Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Renoveren is (weer) sexy

Henk Brinksma
Het werken met studenten aan renovatievraagstukken is een zeer uitdagende bezigheid. Steeds meer zie ik dat studenten het interessant vinden om bezig te zijn met deze vraagstukken. Bijvoorbeeld in de herontwerpwedstrijd die vanuit het lectoraat Vernieuwend Vastgoedbeheer wordt georganiseerd.

Deze herontwerpwedstrijd gaat tussen drie hogescholen (Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam en Saxion), waarbij binnen een week een oplossing geleverd moet worden. De opdrachtgever levert veel input. Ook zie ik dat er in de diverse curricula meer aandacht besteed wordt aan renovatie en herbestemming. In de notitie ‘Herbestemming in het onderwijs, wat studenten moeten kennen en kunnen om het bestaande te ontwikkelen’, stelt Rijksbouwmeester Frits van Dongen dat herbestemmen het ‘nieuwe bouwen’ is.

Aan het bestaande curriculum moeten diverse aspecten worden toegevoegd. Tot voor kort waren onze studenten nog bezig met het vullen van de Vinex-locaties, maar nu moeten zij leren werken vanuit de bestaande situatie. Ze moeten weten wat de eigenschappen van een cusveller vloer zijn, maar ook waarop gelet moet worden bij Bruynzeel systeemwanden. Pas dan kan er nagedacht worden over eventuele aanpassingen. De gevonden oplossingen zijn maatwerk en zijn niet zomaar overal te vinden. En dus moeten de studenten veel kennis opdoen over de bestaande bouw.

Kennis van het bestaande is daarom erg belangrijk. Er wordt hard aan gewerkt. Hoe zorgen we ervoor dat deze hernieuwde belangstelling voor renovatie en herbestemming onder studenten blijvend is? Hoe zorgen we ervoor dat renovatie sexy blijft? En hoe krijgen we het voor elkaar dat studenten renovatie en herbestemming gaan zien als hun toekomst? Allemaal vragen die mij bezighouden. En die taak ligt zowel bij het onderwijs als het bedrijfsleven. Natuurlijk spreek ik voor eigen parochie met een blog als deze. Maar laten we er samen voor zorgen dat de nieuwe generatie herbestemmers niet alleen het onderwijs krijgen dat hiervoor nodig is, maar ook dat deze de nodige praktijkervaring kan opdoen.

Docent bouwtechniek en architectuur, Hogeschool Utrecht

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren