Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Duurzame Daken, veel te kiezen op gebied van duurzaamheid!

Ieke Benschop - 2 juli 2024

Steeds meer mensen realiseren zich wat er allemaal kan op het dak. Sommige mensen willen groen, anderen zonnepanelen. Steeds vaker willen mensen beide. De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) lanceerde in 2021 het Servicepunt Duurzame Daken. Projectleider Ieke Benschop ziet een ontwikkeling: steeds meer bedrijven bieden de integratie van groen en zonnepanelen, kiezen voor biobased materialen, bieden biologisch gekweekte en inheemse soorten die jaarrond bloeien en zien kans om warmte uit regenwater te winnen. Ook op schuine daken is van alles mogelijk!

Waarom het Servicepunt Duurzame Daken?

Ieke Benschop: “Vanuit de Natuur en Milieufederatie Utrecht vragen we aandacht voor multifunctioneel gebruik van de daken. We waren altijd al druk met het stimuleren van zonnepanelen op daken, maar realiseerden ons dat we de daken ook nodig hebben voor opgaven op gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie. Meer groen dus, en ‘blauw’, zoals het vasthouden van regenwater wordt genoemd. De Provincie Utrecht vond dit een goed idee en financierde het Servicepunt Duurzame Daken.”.

Ieke Benschop werkt als projectleider Gezonde leefomgeving bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU).

Ook is zij betrokken bij het Nationaal Dakenplan. Ieke heeft ervoor gezorgd dat het Servicepunt Duurzame Daken van de NMU er kwam en was projectleider van een aantal publicaties van het NDP, zoals de Facts and Values Multifunctionele Daken, Handreiking Blauwgroene daken en Handreiking Groen-gele daken. Verder werkt zij bij de NMU aan Toekomstbestendig Bouwen, schreef namens de Natuur en Milieufederaties het Handboek Bouwen voor de Toekomst en zet zij zich in voor de circulaire economie door bewonersinitiatieven te ondersteunen.

Lees meer over Ieke.

 

 

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Bloemen op een duurzaam dak
Bloemen op een duurzaam dak, bron: ROEF
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren