netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Laat de toekomst toe in onze woningen
Henk Brinksma
Henk Brinksma

do 19 december 2013

Renoveren doe je voor de toekomst. Dat klinkt heel natuurlijk en gewoon. Maar wat is de toekomst? Hoe ver weg ligt de toekomst eigenlijk en wat hebben we dan nodig? Moeten onze huizen extra goed geïsoleerd zijn? En hoe vinden renovaties plaats in de toekomst?

Toen ik midden jaren zeventig een jaar of twaalf was, had ik een abonnement op het maandblad Kijk. Daarin lieten de gebroeders Robbert en Rudolf Das mij in de toekomst kijken. Ik zag grote steden onder Buckminster Fuller-achtige koepels waar de omgeving controleerbaar was. We zouden ons dan binnen deze koepels kunnen verplaatsen met auto’s die schijnbaar zweefden. Zo hard is het allemaal toch niet gegaan. Maar bedenk wel dat het nog maar 25 jaar geleden is dat de eerste e-mail in Nederland aankwam. Die ontwikkeling is enorm hard gegaan.

Het is moeilijk te bepalen wat nodig is om onze woningen op lange termijn goed bewoonbaar te houden. Een goede badkamer en een keuken willen we natuurlijk allemaal, maar wat maakt renoveren voor de toekomst nu eigenlijk toekomstbestendig? Hiervoor moeten we vaststellen wat toekomstbestendig is en dit betekent dat we in de toekomst moeten kunnen kijken. Maar de visionaire vaardigheden die Steve Jobs had, zijn voor de meesten van ons niet weggelegd.

Zou het niet handig zijn om ervoor te zorgen dat de ontwikkelingen van de toekomst makkelijk in onze woning doorgevoerd kunnen worden? Dit zou betekenen dat we bij elke huidige renovatie moeten zorgen dat er geen bouwkundige belemmeringen worden opgeworpen voor de volgende renovatie. Zo laten we alle mogelijkheden voor de toekomst open.

Op die manier wordt het mogelijk onze woningen te voorzien van modules om het woonoppervlak te vergroten of te verkleinen wanneer dit gewenst is. Het maakt niet uit wat voor energiebronnen we gebruiken, want onze installaties zijn daar op voorbereid. Ook onderhoud zal  geen probleem meer vormen, want met onze Google Glasses kunnen we makkelijk onderhoud uitvoeren. Deze ontwikkelingen stellen ons in staat om veel eenvoudiger met renovaties om te gaan. Veel belangrijker is nog dat er rekening  gehouden kan worden met de individuele de wensen van bewoners.

Het is onmogelijk om de toekomst te realiseren zoals de gebroeders Das deden in de jaren zeventig. Maar het zou wel mooi zijn als we de mogelijkheden van toekomstige ontwikkelingen toelaten in en aan onze woningen.

Docent bouwtechniek en architectuur, Hogeschool Utrecht

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren