Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Events

Renda Event | Dag van de Circulariteit

Open Event 20 juni 2024

Renda’s Dag van de Circulariteit gaat alweer haar zevende editie in. Deze middag staat in het teken van circulariteit gericht op wat er speelt in de hele keten. Deze editie in samenwerking met RWU. Waarmee we momenteel bezig zijn om de programmering vorm te geven. Sinds vorig jaar gaan we weer een stap verder, we verwachten de ‘niet meer zeggen, maar doen’ mentaliteit! Deelnemers zijn ketenpartners die verder of méér willen. Niet we moeten ‘wat’ doen, maar we moeten ‘meer’ doen.

Op deze middag hebben we een divers publiek. Zo zijn corporaties, bouwbedrijven, leveranciers en adviseurs vertegenwoordigd. Van deze organisaties zijn diegene aanwezig die circulariteit en duurzaamheid hoog op hun agenda hebben staan. Dat is ook precies de bedoeling van elk Renda-event: de héle keten moet aanwezig zijn. Wij geloven dat we het toch samen moeten doen! En juist leren van en met elkaar. Een belangrijk onderdeel op deze middag is verbinden. We zorgen voor interactie, discussie, soms wat schuren, nieuwe kansen en samenwerkingen.

Plenair


De renovatieopgave kent de meeste milieu-impact, namelijk 8% (!) zo groot als de nieuwbouwopgave.
We starten dit jaar plenair met Copper8. In samenwerking met NiBE en Alba Concepts heeft Copper8 onderzoek gedaan naar circulair bouwen en renoveren en de impact daarvan. Uit dit onderzoek kwamen interessante conclusies. Wat zijn de grootste belemmeringen voor de woningbouw en hoe op te lossen? Cecile van Oppen van Copper8 neemt ons mee in de bevindingen uit hun onderzoek.

Building Balance
Building Balance ketenregisseur Nienke Binnendijk neemt je mee in de handleiding 'biobased verduurzamen van bestaande bouw'. 

 

Deelsessies


BioBased renoveren met een menukaart – Hazenberg
Waar start je als je biobased wil gaan renoveren? Hazenberg heeft zijn kennis hierover gebundeld en een biobased menukaart ontworpen. Je krijgt antwoorden op vragen zoals: wat zijn de huidige mogelijkheden om woningen met natuurlijke materialen te verduurzamen? Wat betekenen deze materiaalkeuzes voor de energiebesparing en het energielabel van een woning? Je krijgt toegang tot een reeks voorbeeldscenario’s die naast de potentiële energiebesparing ook de kosten in kaart brengt. Achter elke optie schuilt een grondige energetische berekening.
Je kunt op een schaalmodel van een woning verschillende materialen en afwerkingen uit de menukaart selecteren, waardoor je de mogelijkheden niet alleen kunt zien, maar ook voelen.

Woningbouw in hout – Centrum Hout
Houtbouw mainstream maken: dat is wat acht Brabantse woningcorporaties nastreven. Zij zijn verenigd in het samenwerkingsverband Lente, samen goed voor meer dan 125.000 sociale huurwoningen. De aangesloten corporaties werken samen, dagen uit en verbinden op het gebied van verschillende thema’s, waaronder duurzaamheid en circulariteit. Samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben ze een handboek ‘Woningbouw in hout’ ontwikkeld om corporaties te helpen die gaan bouwen in hout. Deze kennisdeling willen ze verder doortrekken binnen de sector: hoe zit het met de bouwkosten, met geluid, brandveiligheid, oververhitting, gebruikerservaringen, productie en beschikbaarheid van bouwhout, het organiseren van een goede uitvraag?

Want dat we midden in de materialentransitie zitten is duidelijk, dat hout daar een belangrijke bijdrage aan levert ook. Om binnen het co2 budget te blijven volgens het Parijs-akkoord zullen we wel in 2030 met 50% biobased materialen moeten bouwen. Werk aan de woning dus! Houtbouw versnellen hoe dan?!

Wie nog meer heeft meegewerkt? Dat is Eric de Munck van Centrum Hout. Hij neemt ons 20 juni mee. Waarom is hout nog stééds niet mainstream?

Circulaire Volwassenheid van jouw organisatie -  Route Circulair 
Wil je inzicht krijgen in het niveau van circulariteit binnen jouw organisatie? Wil je weten welke stappen je kan nemen om circulair ondernemerschap te vergroten? En hoe geef je vorm aan de circulaire ambitie voor nu en de toekomst? In deze deelsessie neemt Brigitte Casander je mee in resultaten van de Circulaire Volwassenheidsmeting van de groep, gaan we in gesprek over de belangrijkste thema's en ga je aan de slag met het opzetten van je eigen circulaire roadmap. 

Wil jij ook weten waar je staat op circulaire volwassenheid? Vul dan de Circulaire Volwassenheidsmeting in (ong. 25 minuten) om jouw eerste circulaire stap te zetten, er zijn je al veel organisaties voorgegaan. Krijg inzicht in waar je staat en toegang tot vele aanbevelingen. Durf jij het aan? 
Je kunt deelnemen via deze link.

Kunststoffen in de bouw, waar beginnen we? - Provincie Zuid-Holland
Kunststof en circulair zijn vaak niet de twee begrippen die je meteen aan elkaar zou koppelen. Zeker niet in de bouw. Toch wilde Provincie Zuid-Holland weten wat de kansen waren voor circulaire kunststoffen in de bouw. Dus in opdracht van Provincie Zuid-Holland is dit recentelijk onderzocht. Bowine Wijffels (transitiemanager kunststoffen) en Pascal van Dam (circulair bouwen) van de Provincie Zuid-Holland delen de resultaten van dit onderzoek en gaan in deze deelsessie graag met jou het gesprek aan over wat er nodig is.

Vanuit de provincie Zuid-Holland is er studie gedaan naar de kansen voor circulair toegepaste kunststoffen in de bouw. Het rapport is bijna af en van daaruit doen Bowine en Pascal graag een aftrap. Ze gaan het gesprek aan met het netwerk over waar te beginnen met kunststoffen, hoezo circulair en wat is er nodig? Uit het rapport kwamen flink wat voorstellen ten aanzien van de belangrijkste productgroepen (kozijnen, buizen, leidingen en isolatiemateriaal).


Aanmelden
Aanmelden is mogelijk via onderstaand formulier. Kosten bedragen 335 euro voor partners en leden met een compleet lidmaatschap en 495 euro voor niet-leden. Heb je vragen of lukt het inschrijven niet? Stuur dan een mailtje naar aanmeldingen@aeneas.nl of bel 073-2051010, dan maken wij je inschrijving(en) in orde.

Annuleringsvoorwaarden
Wij zorgen dat het voor iedereen een inhoudelijk, interactief en mooi event wordt. En een goede voorbereiding vraagt tijd en inzet van alle partijen. Daarom vragen we je natuurlijk om niet meer af te melden. Komt er onverwachts toch wat tussen? Dan kun je tot vier weken voor aanvang kosteloos annuleren. In geval van annulering tussen vier en twee weken voor aanvang betaal je 50% van het inschrijfgeld. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht. Jouw plaats mag altijd door een vervanger worden ingenomen.

details

Datum & tijd

Donderdag 20 juni 2024
13.30 - 18.00 uur


Onderwerp



Locatie

De Vereeniging Utrecht


Kosten

€ 335 voor partners en leden met een compleet lidmaatschap / € 495 voor niet-leden

In samenwerking met

RWU
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren