netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Echte ketenpartners
De lessen van vijf jaar samenwerken
Dionne Verstegen

di 2 juni 2020
artikel

Het bundelen van krachten, innoveren en leren van elkaar. Met dit doel startten in 2015 zeven ketenpartners hun samenwerking voor corporatie Woonmeij. Vijf jaar later hebben ze veel geleerd. Zo is er inmiddels een duidelijke overlegstructuur, wordt de werkvloer actief betrokken bij de beleidsvoering en zijn er vaste afspraken over zaken als prijs, planning en communicatie richting bewoners, ook in tijden van corona.

Het begon in 2015 met een samenwerking tussen de zogenaamde buitenschil partijen Gebroeders van der Plas, Moonen Onderhoud & Renovatie, Orly & Endevoets en Wits Zuid. “In het begin moesten alle partijen elkaar echt nog leren kennen. Het waren een soort concurrenten van elkaar. De meesten waren vijf jaar geleden niet gewend om kennis te delen met elkaar en gingen enigszins schoorvoetend samen aan tafel”, vertelt Frans Brouwers, teamleider Vastgoedbeheer bij Woonmeij. “Nu weten ze elkaar steeds beter te vinden en zoeken ze elkaar ook echt op.”

Meer transparantie

John van Balkum, directeur bij Gebroeders van der Plas beaamt de optimale samenwerking. “Er is meer transparantie naar elkaar toe. Zo delen we tegenwoordig onze bedrijfsprocessen met elkaar en kijken we samen naar een eenduidige manier voor bijvoorbeeld het aanleveren van begrotingen en het stellen van eenheidsprijzen. Ook werkzaamheden pakken we echt samen op en voeren we gezamenlijk uit. Dat is niet alleen handig voor bewoners. Zij ervaren immers minder overlast. Maar dit zorgt ook voor een stukje kostenbesparing.”

Een voorbeeld van werkefficiëntie is dat er nu gedurende het hele project één steiger blijft staan, terwijl eerder elke partij zijn eigen steiger plaatste. “Ook kwam het voorheen weleens voor dat er door het jaar heen verschillende vaklieden over de vloer kwamen bij bewoners om werkzaamheden uit te voeren. Nu hebben we echt een vast team dat voor Woonmeij werkt. Bewoners herkennen en vertrouwen de vaklieden. Dat is veel waard”, aldus Koen van Schaaijk, adjunct directeur bij Wits Zuid.

De ketenpartners stellen jaarlijks in overleg met Woonmeij een planning op, waarbij de uitvoering van werkzaamheden verdeeld wordt over het hele jaar. Woonmeij geeft hiermee haar partners de mogelijkheid om gewoon door te werken in de winterperiode. Een groot voordeel voor alle partijen. “De samenwerking zorgt ervoor dat er betere en volledigere inspecties en vooropnames plaatsvinden. Omdat ze precies weten van elkaar wat er staat te gebeuren en wat elke partij hierbij nodig heeft. Iets wat de kwaliteit van de werkzaamheden ten goede komt”, vertelt Cas de Haan van Moonen Onderhoud & Renovatie.

"Er is nu veel meer transparantie naar elkaar toe dan vijf jaar geleden."

Alle ketenpartners op de teamdag in januari 2020. Beeld: Cindy Langenhuijsen

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Dag van de Bewoner 2020

Volg in november de Maand van de Bewoner in vier webinars

Meer informatie en meld je aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren