Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Breman helpt bij verduurzaming vastgoed én energiepositiviteit

- 2 maart 2023

Bij Breman Installatiegroep weten we dat verduurzaming in de bouw een hele opgave is. Dit zien we terug bij onze klanten in de bestaande bouw, nieuwbouw en utiliteit. Om te zorgen dat vastgoed voldoet aan klimaatdoelstellingen en toekomstbestendig is, moeten de nodige stappen worden gezet. Die uitdaging kan groots en onhaalbaar voelen, vooral wanneer je niet goed weet waar je moet beginnen. Bij Breman hebben we het Kenniscentrum Energietransitie, dat ondersteunt bij deze vraagstukken en laat zien dat duurzame bouw haalbaar én betaalbaar kan zijn. Dit doen ze met trainingen en strategische kennissessies die speciaal ontwikkeld zijn voor onze klanten.

Advies over verduurzaming

Bij Breman Installatiegroep installeren we dus niet alleen duurzame installaties. We kunnen er ook advies over geven. We helpen woningcorporaties die hun vastgoedportefeuille moeten verduurzamen. Hoe pak je dat als woningcorporatie het beste aan? Woningcorporatie Woonin heeft hiervoor de hulp van het Kenniscentrum ingeschakeld. In totaal hebben zij meer dan 35.000 woningen in hun beheer in Utrecht, Nieuwegein, Houten en Wijk bij Duurstede. Amon Bötger, werkzaam als assetmanager, vertelt over de ervaringen met een training bij het Kenniscentrum van Breman.

Langetermijnstrategie op complexniveau

Als assetmanager is Amon verantwoordelijk voor de strategische sturing van zijn vastgoedportefeuille. Zijn portefeuille beslaat meer dan 5.000 woningen, voornamelijk in Nieuwegein. Op complexniveau werkt hij de langetermijnstrategie uit. Amon: “Waar kiezen we voor sloop-nieuwbouw en waar voor groot onderhoud? En hoe lossen we leefbaarheidsproblemen? En hoe verbeteren we het rendement van de portefeuille? Dat zijn de vragen waar ik mee te maken heb. Daarnaast kijk ik samen met de gemeente naar de Transitievisie Warmte en help ik bij het opstellen van wijkuitvoeringsplannen.”

De installateur meenemen in het proces

“Via één van onze co-makers, Rutges Bouw, zijn we bij het Kenniscentrum terechtgekomen. Bij Breman hebben we al tijden een onderhoudscontract, maar dat loopt via hele andere afdelingen binnen Woonin. Het was dus fijn om op deze manier in aanraking te komen met het Kenniscentrum en te leren wat ze voor ons kunnen betekenen,” vertelt Amon. De vraag waarmee Woonin bij het Kenniscentrum aanklopte, kwam voort uit één vastgoedproject. “Het is een project waarbij we vele keuzemogelijkheden hebben. We kregen toen de uitnodiging om bij het Kenniscentrum langs te komen en verdieping te zoeken. Het is heel leuk om te zien hoe een installateur deze verduurzamingsvraagstukken aanvliegt en het benadrukt het belang van het meenemen van de installateur in het proces.”

Het toepassen van verschillende installatieconcepten

Tijdens de training van het Kenniscentrum zijn alle mogelijke installatieconcepten aan bod gekomen. Amon: “We hebben de strategische afweging besproken: welk installatieconcept kies je voor welk soort bezit? Het was heel interessant om de visie van het Kenniscentrum te horen.” Hij vervolgt: “Wat ik heel leerzaam vond, was de kennis over de hybride warmtepomp. Vaak kan deze installatie met bestaande radiatoren worden toegepast. Ik ging ervan uit dat radiatoren vervangen moesten worden, omdat het lage temperatuurverwarming is. Maar dat is in veel gevallen niet nodig. Dat soort informatie is voor ons heel essentieel.”

Rondleiding door de Breman Academy

Onderdeel van de training is een rondleiding door de Breman Academy, waar verschillende werkende installatieconcepten staan opgesteld. Op die manier kunnen mensen die in de dagelijkse praktijk niet met installaties te maken hebben, toch eens de producten in het echt ervaren. Amon: “Het is leuk om allerlei toepassingen in het echt te zien. Zoals de all-electric warmtepomp en de dakunit (EQ-air) die de Breman Installatiefabriek heeft ontwikkeld. De producten in het echt voor je zien, geeft echte meerwaarde.”

Kennis in de praktijk brengen

Hoe gaat Woonin deze kennis in de praktijk brengen? “Allereerst willen we graag een vervolgsessie inplannen met een grotere groep, zo’n 30 à 40 mensen. Het gaat in de hoofdzaak om dezelfde training, maar met nog iets meer verdieping in de techniek,” vertelt Amon. “Daarnaast willen we jullie eerder betrekken bij projecten. Voordat het project wordt opgestart, is het handig als er al eens wordt gekeken naar de mogelijkheden van een complex vanuit de installateur die in de toekomst het onderhoud gaat verzorgen. De ‘total cost of ownership’ wordt steeds belangrijker in de afwegingen die we maken en daar hebben we de installateur voor nodig. We gaan de installaties een centrale plek geven in het proces, zodat we sneller naar een betere uitkomst kunnen werken en daarnaast kostenefficiënt bezig zijn. Dat is wat ik heb geleerd van de training.”

Meer weten over Breman of het Kenniscentrum Energietransitie? Ga naar breman.nl/kenniscentrum of mail naar kenniscentrum@breman.nl.

Iedereen energiepositief

Bij de Breman Installatiegroep draait alles om energiepositief zijn. En dat gaat om meer dan alleen het verduurzamen van gebouwen met energiezuinige installaties. Energiepositief betekent voor ons meer energie teruggeven dan we vragen aan medewerkers, klanten en de aarde. Om energiepositief te worden is het noodzakelijk dat we allemaal een steentje bijdragen aan de energietransitie. We zijn er nog niet, maar we gaan er samen wel voor. Elke partij heeft zo zijn eigen rol in de energietransitie. Dat geldt voor installateurs, maar zeker ook voor woningcorporaties.

Meer dan alleen installatietechniek

De rol van een installatiebedrijf in de energietransitie heeft vanzelfsprekend te maken met het leveren van duurzame energiesystemen. Maar dat is slechts een klein onderdeel. Mark Sprenkels is manager bij het Breman Kenniscentrum Energietransitie: “Wij willen op alle fronten energiepositief zijn en willen dat iedereen dat wordt. Wij hebben onszelf doelen gesteld. Zo willen we het verbruik van onze panden en ons wagenpark energiepositief maken. Daarnaast willen we energiepositieve concepten aan de markt aanbieden. We kijken ook hoe het gesteld is met de energiepositiviteit van onze medewerkers: hoeveel energie krijgen ze ervan om bij ons te werken? Hoe tevreden zijn onze klanten met ons? Daar stellen we hoge eisen aan.”

Woningcorporaties helpen met hun doelen

Veel van onze klanten zijn woningcorporaties. En die hebben behoorlijke doelen te halen. Over iets minder dan twee decennia moeten maar liefst 8 miljoen woningen verduurzaamd zijn. En de woningen die we uit de grond stampen moeten aan vele eisen voldoen. “Daar komt nog bij dat vanaf 2026 een hybride warmtepomp de minimum standaard is voor huizen die niet op een warmtenet zijn aangesloten. Er is een overvloed aan keuzes en afwegingen en er is een heleboel kennis en personele kracht nodig”, aldus Mark Sprenkels van het Breman Kenniscentrum Energietransitie. Hoe kunnen woningcorporaties de verduurzaming het beste aanpakken? “De juiste kennis is hierin een belangrijke factor. Ook dat is onderdeel van onze missie om energiepositief te worden: kennis delen met onze klanten.”

 

 

Reacties

zie ook
boek
Jan Rotmans-boekenpakket Jan Rotmans-boekenpakket

Bestel de bestsellers 'In het oog van de orkaan' en 'Verandering van tijdperk' van Jan Rotmans nu te...

€ 44,90
boek
Verandering van Tijdperk Verandering van Tijdperk

Nederland zal de komende decennia transformeren naar een nieuwe samenleving waarin de machtsverhoudi...

€ 24,26
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren