Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Echte ketenpartners

De lessen van vijf jaar samenwerken Dionne Verstegen - 2 juni 2020

Het bundelen van krachten, innoveren en leren van elkaar. Met dit doel startten in 2015 zeven ketenpartners hun samenwerking voor corporatie Woonmeij. Vijf jaar later hebben ze veel geleerd. Zo is er inmiddels een duidelijke overlegstructuur, wordt de werkvloer actief betrokken bij de beleidsvoering en zijn er vaste afspraken over zaken als prijs, planning en communicatie richting bewoners, ook in tijden van corona.

Het begon in 2015 met een samenwerking tussen de zogenaamde buitenschil partijen Gebroeders van der Plas, Moonen Onderhoud & Renovatie, Orly & Endevoets en Wits Zuid. “In het begin moesten alle partijen elkaar echt nog leren kennen. Het waren een soort concurrenten van elkaar. De meesten waren vijf jaar geleden niet gewend om kennis te delen met elkaar en gingen enigszins schoorvoetend samen aan tafel”, vertelt Frans Brouwers, teamleider Vastgoedbeheer bij Woonmeij. “Nu weten ze elkaar steeds beter te vinden en zoeken ze elkaar ook echt op.”

Meer transparantie

John van Balkum, directeur bij Gebroeders van der Plas beaamt de optimale samenwerking. “Er is meer transparantie naar elkaar toe. Zo delen we tegenwoordig onze bedrijfsprocessen met elkaar en kijken we samen naar een eenduidige manier voor bijvoorbeeld het aanleveren van begrotingen en het stellen van eenheidsprijzen. Ook werkzaamheden pakken we echt samen op en voeren we gezamenlijk uit. Dat is niet alleen handig voor bewoners. Zij ervaren immers minder overlast. Maar dit zorgt ook voor een stukje kostenbesparing.”

Een voorbeeld van werkefficiëntie is dat er nu gedurende het hele project één steiger blijft staan, terwijl eerder elke partij zijn eigen steiger plaatste. “Ook kwam het voorheen weleens voor dat er door het jaar heen verschillende vaklieden over de vloer kwamen bij bewoners om werkzaamheden uit te voeren. Nu hebben we echt een vast team dat voor Woonmeij werkt. Bewoners herkennen en vertrouwen de vaklieden. Dat is veel waard”, aldus Koen van Schaaijk, adjunct directeur bij Wits Zuid.

De ketenpartners stellen jaarlijks in overleg met Woonmeij een planning op, waarbij de uitvoering van werkzaamheden verdeeld wordt over het hele jaar. Woonmeij geeft hiermee haar partners de mogelijkheid om gewoon door te werken in de winterperiode. Een groot voordeel voor alle partijen. “De samenwerking zorgt ervoor dat er betere en volledigere inspecties en vooropnames plaatsvinden. Omdat ze precies weten van elkaar wat er staat te gebeuren en wat elke partij hierbij nodig heeft. Iets wat de kwaliteit van de werkzaamheden ten goede komt”, vertelt Cas de Haan van Moonen Onderhoud & Renovatie.

Er is nu veel meer transparantie naar elkaar toe dan vijf jaar geleden.

John van Balkum

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Hans van Breukelen gaf tijdens de teamdag een presentatie over samenwerken en teambuilding. Beeld: Cindy Langenhuijsen
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren