Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Cubicco wint Lighthouse Award 2017

20 april 2017

Zeventig procent van alle inschrijvingen voor sociale huurwoningen komt al tijden van alleenstaanden. Denk aan starters, studenten, gescheiden mensen, hulpbehoevenden en senioren. Zij vormen de doelgroep van Cubicco. Met de slimme en innovatieve toepassing van hout in een modulair bouwsysteem van energie neutrale en levensloopbestendige woningen - het is inmiddels een gepatenteerde bouwmethode - , sleept het bedrijf deze april de Lighthouse Award 2017 binnen.

De jury was unaniem. Zorg dragen voor een betere wereld was dit jaar de rode draad van de verkiezing van de Lighthouse Award. Cubicco gelooft dat in de 21ste eeuw geld verdiend kan worden door sociaal-maatschappelijke problemen op te lossen. Zo is hun visie dat alleenstaanden graag samen alleen wonen, zonder dankjewel te hoeven zeggen. Vandaar de opzet van de woningen in hofjes (Cubicco community). De toepassing van veel licht, lucht en ruimte moeten eenzaamheid voorkomen. Daarbij is ook aan het milieu gedacht. Uit het juryrapport: Uit het juryrapport: ‘De modules zijn industrieel en tot op detail niveau uiterst precies geproduceerd. Ze kunnen onder begeleiding van een vakgeschoolde timmerman eenvoudig worden geassembleerd binnen 6 weken. De woningen zijn vervaardigd uit onbeperkt beschikbare, gezonde, biobased, hergroeibare materialen en onderhoudsarm.’

Het idee is ook dat niet alleen de bewoner enthousiast wordt van deze hofjes, maar ook de belegger en de lokale bestuurder. Je kunt het appartement zien als een enveloppe: het dak, de vloer en de zijmuren bepalen de kracht van onze constructie. De voor-, achter en binnenzijde zijn aanpasbaar. Op basis van iedere behoefte is een gepersonaliseerde binnenschil te maken welke aansluit op de geïndustrialiseerde buitenschil.

Randy Riteco van Cubicco: “Innovatie doe je niet alleen op basis van enthousiasme en visie, maar vindt pas echt plaats als er ook budget is. Daarom zijn wij erg blij met het winnen van deze prijs. Het helpt ons het woonprobleem in Nederland voor alleenstaanden van alle leeftijden op korte termijn op te lossen.”

Workshop 30 mei

Op 30 mei komt Randy Riteco van Cubicco, of een van zijn collega’s, spreken op onze workshopdag bij Woonbedrijf. Het concept is inmiddels ook in Amerika, de Caribbean en Zuid Amerika een succes. Wil je weten hoe dit zo gekomen is? Hoe je sociaal-maatschappelijk kunt ondernemen en tóch geld kunt verdienen? Wil je meer horen over het duurzame bouwprincipe, warmtezuil of hoe ze écht de eindgebruiker centraal stellen? Of hoe je binnen zes weken een woning neerzet en daarmee een maatschappelijk probleem helpt op te lossen? Meld je dan aan voor één van onze workshops op 30 mei.

Warmtezuil en de bewoner centraal

Een eervolle vermelding was er voor het bouwsysteem Flex! en het concept van de warmteopslag met een warmtezuil. Het huis en de installaties kunnen door standaardisatie op veel locaties worden gebouwd, terwijl de binnenkant van de woning steeds kan worden aangepast aan de wensen van de gebruiker. De jury heeft in de beoordeling met name het daadwerkelijk beginnen met de wensen van de gebruiker zwaar laten meewegen en in de nominatie.

De warmtezuil van Solevo is modulair opgebouwd uit een Polypropeen kanaalplaat en als een zuil met een diameter van 50 cm rechtop in de grond geplaatst tot een diepte van 22 meter. Met solar-absorbers die onder zonnepanelen zijn aangebracht, wordt warmte verkregen en in de grond opgeslagen. Volgens de jury is de warmtezuil een unieke oplossing die de warmteproductie van PV in de zomer benut voor warmtevraag van warmtepompen in het stookseizoen.

Innoveren met budget

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.
Wil jij klaar zijn voor een circulaire toekomst?

Kom dan naar de Dag van de Circulariteit. We trappen af op 15 april met een online kick-off.

Meld je nu aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren