Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

De Stichting Dakmeester stelt zich voor

28 februari 2024

De Stichting Dakmeester sluit als partner aan bij Renda. Will Verwer is voorzitter en stelt De Stichting Dakmeester graag voor aan het Renda netwerk aan de hand van het welkomstinterview.

1. Wie is De Stichting Dakmeester?

De Stichting Dakmeester is een platform van gekwalificeerde dakdekkers/hellend dakspecialisten en producenten van materialen voor hellende daken. Dit samenwerkingsverband heeft als doelstelling om de kwaliteit van de hellende daken in Nederland naar een hoger niveau te brengen, gezamenlijk kennis te delen en ontwikkelingen te doen. De kwaliteit van hellende daken bestaat niet alleen uit hoogwaardige producten in hun toepassing, maar vooral ook de kwaliteit van de verwerking. Een samenwerkingsverband met een stabiele basis al sinds 1998.

2. Wat kunnen wij verwachten van de Dakmeesters?

De Stichting Dakmeester is een antwoord op de vraag naar hogere kwaliteit, zekerheid en circulariteit. De krachtenbundeling van producenten en verwerkers is niet alleen ingegeven door ontwikkelingen op het gebied van bestaande of nieuwe materialen en nieuwe toepassings- en verwerkingstechnieken, maar zeker ook door het toenemende belang van esthetische-, energetische- en milieuaspecten. Vorm, functie, proces en milieu zijn de uitgangspunten van het samenwerkingsverband.

3. Welke van de thema's circulariteit, samenwerken en energietransitie vinden jullie belangrijk en waarom?

Voor de Dakmeesters geldt dat zij zich verder willen ontwikkelen zowel op het gebied van duurzame renovatie van hellende daken als op de duurzame daken van nieuwbouw woningen. Zij werken ook op het gebied van circulariteit intensief samen met garantiepartners Monier, Unilin en VELUX.

Bij renovatie en nieuwbouw van daken is circulariteit inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel. Dakpannen kennen een zeer lange gebruiks- en esthetische levensduur. Om materiaalverspilling te voorkomen moet eigenlijk de standaard zijn dat de grondstoffen in deze materialen hergebruikt worden. Ook hier werkt de Stichting aan in samenwerking met haar partners/producenten. Zo ontwikkelde zij al een systeem voor het hergebruik van de betonnen dakpan. De oude dakpannen worden bij geselecteerde recyclingbedrijven ingeleverd, die vervolgens onder een certificaat garanderen dat het materiaal weer wordt hergebruikt in nieuw beton als zandvervanger. Ook voor het hergebruik van de VELUX dakramen is er al een systeem ontwikkeld, de zogenaamde take back service waar de Dakmeesters gebruik van maken.

Op energetisch gebied loopt onze partner Unilin voor, doordat hun producten dezelfde energetische waarde behouden gedurende de levensduur van de woning. Inmiddels zijn zij al vergevorderd met het circulaire concept voor hergebruik van hun materialen, ook dit weer in samenwerking met de Dakmeesters.

4. Hoe helpen jullie de sector vooruit?

Door een pleidooi te houden voor de toepassing van hellende daken. De meest duurzame vorm van bouwen in Nederland, passend in ons klimaat. Bovengenoemde voorbeelden van hergebruik van materialen en onze aanpak van natuurinclusieve renovatie, rekening houdend met mens en dier, onderstrepen de aanpak van onze duurzame hellende daken. Onze daksysteemgarantie PLUS van 15 jaar is daarnaast een zekerheid voor zowel opdrachtgever als bewoner.

5. Wat is jullie toekomstvisie voor de bestaande bouw? Wat moet de sector beter doen?

Samen met de opdrachtgevers en woningcorporaties, moeten we zorgen dat de “treintjes” voor het renoveren van hellende daken blijven “rijden” zonder vertragingen. Op deze manier kan het tempo van de verduurzaming van woningen omhoog, waarbij de verantwoordelijkheden bij de specialisten op het hellende dak, met hun toegevoegde waarde, komen te liggen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren