Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Corona, een jaar later

De winstpunten van deze pandemie Wim Meijer - 16 maart 2021

"Het verduurzamen van ons vastgoed moet op een verantwoorde manier door worden gezet. Dat stond voor ons als een paal boven water, nadat premier Rutte op 16 maart 2020 de eerste lockdown afkondigde", vertelt Frans Brouwers, teamleider Vastgoedbeheer bij Woonmeij. Gelukkig is dat gelukt. Maar we zijn er nog niet. Volgens deskundigen komt de derde golf eraan. Tal van ingrijpende maatregelen moeten het coronavirus verslaan. Als het grote moment daar is en we krijgen onze vrijheid terug, wat houden wij dan vast? Waar zitten de 'winstpunten' van deze pandemie?

Om een antwoord te krijgen op deze vraag ging ik in gesprek met een aantal Renda partners. In deze gesprekken kwamen drie speerpunten terug als richting voor de toekomstige ontwikkeling: het wordt meer prefab, meer maatwerk en meer duurzaamheid.

Meer prefab

Bij woonstichting JOOST is het afgelopen jaar veel energie gestoken in versnellen. “Corona dwingt ons om de fysieke persoonlijke contacten te minimaliseren”, vertelt Sanne Verdonk, adviseur communicatie & marketing en vanuit die rol nauw betrokken bij de verduurzamings- en onderhoudsprojecten van JOOST. “Echter is dit bij een badkamerrenovatie natuurlijk lastig. Daarom hebben we ervoor gekozen om nu zo kort mogelijk in de woning aanwezig te zijn. We passen geen traditioneel tegelwerk meer toe maar hebben de keuze gemaakt voor prefab. Een ontwikkeling die we samen met onze partners uitgewerkt hebben. Hierdoor is een binnenrenovatie teruggebracht van drie naar twee weken. En de bewoners zijn hartstikke enthousiast over het eindresultaat.”

Bij Faay is prefab al jaar en dag de standaard. Faay is leverancier van wand- en plafondsystemen voor de zakelijke markt. Maar liefst 45% van de materialen wordt geëxporteerd. “Voor de bouw van een appartementencomplex in Londen leverden wij de binnenwanden en de plafonds”, vertelt commercieel directeur Monique de Vos. “Door de plotseling strengere coronaregels moest de Engelse aannemer wisselen van werknemers en reisafstanden waren niet meer toegestaan. De nieuwe ploeg was ‘blanco’ en moest goede instructies krijgen. Nederlandse instructeurs naar Londen sturen was niet mogelijk, ook door het tijdverlies ten gevolge van de dubbele quarantainetijd. Daarom hebben wij de bouwplaats nagebootst in onze eigen productiehal in Nederland en een filmploeg ingehuurd om zo in een real-time situatie de instructie te verzorgen.”

Persoonlijk contact is nog steeds heel belangrijk.

Nazli Esen

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Montageinstructies via Teams. Beeld: Faay
bekijk ook
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren