Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

De dag van de Circulariteit

24 november 2022

De urgentie van circulariteit is inmiddels voor iedereen duidelijk. In vrijwel elke organisatie liggen plannen en ideeën klaar. De centrale vraag is nu: is de gekozen eerstvolgende stap de juiste? Om een antwoord te krijgen konden professionals op zoek naar bevestiging tijdens de Dag van de Circulariteit op 6 oktober. Ze hoorden van anderen waar ze mee bezig zijn en konden hun eigen aanpak spiegelen aan die van de rest.

De Dag van de Circulariteit werd dit jaar voor het eerst georganiseerd in samenwerking met OnderhoudNL en vond plaats bij De Groene Afslag in Laren, een multifunctionele ontmoetingsplek, waar het enthousiasme voor een duurzame toekomst centraal staat. Met onder andere hergebruikte toiletpotten als plantenbakken en een vergaderzaal met de complete inboedel van een chinees restaurant was dit de perfecte plek om het thema circulariteit aan te stippen.

In het plenaire programma deelde Jan Baarends, hoofdredacteur van Renda en Raad van Toezicht bij OnderhoudNL zijn visie rondom circulariteit. In zijn optiek is circulariteit geen doel op zich, maar een middel. Het doel is uiteindelijk minder vervuiling en verspilling, en herstel van natuur en ecosystemen! Om daadwerkelijk circulair aan de slag te gaan is een langetermijnvisie nodig, gericht op het verminderen van CO2 en hergebruik van materialen, verankerd in beleid en meerjarenplannen. Door bijvoorbeeld circulaire resultaten als eis te stellen in aanbestedingen en een lastenverschuiving toe te passen: het verlagen van de belasting op arbeid en verhogen van de belasting op het verbruik grondstoffen, worden belangrijke belemmeringen voor circulariteit weggenomen. Door veel te experimenteren kunnen we bepaalde manieren tot de vaste werkwijze maken. Als inspiratie deelde Baarends voorbeelden uit andere sectoren, zoals tweedehands kledingwebshop Vinted, De app Too good to Go om voedselverspilling tegen te gaan en architectenbureau Superuse Studio’s, die bijvoorbeeld windmolens hergebruikt in speeltuinen.

Deelsessies

Na een korte pauze konden de deelnemers twee deelsessies volgen. Woonstichting ‘thuis deelde samen met haar partners NBArchitecten en BAM Wonen over de geleerde lessen in het voortraject van de nieuwbouw van 56 circulaire, biobased appartementen in Veldhoven. Stichting Struikroven deelde hoe het bestaande groen uit tuinen van sloopwoningen een nieuwe bestemming krijgt en zo ook bewoners gemotiveerd worden om aan de slag te gaan met duurzaamheid. OnderhoudNL organiseerde samen met W/e adviseurs een sessie over het meetbaar maken van circulariteit middels de MKI-Onderhoud, een methodiek die je in staat stelt te optimaliseren op het gebied van CO2-belasting en circulariteit.  Woningcorporatie Eigen Haard richtte zich in haar sessie vooral op het creëren van intern draagvlak en hoe je je organisatie bij de hand kunt nemen in de transitie van lineair naar circulair. Mastermate deelde haar ervaringen rondom circulariteit in het dagelijks onderhoud en hoe je zorgt voor een gesloten cirkel in de stroom van materialen: van oogsten, herbruikbaar maken van materialen tot het leveren aan de onderhoudsmonteur. In alle sessies gingen de deelnemers actief met elkaar in gesprek om ook hun eigen ervaringen te delen. Tijdens de afsluitende borrel, met uitsluitend plant based hapjes, kregen diegene die dit wilden nog een rondleiding door de inspirerende locatie.

Digitale afsluiter

Op 3 november vond ter afsluiting nog een online sessie plaats waarin Cecile van Oppen de deelnemers meenam in haar visie over wat er nodig is in de transitie naar een circulaire economie. Ook werd ingezoomd op de vraag ‘Wat als we de lasten op arbeid zouden verlagen en een milieubelasting zouden heffen op milieuvervuilende materialen?' Uit onderzoek blijkt dat circulair dan wél betaalbaar is ten opzichte van lineair. De sessie werd afgesloten met een oproep: wat kun jij doen om te zorgen voor de systeemverandering die zo hard nodig is?

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren