netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Open EventDag van de Circulariteit 2018

31 mei 2018

Renda organiseert de Dag van de Circulariteit. Heijmans verwelkomt ons op 31 mei op SPARK, de innovatiecampus voor de gebouwde omgeving. Circulariteit is een breed begrip en Renda pretendeert niet het hele spectrum aan onderwerpen binnen een dag te kunnen behandelen. Daarom zoeken we naar praktische voorbeelden uit de praktijk waarbij visie, materialen en bewustwording in ieder geval op de agenda zullen staan.

Wat kun je verwachten?
We trappen af met een plenair gedeelte. Rob Bogaarts, manager ontwikkeling van BrabantWonen vertelt hoe je als opdrachtgever circulariteit concreet maakt in samenwerking met slopers en afvalverwerkingsbedrijven. Hannah Bakker, projectontwikkelaar bij Heijmans vertelt over de noodzaak van de circulaire economie. Waar hebben we het concreet over als we over circulariteit praten? En hoe kunnen we het tastbaar en meetbaar maken? Vervolgens neemt Jetske Thielen van Duurzaam Vlechtwerk ons mee op ruimtereis, een gesloten systeem. Wat heb je nodig om 100 jaar samen (circulair) te overleven?

Na het plenaire gedeelte hebben bezoekers de keuze uit verschillende deelsessies. Er kunnen twee deelsessies gekozen worden. Alle deelsessies zijn interactief.

Mycelium Lab SPARK - schimmel als bouwstof
Het klinkt niet direct aantrekkelijk: een huis van schimmels. Toch is dat precies wat onderzoekers en studenten willen bereiken met het Mycelium lab op SPARK. Mycelium is het netwerk van hyfen (draden) van een schimmel – ‘de wortels’ van een paddenstoel. In de champignon- en oesterzwammenkweek is mycelium een restproduct. Davine Blauwhoff geeft tijdens de deelsessie een rondleiding in het Mycelium lab op SPARK en vertelt over het gebruik van mycelium als bouwmateriaal. Vervolgens ga je zelf aan de slag met het bouwen met mycelium. Wij namen alvast een kijkje in het Mycelium Lab.

BiomimicryNL - De genialiteit van de natuur gebruiken voor duurzame innovatie
Biomimicry bestudeert voorbeelden uit de natuur en gebruikt ze als inspiratie of als toepassing in onze samenleving. Omdat ‘de rest van de natuur’ al miljoenen jaren draait op kringlopen waarbij alle grondstoffen en materialen continu gerecycled worden, is biomimicry bij uitstek geschikt om te gebruiken rond vraagstukken in de circulaire economie. In deze deelsessie ga je onder leiding van Lydia Fraaije en Jamaica den Heijer van BiomimicryNL aan de slag met een case op het gebied van circulair ontwerpen (1e ronde) en sociale aspecten binnen het energievraagstuk (2e ronde). Lees hier meer over BiomimicryNL.

Ballast Nedam Zuid - Haalbare circulaire initiatieven
Van moeten naar willen; langzaam begint het besef in de bouwsector door te dringen dat er andere keuzes gemaakt moeten worden voor een duurzame, toekomstbestendige samenleving. Aan de hand van concrete voorbeelden wordt u betrokken bij het onderzoeken van haalbare circulaire initiatieven. Met daarbij de vraag: wat is haalbaarheid eigenlijk, en hoe meet je dat? Deze deelsessie wordt gegeven door Jack Koch, sinds kort algemeen directeur van Ballast Nedam Zuid, en circulair denker van het eerste uur, onder andere in zijn rol als vakgroepvoorzitter Circularity and Sustainability bij RICS.

HEEMwonen en Bouwbedrijven Jongen - SUPERLOCAL
In verband met de bevolkingskrimp in Zuid-Limburg is de laatste jaren veel gesloopt. Hierbij gingen echter veel waarden verloren. Binnen het SUPERLOCAL project, waar drie hoogbouwflats op een duurzame manier getransformeerd worden tot circa 125 nieuwe huurwoningen, wordt eerst onderzocht welke waarden en kwaliteiten er zijn, in plaats van direct over te gaan tot sloop. Inmiddels is er een expogebouw gerealiseerd. Het gebouw is een bouwkundig experiment om te onderzoeken of het mogelijk is om woningen te maken van materialen en bouwstoffen die vrijkomen bij de sloop van de flats. Martijn Segers (HEEMwonen) en Jordi Schoffelen (Bouwbedrijven Jongen) vertellen in deze deelsessie meer over (hun learnings in) dit project. Vervolgens ga je zelf aan de slag met een concept vanuit de circulaire gedachte. Lees hier ons interview met Martijn Segers.

Rob Bogaarts (verdieping) - Circulair werken in de alledaagse praktijk
Hoe kun je de alledaagse praktijk van een woningcorporatie circulair inrichten? In een klein groepje - en onder leiding van Bogaarts - richten wij ons op de stakeholders binnen een circulaire regio. Wie heb je nodig en welke rol vervullen ze in de circulaire economie? Welke logistieke stroom moet op gang worden gebracht en hoe regel je de opslag? Wat zijn de concrete acties die je moet ondernemen?

Simone de Waart - Materialen; Mythe of Match
Van hergebruikte materialen tot nieuwe biobased materialen. Nieuwe materialen die bijdragen aan circulair bouwen, worden ontwikkelt door industrie, onderzoekers en ontwerpers. Inspirerende voorbeelden van deze ontwikkelingen worden tijdens de sessie gepresenteerd. Echter, om materialen circulair toe te passen is bewustwording, kennis en schaalvergroting nodig. Hoe vinden deze nieuwe materialen een weg naar de gebouwde omgeving waar jij bij betrokken bent? Denk mee over hoe circulair (ver)bouwen niet een mooie mythe blijft, maar dat materialen matchen met de circulaire toekomst!

Annuleringsvoorwaarden
Er waren veel aanmeldingen voor dit event, zodoende is er een wachtrij. We maken graag andere mensen blij als je toch niet kunt komen. Daarom hebben we strenge annuleringsvoorwaarden:
Tot twee weken voor aanvang van de Dag van de Circulariteit kun je kosteloos annuleren. In geval van annulering na twee weken tot 48 uur voor aanvang betaal je 50% van het inschrijfgeld. Bij annulering binnen 48 uur voor aanvang worden het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht. Jouw plaats mag altijd door een vervanger worden ingenomen.

details

  • Tijd 10:00u - 17:00u
  • Locatie Graafsebaan 3, 5248 JR Rosmalen
  • In samenwerking met Heijmans, SPARKCampus
  • Kosten 125 euro voor leden / 195 euro voor niet-leden

Programma

  • 10.00 - 10.30Inloop
  • 10.30 - 12.30Plenair gedeelte
  • 12.30 - 13.15Lunch
  • 13.15 - 15.30Verschillende deelsessies
  • 15.30 - 16.30Gezamenlijke afsluiting door Renda en borrel

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren