Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Geachte mijnheer Brinkman (en achterban),

Jan Willem van de Groep
Onlangs had ik de eer een discussie rondom innovatie en duurzaamheid bij te wonen. U als panellid somde het gebruikelijke riedeltje van problemen op waarmee de bouwsector zou kampen: we moeten beter en innovatiever worden en uiteraard moet de overheid het allemaal beter regelen. Interessanter werd het toen u begon over de klant. De bouw zou veel meer moeten luisteren naar de klant en moeten maken wat de klant wil. Ik stelde u de vraag wat de bouw dan aan die klant te bieden heeft. Uw achterban, althans zo'n 95 procent daarvan, biedt immers geen product maar productiecapaciteit, en wie kan zich daarmee nu onderscheiden? U leek de vraag niet begrepen te hebben en begon mij uit te leggen hoe ingewikkeld projectontwikkeling wel niet was. Ik kreeg even de indruk dat ik met de voorzitter van de Neprom stond te praten.

Maar als u nou echt verandering wilt in deze sector en mee wilt doen mét de verduurzaming van Nederland, dan moet het bouwproces radicaal op de schop. We hebben juist altijd te veel gedaan wat de klant wil. Resultaat: de klant moet tegenwoordig een heel leger van specialisten inhuren om op te kunnen schrijven wat ie nou eigenlijk wil. En dat wordt naarmate gebouwen duurzamer worden, steeds ingewikkelder. De kansen liggen in het bedenken van totaalconcepten en deze vertalen naar producten, en in het inspelen op wat de klant van morgen wil. Dat is de vorm van ondernemerschap die Ford, Disney en Jobs succesvol hebben toegepast.

Of de klant nou een particulier, projectontwikkelaar of corporatie is, ieder bouwbedrijf zou hiervoor aanbod op de plank moeten hebben liggen. En nee, dat kan niet voor alles. Maar 80 procent van de nieuwbouwopgave leent zich hiervoor. En de bestaande bouw? Een prachtige opgave waarvoor de bouwsector fantastische oplossingen kan bedenken. Vooral als de sector dat doet in slimme coalities met focus op innovatie. De koplopers kunnen het al: renoveren naar een A+++-label voor een prijs waarmee 95 procent van uw achterban amper een B-label kan realiseren. Een uitdaging voor u, meneer Brinkman?

Met vriendelijke groet,

Programmaregisseur EnergieSprong

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren