Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

We belasten onze nazaten met een door de blender bewerkte groentesoep

Sjoerd KlijnVelderman
Jezelf af en toe afvragen waarom bepaalde dingen gaan zoals ze gaan, is mij van huis uit redelijk ingegeven. Als ik als kind een bepaalde keuze maakte of iets graag wilde, was er toch altijd weer een ouder die vroeg waarom ik die keuze wilde maken. Dit klinkt wellicht wat voor de hand liggend of cliché. Echter steeds vaker kom ik in mijn werkzame bestaan in een situatie, waarin ik die stemmetjes in mijn hoofd bij het maken van keuzes dankbaar ben.

Hier wil ik de brug slaan naar de green deal Stroomversnelling, waarbij straks verschillende bedrijven prototypes gaan ontwikkelen om de NOM-ambitie (nul op de meter) haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar te krijgen. Ook BAM Woningbouw doet mee.

Weer even terug naar de waaromvraag rondom deze keuze of ambitie. Waarom zou een NOM-woning bestaansrecht hebben? Wie zit erop te wachten en wat willen we er eigenlijk mee bereiken? Hoe gaan we om met het ecologische aspect? Natuurlijk zijn eenduidige antwoorden op dit soort vragen een utopie, echter wil ik u hier een voorbeeld voorleggen. Gaan we NOM-woningen ontwikkelen die op productniveau en op economisch en gezondheidsaspect het aantrekkelijkst zijn? Of wordt de dimensie ecologie er ook aan gekoppeld? Ik heb een mening, maar vraag jullie, lezers, om hier over mee te denken aan de hand van onderstaande stelling.

Als je steelt van een vriend of van een vreemde, zal er voor een rechtbank geen verschil zijn in de mate van straf die je daarvoor krijgt. Op ethisch vlak ontstaan er wel verschillen, want daar krijgt een ieder meteen een beeld bij. Stel je voor dat je dit voorbeeld vertaalt naar de manier waarop wij met grondstoffen, vervuiling en energie omgaan, als we de keuze hebben om het goed te doen. Strikt genomen nemen wij het besluit om – vanwege het feit dat iets nu geld kost – te stelen van toekomstige generaties. We belasten onze nazaten met zeer schadelijk afval, uitgeputte grondstoffen en een ecologisch evenwicht van een door de blender bewerkte groentesoep! Ik ben wel benieuwd wat er zou gebeuren als we een rechter over deze afweging een uitspraak laten doen.

Hoofd business development, BAM Groep

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren