Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Duurzaam werken aan verduurzamen

- 27 oktober 2023

Als er twee woorden zijn die de afgelopen, en ongetwijfeld ook nog de komende, jaren kenmerken dan zijn het duurzaamheid en circulariteit. Ze vormen belangrijke vraagstukken voor de bouwwereld. En er is nog veel werk te verzetten op het gebied van duurzaamheid. FAKRO is als producent van voornamelijk (plat)dakramen een onderdeel van deze wereld en gebruikt beide woorden al heel lang als leidraad. Bij zowel de producten en productie als ook onderlinge samenwerkingen. En bij projecten in zowel nieuwbouw als renovatie.

Natuurlijk liggen ecovriendelijke materialen en een zo zuinig mogelijk productieproces aan de wieg van het duurzame beleid van FAKRO. Maar op weg naar een energieneutrale en circulaire economie in 2050 heeft het bedrijf ook een aantal bijzondere initiatieven opgezet. Hiervoor werken ze samen met partners in de bouw. Zoals de FAKRO Life Cycle Service, een totaaloplossing voor projectmatige vervanging van minimaal 50 dakramen. Hiermee wordt de bouwer ontzorgt doordat het hele proces van planning, demontage en montage tot en met onderhoud en garanties door het bedrijf wordt overgenomen. Oude dakramen, ongeacht welk merk, worden bovendien gerecycled zodat deze weer als grondstof of onderdeel kunnen dienen bij een volgend project. Circulair renoveren dus.

Om ook nieuwbouwprojecten duurzaam te ondersteunen ontwikkelde FAKRO de Prefab Inbouw Optimalisatie. Dakramen worden altijd goed ingepakt om schade op de bouwplaats te voorkomen. Bij in de fabriek geprefabriceerde daken blijkt dat inpakken helemaal niet nodig: de dakramen verlaten de productiefabriek in een gesloten vrachtwagen en worden binnen in de prefabdakenfabriek (magazijn) uitgeladen. Met de Prefab Inbouw Optimalisatie worden de dakramen zonder verpakking geleverd en kunnen ze sneller en makkelijker verwerkt worden. Dit scheelt niet alleen veel verspilling van (afval)materialen maar ook tijd en fysieke belasting voor de monteurs. Bart Peters, commercieel directeur van FAKRO heeft vele gesprekken gevoerd met de prefab industrie en kwam tot een vrij simpele oplossing: “De dakramen worden horizontaal en zonder verpakking op pallets vervoerd en kunnen in de fabriek met behulp van de kraanbaan en glaszuiger vanaf de pallet meteen in de kap van een dak worden geplaatst. Super simpel en voor alle partijen veel voordeliger. En het is natuurlijk een groot pluspunt voor het milieu. We besparen echt vele tonnen verpakkingsmateriaal per jaar.”

Circulariteit is meetbaar

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

zie ook
boek
Jan Rotmans-boekenpakket Jan Rotmans-boekenpakket

Bestel de bestsellers 'In het oog van de orkaan' en 'Verandering van tijdperk' van Jan Rotmans nu te...

€ 44,90
boek
Toolkit Duurzame Woningbouw II Toolkit Duurzame Woningbouw II

De succesvolle Toolkit Duurzame Woningbouw is geactualiseerd! De vernieuwde versie is aangepast aan...

€ 49,00
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren