Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Niet langer verduurzamen via kleine onrendabele labelstapjes

Jan Willem van de Groep
Woningcorporaties kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het vlottrekken van de bouwsector. Als ze tenminste naast de geldstromen uit huur, ook de geldstromen uit de energienota gaan inzetten om te investeren.

De afgelopen drie jaar hebben koplopers in de bouw al laten zien dat het kan: er zijn diverse innovatieve bouwconcepten voor woningen die over een geheel jaar genomen een energierekening hebben van nul euro. In nieuwbouw bijvoorbeeld bij NiaNesto, en binnen de bestaande woningvoorraad kan het ook, zoals het Schilderskwartier in Apeldoorn laat zien.

De markt kan het. En de overheid kan een stevige impuls geven met stimulerende condities:

De gemiddelde corporatiewoning in Nederland kan voor 27.000 euro bovenop de kosten voor ‘gewone’ renovatie naar energienotaloos. De gemiddelde energierekening van een huurder (150 euro) levert een investeringsruimte op van circa 40.000 euro. Er zit dus een ‘overwaarde’ in de cashflow, die nu ieder jaar verdwijnt door de schoorsteen van de huurder.

Aan de jaarlijkse energiecashflow van 4,2 miljard euro per jaar kan een extra bouwomzet van zo’n 80 miljard euro worden gekoppeld: werkgelegenheid voor de bouw. De renovatieconcepten voor de corporaties kunnen, met goede financieringscondities, ook worden gebruikt voor de particuliere voorraad. Totale energiecashflow: zo’n 13 miljard euro! De leefbaarheid van straten, buurten en wijken wordt verbeterd en de betaalbaarheid van de voorraad op lange termijn wordt geborgd, door het toepassen van het Niet Meer Dan Nu-principe: de woonlasten mogen niet omhoog.

Energienotaloos dus; alle tussenvormen waarbij energiebesparing wordt uitgedrukt in labels, blijken te complex om degelijke prestatiegaranties van marktpartijen te krijgen. Stel je voor: we gaan niet verduurzamen via kleine en op termijn onrendabele labelstapjes, maar we doen het meteen echt goed!

Programmaregisseur Energiesprong van Platform31

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.
Is de circulaire weg die jullie ingeslagen zijn de juiste?

Sluit 6 oktober aan en praat mee

Klik voor meer

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren