Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Het draait om de bewoner

Martin Liebregts
Het is te gek voor woorden om anno 2013 ‘het draait om de bewoner’ als titel van een blog te gebruiken. Vanzelfsprekendheden bieden nu eenmaal geen stof voor een actuele beschouwing. Helaas is de werkelijkheid anders. Nog steeds zijn er veel woningbeheerders die bewoners als een noodzakelijk kwaad zien.

Bij de keuze voor de oplossingen staan het efficiënte beheer en de werkwijze uit het verleden voorop, en vele momenten later komt de bewoner pas om de hoek kijken. Hoeveel beheerders dromen er niet van de door hen bedachte oplossingen toe te passen? Bewoners mogen kiezen, als het maar een keuze uit merk X is en als het voor de uitvoerende partijen niet te veel extra werk oplevert.

Dit doet denken aan een uitspraak van Henry Ford: “Iedereen mag de kleur kiezen, als het maar zwart is.” Het is juist deze benadering geweest die ertoe leidde dat Ford zijn koppositie van de jaren twintig in de autobranche verloor. Andere producenten beseften wél dat keuzen met een persoonlijk accent voor de consument van belang waren. Het is het gedrag van de monopolist of technocraat die een dergelijke houding typeert.

En nu terug naar de bewoner en de kwaliteitsaanpassing van de bestaande woningvoorraad. Ook hier wordt het tijd dat de gebruiker meer centraal komt staan. De kwaliteit die hij/zij verlangt, moet de leidraad en het uitgangspunt zijn voor de te ontwikkelen en aan te bieden aanpassingen. Argumenten als ‘wat zal de toekomstige, nieuwe bewoner ervan vinden’, zijn alleen maar smoesjes om de vraag niet serieus te nemen en er een passend antwoord op te geven. De oplossing die geboden wordt, moet goed zijn en toekomstwaarde hebben, maar hoeft niet gericht te zijn op de gemiddelde bewoner van de toekomst. Zoals er nu vele smaken van het wonen zijn, zo zullen die er in de toekomst ook zijn. En meestal is een beheerder niet de eerst aangewezen persoon om iets over de toekomst de zeggen.

Luister daarom vooral naar de klant, en een wereld van mogelijkheden dient zich aan. Juist de specifieke, onderscheidende kwaliteiten die vakkundig zijn uitgevoerd, doen veel kopers van woningen ertoe besluiten voor een woning te gaan. Niet het rijtje met honderden identieke oplossingen inspireert, maar de verschillende, onderscheidende kwaliteiten van de individuele woning. Daarom moet de woningbouw de bewoner meer ruimte geven om voor eigen kwaliteitsaccenten te kiezen. Het draait uiteindelijk om de bewoner.

Hoofdredacteur renda en directeur BouwhulpGroep

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.
Is de circulaire weg die jullie ingeslagen zijn de juiste?

Sluit 6 oktober aan en praat mee

Klik voor meer

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren