Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Bewoners aan het roer bij circulaire transformatie

Meindert de Vries - 4 juni 2018

Binnen de initiatiefgroep van collectief Boschgaard bestond al lang de wens om een permanente woongroep te realiseren op sociale en ecologische grondslag. Met woningcorporatie Zayaz onderzoeken zij nu de haalbaarheid van het plan om een voormalig buurthuis te transformeren tot woonruimte voor een woongemeenschap, met een sociaal maatschappelijk wijkcentrum.

De Patio, een voormalig buurthuis in de Graafsewijk in ‘s-Hertogenbosch, werd in 2004 aangekocht door Zayaz om het te herontwikkelen tot sociale woningbouw. De plannen die de corporatie daarvoor maakte, bleken onhaalbaar. Toen de bewonersgroep, die het gebouw al enige tijd kraakte, zelf met een plan kwam om het buurthuis te transformeren, moest dat wel even landen bij de corporatie. Inmiddels naderen de partijen het einde van het haalbaarheidsonderzoek en is er commitment van zowel de woningcorporatie als de gemeente. Meindert de Vries van Collectief Boschgaard is één van de initiatiefnemers en vertelt.

“Bosschaard is een collectief van mensen die al lang samenwerken en in sommige gevallen samen wonen of hebben gewoond. De eerste echte poging voor een permanente woongroep deden we in 2014, onder de naam Samen Thuis. De gemeente bood als experiment een schoolgebouw aan als CPO-project.

Toen de gunning naar een andere groep ging, besloten we door te zoeken naar een geschikte locatie waar de woon- en werkwensen van de groep vervuld konden worden. Het legaliseren van De Patio lag daarbij voor de hand. Veel mensen woonden er al. Bovendien was een deel van onze groep al actief bij Transfarmers, een stichting die voortgekomen is uit Graafse Hof, het eerste stadslandbouwproject in Noord-Brabant. Op dit terrein, en het aanpalende Graafse Akker, naast De Patio wordt kleinschalig landbouw bedreven mét, voor en door de buurt.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.
Ga je mee op First Date?

Laat je verleiden!
Kom naar onze First Date op:
3 feb 15.30u.

Gratis webinar

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren