Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Eco-sociale praktijken

De rol van sociaal werk bij verduurzaming - 30 april 2024

Sociaal werk speelt een cruciale rol in het ondersteunen van mensen in kwetsbare posities en het tegengaan van klimaatongelijkheid, hoewel dit in Nederland nog niet breed is geïntegreerd in het sociaal werk. De bundel Eco-sociale praktijken roept op tot een paradigmawisseling in het sociaal werk. De verhalen laten zien wat voor een cruciale rol sociaal werkers kunnen spelen in het ondersteunen van kwetsbare gemeenschappen en in het realiseren van duurzame veranderingen. In dit artikel publiceren we een portret uit de bundel.

De klimaatcrisis raakt iedereen – en mensen in een kwetsbare positie in het bijzonder. Steeds meer zien we dat sociaal werkers zich inzetten om ervoor te zorgen dat deze ‘kwetsbare groep’ op een gelijkwaardige manier onderdeel is van de oplossingen voor klimaatverandering. En dat de lasten van de klimaatcrisis eerlijker verdeeld worden. Dat is een belangrijke missie van het eco-sociaal werk, en we zien dit steeds vaker terug in de dagelijkse praktijk van sociaal werkers.

Groene bruggenbouwers

Eco-sociaal werk zet zich in voor een duurzame samenleving die sociaal rechtvaardig is en de balans tussen mens en natuur herstelt. Deze bundel omvat voorbeelden van eco-sociale praktijken. Het zijn niet altijd sociaal werkers die daarin een rol spelen. De initiatiefnemers zetten zich in voor mensen in een kwetsbare positie én voor een duurzame toekomst. Dat klinkt mooi – tegelijkertijd laten de voorbeelden zien hoe moeilijk en weerbarstig de realiteit van die eco-sociale praktijken kan zijn.

In dit artikel publiceren we een portret uit de bundel: Opbouwwerkers en de dilemma’s van de energietransitie.

Download


Bekijk de digitale versie van de bundel Eco-sociale praktijken onder redactie van Richard de Brabander, Jeanet de Jong, Karijn van den Berg, Mirjam Andries en Marcel Ham. 

De bundel verscheen in december 2023 en is een samenwerking van BPSW, Movisie en Ecosociaal werk (lectoraat van Hogeschool Inholland). 

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Opbouwwerker Luc van Farent leidt de weg in de wijk
Opbouwwerker Luc van Farent leidt de weg in de wijk
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren