Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Samenwerken!

Harold van den Koedijk
Vele bijeenkomsten, gespreksgroepen, onderzoeksprojecten en brainstormsessies passeerden de revue. Vaak allen met hetzelfde vraagstuk: hoe creëren we meer duurzaamheid in de bouw?

Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel eenvoudig, namelijk samenwerken! Hoogstwaarschijnlijk zijn er binnen uw bedrijf de nodige ontwikkelingen uitgedacht, net als bij vele andere bedrijven. Waarom zouden we onze visie niet met elkaar delen om zodanig tot kennisgeïntegreerde innovatie te komen? Niet zozeer werkend richting een commercieel succes, maar vooral richting een maatschappelijk succes. Dat dit laatste succes uiteindelijk zal resulteren in een financiële winst op de langere termijn, mag zeker een doel zijn. We brengen uiteindelijk allemaal graag brood op de plank.

Blyweert Aluminium gelooft in het delen van kennis door samen te werken in de vorm van een alliantie. Een nieuwe internationale alliantie die onze organisatie met andere industrieën verbindt en tot deze samenwerking uitdaagt, is Active House. Active House staat voor ‘buildings that give more than they take’. Een gebouw dat wordt gebouwd volgens de Active House-principes, is energieneutraal of levert zelfs energie op. Het biedt een comfortabel binnenklimaat voor bewoners of gebruikers en wordt ingepast in de leefomgeving.

Uiteindelijk is het de bedoeling om ontwerpcriteria voor toekomstige gebouwen te ontwikkelen vanuit een holistische scope van de drie thema’s energie, binnenklimaat en milieu. Deze bouwbranchebrede ontwikkeling past perfect binnen de Blyweert-gedachte, vandaar dat we ook actief deelnemen.

De eerste publicaties van de specificaties van de Active House-principes zijn reeds in 2011 gelanceerd. Prestatiedoelen kunnen door opdrachtgevers dus al helder worden geformuleerd. Dit heeft ons doen besluiten de samenwerking met Duco en Somfy te zoeken om kennis te delen, wat heeft geresulteerd in de ontwikkeling van het eerste Nederlandse actief kozijn. Het is een ‘levend’ gevelelement dat automatisch reageert op het binnen- en buitenklimaat, ten gunste van de gezondheid, het wooncomfort en energiebesparing van de bewoners. Goede daglichttoetreding en natuurlijke ventilatie zijn twee belangrijke basisprincipes die binnen dit concept de maximale aandacht krijgen. Enorm trots ben ik dat dit concept op 21 mei in Amsterdam wordt geïntroduceerd.

Harold van den Koedijk

Projectadviseur Blyweert aluminium bv

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren