Als er twee woorden zijn die de afgelopen, en ongetwijfeld ook nog de komende, jaren kenmerken dan zijn het duurzaamheid en circulariteit. Ze vormen belangrijke vraagstukken voor de bouwwereld. En er is nog veel werk te verzetten op het gebied van duurzaamheid. FAKRO is als producent van voornamelijk (plat)dakramen een onderdeel van deze wereld en gebruikt beide woorden al heel lang als leidraad. Bij zowel de producten en productie als ook onderlinge samenwerkingen. En bij projecten in zowel nieuwbouw als renovatie.
Natuurlijk liggen ecovriendelijke materialen en een zo zuinig mogelijk productieproces aan de wieg van het duurzame beleid van FAKRO. Maar op weg naar een energieneutrale en circulaire economie in 2050 heeft het bedrijf ook een aantal bijzondere initiatieven opgezet. Hiervoor werken ze samen met partners in de bouw. Zoals de FAKRO Life Cycle Service, een totaaloplossing voor projectmatige vervanging van minimaal 50 dakramen. Hiermee wordt de bouwer ontzorgt doordat het hele proces van planning, demontage en montage tot en met onderhoud en garanties door het bedrijf wordt overgenomen. Oude dakramen, ongeacht welk merk, worden bovendien gerecycled zodat deze weer als grondstof of onderdeel kunnen dienen bij een volgend project. Circulair renoveren dus.
Om ook nieuwbouwprojecten duurzaam te ondersteunen ontwikkelde FAKRO de Prefab Inbouw Optimalisatie. Dakramen worden altijd goed ingepakt om schade op de bouwplaats te voorkomen. Bij in de fabriek geprefabriceerde daken blijkt dat inpakken helemaal niet nodig: de dakramen verlaten de productiefabriek in een gesloten vrachtwagen en worden binnen in de prefabdakenfabriek (magazijn) uitgeladen. Met de Prefab Inbouw Optimalisatie worden de dakramen zonder verpakking geleverd en kunnen ze sneller en makkelijker verwerkt worden. Dit scheelt niet alleen veel verspilling van (afval)materialen maar ook tijd en fysieke belasting voor de monteurs. Bart Peters, commercieel directeur van FAKRO heeft vele gesprekken gevoerd met de prefab industrie en kwam tot een vrij simpele oplossing: “De dakramen worden horizontaal en zonder verpakking op pallets vervoerd en kunnen in de fabriek met behulp van de kraanbaan en glaszuiger vanaf de pallet meteen in de kap van een dak worden geplaatst. Super simpel en voor alle partijen veel voordeliger. En het is natuurlijk een groot pluspunt voor het milieu. We besparen echt vele tonnen verpakkingsmateriaal per jaar.”
Zeggen dat je duurzaam en circulair werkt is één ding, het aantonen en meetbaar maken ervan is een tweede. Onmisbaar en zelfs verplicht in steeds meer gevallen is het materialenpaspoort. “Dat is de basis voor circulariteit. Als je producten wil hergebruiken in de toekomst moet je weten welke materialen er allemaal in zitten.” Bart Peters geeft ook aan dat FAKRO druk bezig is ieder product te voorzien van een LCA (Levens Cyclus Analyse). In het kort wordt hierbij naar de hele levenscyclus van de winning van grondstoffen via productie en (her)gebruik tot en met afvalverwerking gekeken. Aan de hand van deze LCA’s worden de ecologische voetafdrukken per product gemeten en dus zichtbaar.
“We blijven werken aan het (her)ontwerpen van onze producten, zodat de onderdelen nog beter kunnen worden hergebruikt.” Ook hierbij werkt FAKRO samen met partners zoals het afval- en recyclingbedrijf Remondis. “Hout dat 30 tot 40 jaar oud is kan niet altijd meer worden gebruikt. Aluminium, kunststof en glas daarentegen wel. Zo worden de profielen van onze kunststof dakramen al voor een groot deel van gerecycled materiaal gemaakt. Dit zijn de uitdagingen waar we iedere dag weer vol energie mee aan de slag gaan.”
De Nationale Milieudatabase (NMD) verzamelt alle nodige data die iedereen in de bouw inzicht biedt wat betreft de milieuprestaties van producten. Zo kunnen aannemers, architecten en andere partijen in de bouwwereld een goede en duurzame keuze maken voor uiteenlopende projecten. Van FAKRO zijn inmiddels 2 producten in deze NMD-database opgenomen en voor volgend jaar wil het bedrijf het hele assortiment dakramen voorzien van een LCA en alle producten geregistreerd in NMD hebben.
Duurzaamheid is een internationale, maatschappelijke kwestie. Het gaat om de perfecte balans tussen ondernemen en produceren met behoud van onze planeet en alles dat daarop leeft. Maatschappelijk ondernemen is wat dat betreft net zo belangrijk als de circulariteit en duurzaamheid ervan. FAKRO voert een actief MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) beleid om zowel extern als intern duurzaam en verantwoord bezig te zijn. Zo streeft FAKRO naar een groenere toekomst door emissie reducerende maatregelen door te voeren. Dit betekent dat tegen het einde van 2024 alle personenauto's elektrisch zullen zijn, gevolgd door elektrische bedrijfsbussen in 2026. Fietsen wordt gestimuleerd met fietsenstallingen en oplaadpunten voor accu's, en er wordt een fietsplan geïntroduceerd. Ten slotte wordt er binnen deze doelstelling gekeken naar manieren om de emissies in het transport te verminderen in 2024. Aan het eind van het jaar zullen alle resultaten in een eerste MVO-verslag worden toegelicht. Zo neemt FAKRO daadwerkelijk verantwoordelijkheid voor de stappen die ze neemt. Stappen die zo min mogelijk afdrukken achterlaten.
Bestel de bestsellers 'In het oog van de orkaan' en 'Verandering van tijdperk' van Jan Rotmans nu te...
€ 44,90De succesvolle Toolkit Duurzame Woningbouw is geactualiseerd! De vernieuwde versie is aangepast aan...
€ 49,00
Reacties