Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Een paradigmashift voor de gebouwde omgeving

Harold van den Koedijk
We brengen als mens meer tijd binnen door dan buiten, terwijl we 100 jaar geleden meer buiten dan binnen leefden. In die tijd kenden we een slechte woonkwaliteit. Met name te weinig licht, lucht en reinheid deden de alarmbellen rinkelen voor de ongezonde situatie van het binnenklimaat in die tijd. Een impressie uit die tijd geeft een idee van hoe het er toen aan toeging.  

Sinds de oliecrisis in de jaren zeventig is de overheid sterk gefocust op energiebesparing in de gebouwde omgeving. In de ontwikkeling van de gebouwschil is dit duidelijk herkenbaar door steeds dikkere bouwmuren, inwendig verpakt met isolatie, de openingen in gebouwen die steeds kleiner werden, en nieuwe ventilatievoorzieningen – zowel natuurlijk als mechanisch – waarvan verwacht werd dat de bewoners deze ook goed gebruikten. Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat deze ontwikkeling steeds minder licht, lucht en reinheid binnen gebouwen brengt.

De laatste jaren zijn er genoeg voorbeelden te noemen waarbij de eerste wantoestanden zich weer presenteren. Het is voor mij dan ook duidelijk dat energiebesparing op gespannen voet staat met een aantrekkelijk binnenklimaat. Juist daarom is het noodzaak dat er in het ontwerpconcept van gebouwen niet gefocust wordt op de energiebesparing van een gebouw, maar juist op de gezondheid en comfort van de bewoners. Een paradigmashift voor de gebouwde omgeving is noodzaak geworden.

Een nieuwe internationale stroming die op deze problematiek inspeelt is bijvoorbeeld Active House. Een gebouw dat wordt gebouwd volgens deze principes, is energieneutraal of levert zelfs energie op. Het biedt een comfortabel binnenklimaat voor bewoners of gebruikers en wordt ingepast in de leefomgeving. Ik nodig u dan ook van harte uit deel te nemen in dit open source-platform. Niet terug in de tijd, maar met de kennis van nu op naar een gezonde leef- en werkomgeving!

Harold van den Koedijk

Projectadviseur Blyweert aluminium bv

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.
Is de circulaire weg die jullie ingeslagen zijn de juiste?

Sluit 6 oktober aan en praat mee

Klik voor meer

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren