Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Events

Dag van de Circulariteit

Open Event 6 oktober 2022

Dit event gemist?

Lees het verslag van het event hier terug.

Op renda.nl/events zie je welke events er weer op de planning staan. Ben je er de volgende keer bij?

De urgentie van circulariteit is inmiddels voor iedereen duidelijk. In jouw organisatie liggen plannen en ideeën klaar, daar twijfelen wij niet aan. De centrale vraag is nu: is mijn eerstvolgende stap de juiste? Ga op zoek naar bevestiging tijdens de Dag van de Circulariteit op 6 oktober. Hoor van anderen waar ze mee bezig zijn, spiegel je eigen aanpak aan die van de rest en grijp bovenal de kans om advies te krijgen over hoe jij écht impact maakt en het vanaf morgen (ok, misschien vanaf 7 oktober) anders kunt doen. In het plenaire programma neemt Cécile van Oppen, oprichter en directeur van Copper8, je mee in haar drijfveren en visie op de circulaire economie: hoe kunnen we de transitie naar een circulaire economie versnellen? Copper8 is een organisatie die op geheel eigen wijze de circulaire economie helpt realiseren door te adviseren, te onderzoeken en te ondernemen. Vervolgens kun je kiezen uit de volgende deelsessies: 

‘thuis - De bouw van circulaire, biobased sociale huurappartementen
Met durf en doorzetten realiseert Woonstichting ’thuis samen met haar partners NBArchitecten en BAM Wonen 56 circulaire, biobased appartementen aan de Ambachtslaan in Veldhoven. Begin 2023 start de uitvoering. Het project is een zoektocht waarbij de doelstellingen en ambities op basis van de Natural Step balanceren met de regelgeving en de kansen in de markt. In deze deelsessie delen de drie partners de leermomenten vanuit het voortraject en de weg die ze nog te gaan hebben.

Struikroven – Een tweede leven voor bestaand groen
Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. Stichting Struikroven redt het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geeft het in de omgeving een nieuwe bestemming. Struikroven wordt inmiddels in het hele land ingezet bij sloop-nieuwbouwprojecten, waarbij buurten gemobiliseerd worden en bewoners gemotiveerd worden om aan de slag te gaan met circulariteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie. In deze deelsessie ontdek je hoe je in jouw buurt planten kunt redden van de sloop én tegelijkertijd bewoners op een laagdrempelige manier kunt meenemen in jouw circulaire ambities.

OnderhoudNL en W/e adviseurs - Het meetbaar maken van circulariteit
Circulariteit meetbaar maken is nog niet zo makkelijk. OnderhoudNL ontwikkelde samen met W/E Adviseurs en onderhoudsbedrijven MKI-Onderhoud, een methodiek die je in staat stelt te optimaliseren op het gebied van CO2-belasting en circulariteit. Als eerste is een Daktool ontwikkeld, waarbij je varianten voor de wijze van uitvoeren en productkeuzen kunt invoeren. De tool toont vervolgens de integrale milieu-impact van de gevolgen van materiaal- en energiegebruik. Momenteel is er ook een Geveltool in ontwikkeling. In deze deelsessie wordt de achtergrond van de methode belicht en leer je hoe je deze tools kunt gebruiken.

Eigen Haard - Hoe maak je je organisatie klaar voor circulariteit?
Woningcorporatie Eigen Haard is al geruime tijd bezig met circulariteit. In deze deelsessie deelt Ilse van Andel, Senior adviseur strategie, innovatie en duurzaamheid, haar ervaringen over hoe je je organisatie bij de hand kunt nemen in de transitie van lineair naar een circulair. Deelnemers worden uitgedaagd om te kijken naar waar hun organisatie staat op het gebied van circulariteit, welke barrières ze ervaren en hoe ze deze weg kunnen nemen.

Mastermate - Circulariteit in dagelijks onderhoud
Hoe zorg je voor een gesloten cirkel in de stroom van materialen binnen het dagelijks onderhoud? Totaalleverancier Mastermate heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met deze vraag en veel lessen geleerd, mede aan de hand van projecten met verschillende corporaties. Van oogsten, herbruikbaar maken van materialen tot het leveren aan de onderhoudsmonteur: we weten steeds beter hoe de optimale rolverdeling eruit ziet in dit proces. Ook de kostenkant blijft een uitdagend vraagstuk. In deze deelsessie kijk je naar de belemmeringen en hoe je ervoor kunt zorgen dat circulariteit in dagelijks onderhoud wél mogelijk is.

Copper8 - De betaalbaarheid van circulariteit
Copper8 is betrokken bij een pilot over lastenverschuiving in de bouw. Hierbij wordt ingezoomd op de vraag: 'wat als we de lasten op arbeid zouden verlagen en een milieubelasting zouden heffen op milieuvervuilende materialen?'. In deze deelsessie wordt de pilot toegelicht en kijken we naar de 'mindset' van partijen: waarom zetten we de transitie naar een circulaire wereld niet voortvarend in?

Locatie
De Dag van de Circulariteit vindt plaats in De Groene Afslag in Utrecht. Een logistieke wonderplek waar vijf dorpen elkaar aantikken, pal onderaan afrit 8 van de A1, waar je dus letterlijk de groene afslag neemt. Een gemeenschappelijk speelplein voor mensen die inzien dat we linksom, rechtsom, een aantal dingen zullen moeten veranderen in onze levens. De Groene Afslag is de dorpspomp waar veranderaars elkaar treffen.

Renda organiseert de Dag van de Circulariteit in samenwerking met OnderhoudNL. Steeds meer vastgoedonderhoudsbedrijven en corporaties zetten stappen om circulair te werken. OnderhoudNL faciliteert haar leden bij deze nieuwe manier van werken. OnderhoudNL ontwikkelde samen met W/E adviseurs een nieuwe methodiek: MKI-Onderhoud. De CO2-belasting en circulariteit van bestaand vastgoed worden met deze methodiek meetbaar gemaakt. MKI-Onderhoud staat ook op het programma op 6 oktober. Genoeg redenen voor Renda en OnderhoudNL om de krachten te bundelen en de Dag van de Circulariteit samen te organiseren.

Aanmelden
Meld je aan via onderstaand formulier. Kosten bedragen 315 euro voor partners en leden met een compleet lidmaatschap en 465 euro voor niet-leden. Heb je vragen of lukt het inschrijven niet? Stuur dan een mailtje naar aanmeldingen@aeneas.nl of bel 073-2051010, dan maken wij je inschrijving(en) in orde.

Annuleringsvoorwaarden
Tot vier weken voor aanvang van de Dag van de Circurlariteit kun je kosteloos annuleren. In geval van annulering tussen vier en twee weken voor aanvang betaal je 50% van het inschrijfgeld. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht. Jouw plaats mag altijd door een vervanger worden ingenomen.

details

Datum & tijd

Donderdag 6 oktober 2022
13.30 - 18.00 uur


Onderwerp

Circulariteit


Locatie

De Groene Afslag, Laren


Kosten

Kosten zijn € 315 voor leden en € 465 voor niet-leden

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren