Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

De kunst van social return

Hoe A. van Liempd Sloopbedrijven een sociaal randje geeft aan de renovatie van het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam Birgit Barten - 30 mei 2022

Het is het grootste asbestsaneringsproject van Nederland op dit moment. A. van Liempd Sloopbedrijven heeft de Europese openbare aanbesteding gewonnen van de zeer intensieve asbestsanering van het Rijksmonument Museum Boijmans van Beuningen, in opdracht van de Gemeente Rotterdam. Tijdens de uitvoering van het project geven zij ook iets terug aan de maatschappij. Het bedrijf uit Sint-Oedenrode won deze opdracht door hoog in te zetten op social return en heeft twee kansarme jongens opgeleid tot asbestsaneerder tijdens dit project, in samenwerking met Stichting RoffaBOP.

Tekst: Birgit Barten        Beeld: Mart Stevens

In hartje Rotterdam weerspiegelt het logo van A. van Liempd Sloopbedrijven in het Depot van Boijmans van Beuningen. Het spiegelende depot, pal naast het museum, is gebouwd om alle kunst te herbergen tijdens de grootschalige renovatie van het museum. A. van Liempd Sloopbedrijven heeft de internationale aanbesteding gewonnen en is sinds begin 2021 druk bezig het pand asbestvrij te maken. Terwijl ze dat doen, leiden ze ook twee kansarme jongens op tot asbestsaneerder. “Lyzander en Patrick hebben inmiddels hun diploma in handen en kunnen aan de slag binnen de branche. Het project smaakt naar meer”, vertelt Sjors van Gorp, operationeel directeur bij A. van Liempd.

Vroeg opstaan

Social return staat hoog in het vaandel, vertelt Van Gorp. “De twee jongens hebben vandaag hun diploma ontvangen. Ze hebben nu een keiharde baangarantie, er is namelijk enorm behoefte aan vaklieden. Lyzander en Patrick hadden een zware afstand tot de arbeidsmarkt omdat ze moeilijke tijden gekend hebben. Nu hebben ze een toekomstgarantie. Als ze dit vol blijven houden voor henzelf en hun gezinnen, gaan ze een mooie toekomst tegemoet. Het is fijn om hier als bedrijf een bijdrage aan te kunnen leveren. Ook de gemeente is er blij mee.” 

Lyzander en Patrick trekken hun witte pakken aan en gaan door vier deuren heen om in een containment te komen. Dat is een volledig afgeschermde ruimte van de rest van het gebouw. Er wordt als het ware een 'ruimte in een ruimte' gecreëerd. De ruimte wordt geheel luchtdicht gemaakt. Door onder andere luchtdrukapparatuur wordt onderdruk gerealiseerd en kunnen eventueel vrijkomende asbestdeeltjes niet ontsnappen. Lyzander vertelt ondertussen trots over het opleidingstraject tot asbestsaneerder: “Het voelt goed om het diploma te ontvangen, ik heb er hard voor gewerkt en gestreden. Ik heb het verdiend en ben trots op mezelf. Het is een stap richting een betere toekomst.” Ook Patrick is tevreden. “De begeleiding was goed, er werd geholpen bij sommige dingen waar ik nog wat ondersteuning bij nodig had. We hebben ons papiertje binnen en kunnen aan het werk blijven als asbestsaneerder, daar is genoeg werk in.” Lyzander vult hem aan: “Opeens is een huis kopen over een aantal jaar een van de mogelijkheden, dat zijn dingen waar we eerder nooit over hadden nagedacht. Het geeft stabiliteit. Ik moet toegeven dat het vroege opstaan wel wennen was, maar nu word ik in het weekend ook om vijf uur ’s ochtends wakker”, vertelt hij lachend. 

Opeens is een huis kopen over een aantal jaar een van de mogelijkheden.

Lyzander

Code van de straat

De jonge asbestsaneerders zijn niet de enige lachende. Ook Gracilio Pigot, voorzitter van stichting RoffaBOP is trots op de jongens. RoffaBOP is een sociale projectontwikkelaar en houdt zich bezig met SROI (Social Return on Investment). Zij begeleiden kansarme jongeren, van tienerouders tot ex-gedetineerden. Zo ook bij de renovatie van het Boijmans van Beuningen museum. Zij zijn een schakel geweest tussen A. van Liempd Sloopbedrijven en de kansarme jongeren tijdens dit traject. “Je kunt niet zomaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een project stoppen, bij wijze van. Er is vaak geen match tussen de deelnemer en de werkvloer. Tegenwoordig weten we gelukkig wel hoe het moet”, vertelt Pigot. “De markt werkt alleen met gekwalificeerde mensen, daarnaast hebben de deelnemers een rugzakje, kennen zij het vak niet en hebben vaak ook nog een kort lontje. Hoe breng je de markt en deze doelgroep samen?”

Daar komt Giovanni Waalzaam, social coach bij stichting RoffaBOP om de hoek kijken. “Je vraagt van de werkgever, ook bij dit project, behoorlijk wat ruimte en coulance. A. van Liempd Sloopbedrijven heeft in dit geval rekening gehouden met een doelgroep die van ver komt. Kleine dingen die voor ons normaal zijn, zijn voor hen compleet nieuw. Veel praten en luisteren is dan erg belangrijk. Wanneer je in je emotie schiet, is het voor hen makkelijker om te reageren met agressie. Dat is de code van de straat, die kennen ze. Maar de code van de straat geldt binnen deze muren niet”, vertelt Waalzaam al wijzend naar de museummuren. “Binnen deze muren moet je communiceren. We brengen ze dus heel wat skills bij. We maken de vertaalslag naar deze wereld toe. De werkgever heeft er ook baat bij dat hun SROI-opgave goed wordt uitgevoerd.” Het werkt twee kanten op, dus ook naar de werkgever toe. Die weet vaak niet wat er zich afspeelt bij de jongens thuis. “Waarom zitten deze jongeren nu niet op school?”, vraagt Pigot zich hardop af. “Als je van de straat komt én geen diploma’s hebt, is het lastig om werk te vinden. Ten tweede sluit het leerplan van scholen totaal niet aan bij de doelgroep. Deze jongens willen leren uit de praktijk.” RoffaBOP heeft dat proces omgedraaid. Er is begonnen met de praktijk, terwijl de jongens aan het werk waren, haalden ze later ook de theorie. Samen met Zadkine mbo-opleidingen en A. van Liempd is deze opleidingsmodule ontwikkeld. “We kijken trots terug op het project”, aldus Pigot en Waalzaam. 

Basisniveau opkrikken

Barthel van Dinther, Social-Return Manager bij A. van Liempd: “We praten al heel lang over social return, maar doen is natuurlijk beter, dat kon nu eindelijk echt van A tot Z met dit project. We hebben samen met RoffaBOP een plan opgesteld om de SROI-opgave zo goed mogelijk uit te voeren. We zijn blij met deze manier van werken en de andere aanpak. Het probleem is vaak dat de invulling van social return lastig is. Ik denk niet dat wij de enigen zijn die daarmee worstelen. Een gemiddeld sloopproject duurt vaak maar drie maanden, dan is het lastig om mensen echt op te leiden. Het ene project zit je in Rotterdam, drie maanden later in Maastricht, Alkmaar of Zierikzee. Je laat mensen via social return kennis maken met het werk, met de hoop dat ze kunnen blijven. Dan is drie maanden echt te kort; hier zitten we zeker een jaar. In het verleden werkten we met SROI-uitzendbureaus en vaak was de motivatie ver te zoeken. Dat hebben we nu anders gedaan. We wilden juist goede begeleiding en gemotiveerde mensen, daar heeft RoffaBOP een belangrijke rol in gespeeld. We zijn erg tevreden over hoe het is gelopen.”

“We zijn met vijf jongens begonnen, daar zijn er twee van over. Een jongen moest helaas vervroegd stoppen vanwege ziekte, anders had hij hier vandaag ook gestaan. De andere twee hebben het niet volgehouden. Je moet met veel aspecten rekening houden en veel aanpassen, voor ons was deze aanpak ook nieuw. Naast de opleiding hebben de jongens ook nog een communicatietraining gedaan en hun BHV en VCA gehaald. De doelstelling is om ze te voorzien van de juiste bagage om hen aantrekkelijk te maken als werknemer in de huidige markt. Ze kunnen hierna aan de slag, bij welke asbestsaneerder dan ook. Ik denk dat dat een heel belangrijk onderdeel was, het basisniveau van de jongens opkrikken. Neem bijvoorbeeld Lyzander, hij had nog geen MBO 1, dus ook die mogelijkheid hebben we voor hem gerealiseerd en hij heeft deze opleiding in het afgelopen jaar alsnog kunnen volbrengen. De begeleiding van RoffaBOP heeft echt het verschil gemaakt, zij fungeerden als vaderfiguur en hielden de jongens gemotiveerd. We hebben hier heel veel drukke uitvoerders en projectleiders die niet altijd even veel tijd hebben om de jongens te motiveren. Dat moest soms echt vanuit henzelf komen. Wij zijn hier om te werken en die jongens hadden aan het begin helemaal geen idee wat ze hier moesten doen. Het is echt belangrijk geweest om dat goed op te pakken. Vaak lukt dat niet omdat er simpelweg niet genoeg tijd voor is.” 

De jongens zijn echt een team geworden, niet alleen met elkaar maar ook binnen projectteam.

Barthel van Dinther

Renovatie Boijmans van Beuningen museum

Renovatie Boijmans van Beuningen museum

Renovatie Boijmans van Beuningen museum

Renovatie Boijmans van Beuningen museum

Buskaartje

“De werkloosheid in Nederland is al erg laag, dus de mensen die nog in dat ‘kaartenbakje’ zitten, of volgens RoffaBOP zelfs niet eens in dat kaartenbakje zitten, dat zijn jongens uit de moeilijkste klasse met een moeilijk verleden. Aan het begin van het project was er soms geen geld om een buskaartje te betalen. Het is mooi dat ze dat dan wel aan RoffaBOP durfden te vertellen; dat kaartje werd dan voorgeschoten. Het zijn dingen waar je bij stil moet staan bij zulke trajecten, er spelen zich problemen in hun leven af waar wij ons niets bij kunnen voorstellen. Het is echt niet altijd makkelijk geweest, maar we kijken terug op een mooi traject en zijn blij dat Lyzander en Patrick zoveel zijn gegroeid en wij vandaag hun diploma mogen overhandigen. De jongens zijn echt een team geworden, niet alleen met elkaar maar ook binnen projectteam. Het is goed om de jongens en de coaches van RoffaBOP zo trots te zien. Ook mooi om te zien hoe de samenwerking op de werkvloer nu gaat!”, sluit Van Dinther tevreden af.

Renovatie

Museum Boijmans Van Beuningen gaat grootschalig renoveren en vernieuwen en zal daarvoor tot 2026 haar deuren sluiten. Het rijksmonument voldoet in zowel technisch als functioneel opzicht niet meer aan de juiste eisen, vanwege onder meer asbest, wateroverlast en brandveiligheid. De totale verbouwing is geschat op €223,5 miljoen. Het asbest, grotendeels te vinden in de luchtkanalen van het ventilatie- en verwarmingssysteem, zal tijdens de sanering zorgvuldig worden verwijderd met behoud van de monumentale delen. De werkzaamheden vinden plaats in overleg met (en onder toezicht van) zowel de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als van het bureau Monumenten & Cultuurhistorie van Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam. Nadat de asbestsanering heeft plaatsgevonden, kan de renovatie van het museumgebouw beginnen. Momenteel wordt het ontwerp hiervoor verder uitgewerkt.
 

Reacties

Asbestsaneringswerkzaamheden door Lyzander en Patrick.
bekijk ook
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren