een evaluatie, worden keuzes gemaakt. Daarnaast besteden wij ook aandacht aan de mens ‘achter de bouwende held.’ Hoe gaat het privé? Kunnen wij daarin van betekenis zijn? Al deze dingen zie je ook terug in onze merkwaarden.”

Welke waarden vinden jullie belangrijk en hoe geven jullie hier bij Orly & Endevoets invulling aan?

“Wij hebben vier merkwaarden die heel goed uitdrukken waar wij als organisatie voor staan. Deze vier merkwaarden zijn: tiptop, met fatsoen, gewoon doen en samendoen. Deze merkwaarden zijn ook tot stand gekomen door met onze collega’s, opdrachtgevers en andere betrokkenen in gesprek te gaan. Voor ons is het belangrijk dat ons werk van A tot Z tiptop wordt uitgevoerd. Niet alleen het resultaat, maar ook alles daaromheen. Zo zijn de bouwplaatsen altijd schoon, verloopt de communicatie goed en werken onze bouwende helden in nette werkkleding en met goed en gekeurd materiaal en materieel. Ons werk voeren wij met fatsoen uit. Wij hebben oog voor onze collega’s, bewoners, opdrachtgever(s) en het milieu. Uitdagingen pakken wij aan en voeren wij ‘gewoon’ uit. Aanpakken, doorpakken, genieten van het werk en resultaat (op)leveren. Anderen en elkaar positief verrassen, daar gaan wij voor! Dit alles doen wij natuurlijk samen, als team. Wij zijn ons ervan bewust dat de bouw vraagt om samen doen. Wij staan met elkaar en zijn er voor elkaar.”

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren