Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Dromen van inspirerende vergezichten voor 2025

Martin Liebregts
Gezamenlijk komen tot een visie voor 2025. Dat zou een goede start zijn voor de bouw. Hoe ziet de bouw er tegen die tijd uit? En wat zal de rol van de diverse partners zijn die acteren in de huidige keten?

Door voortdurend te roepen dat we meer moeten samenwerken, spelen we nog niet beter. Essentieel is om de spelregels te formuleren en de posities in het spel te benoemen. Uiteindelijk moet duidelijk zijn ? om in voetbaltermen te spreken ? volgens welk systeem er gaat worden gespeeld. De ontdekking van de bewoner verandert de werkelijkheid niet. Daar is meer voor nodig.

Ondanks de regels van het harde bestaan van alledag, zal er ruimte moeten komen voor dromen of het benoemen van vergezichten, die ertoe kunnen leiden dat er werkelijk nieuwe mogelijkheden worden ontdekt. Dit houdt bij voorbaat in dat niet alleen de eigen voordelen op het netvlies staan, maar ook de belangen van de oude en nieuwe partners. Bouwen overtreft bij deze zienswijze het inkopen en wordt geleid door inspirerende vergezichten die obstakels vereffenen.

Het is al jaren duidelijk dat allerlei voorbereidingsprocessen verder moeten worden geïntegreerd om te komen tot kwaliteitsverbetering en kostenreductie. Op dit moment wordt er naast elke euro op de bouwplaats bijna ? 0,50 besteed aan deze processen. Tegelijkertijd zal het produceren op de bouwplaats een ander karakter moeten krijgen, waarbij de nadruk komt te liggen op de montage van op elkaar afgestemde producten. Dus minder stapelen en meer integratie van producten tot een totaalsysteem.

Als dit een van de dromen is voor 2025, dan betekent dit dat de samenwerking in de bouw totaal verandert. En dat er, bij wijze van spreken, nieuwe eenheden ontstaan die het totale proces van ontwikkeling tot beheer onder hun hoede nemen. De prijs in 2025 zal zijn gehalveerd en kwaliteit is vanzelfsprekend geworden. Bouwen wordt gedragen door kwaliteitsmerken.

Stel nu, dat een nieuwe vorm van industrialisatie voor de deur staat en dat betere kwaliteit en lagere kosten dit vormgeven door het nieuwe aanbod met meer keuze voor de bewoner. Dan hebben we een vergezicht waarvan de eerste stap naar realisatie morgen kan beginnen. Voor 'ja, maar' is geen plaats. Het antwoord kan alleen bestaan uit een ander vergezicht. Zo niet, dan blijven we achteruit kijken in plaats van vooruit. Of we blijven steken in de single 'Dromen zijn bedrog'.

Hoofdredacteur Renda en directeur BouwhulpGroep

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren