netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Beeldverslag Dag van de Bewoner

ma 18 nov 2019

Op 14 november was de derde editie van de Dag van de Bewoner. We kijken terug op een geslaagde dag. In dit beeldverslag laten we je graag alvast zien hoe deze dag eruit zag.

Alle foto's zijn gemaakt door Marieke Wijntjes.

Op feestelijke wijze werden bezoekers aan de Dag van de Bewoner ontvangen. In het plenaire gedeelte vertelden Evamarije Smit samen met Lucas De Man over dubbele duurzaamheid. Daarmee bedoelen we dat we een verplichte energietransitie gepaard willen laten gaan met meer perspectief voor mensen die in sociale woningbouw wonen. Een groeiend aantal huurders van corporaties zijn kwetsbaar te noemen als je kijkt naar problemen op het gebied van bijvoorbeeld werk en inkomen, opleiding, gezondheid, schulden, sociale netwerken en eenzaamheid. Hoe kunnen we de energietransitie ombuigen naar kansen voor bewoners? Hoe kunnen we met elkaar een driedubbele win-win organiseren en bewoners werkelijk perspectief bieden, in plaats van alleen een energetisch verbeterd huis? De deelnemers werden opgesplitst in 20 groepen en gingen aan de slag met de do's, don'ts en dreams om te komen tot dubbele duurzaamheid.

Bij ontvangst kregen deelnemers een programmaboekje.

Gedurende de dag was er voldoende tijd om te netwerken.

Lucas De Man en Evamarije Smit namen de deelnemers mee in het thema dubbele duurzaamheid.

De deelnemers worden opgesplitst in 20 groepen.

In groepjes gingen de deelnemers aan de slag met de do's, don'ts en dreams om te komen tot dubbele duurzaamheid.

Welke do's, dont's en dreams zijn er opgeschreven?

Het festivalprogramma wordt kort toegelicht.

Vanuit het Krachtstation werd tussendoor een demonstratie vechtsport gegeven.

Tijdens het festivalprogramma konden de deelnemers kiezen uit verschillende deelsessies. Daarnaast was er ook ruimte om te speeddaten met experts uit de markt en konden mensen even ontspannen bij de silent disco. Voor deelnemers die moeite hadden om een sessie te kiezen liepen er waarzegsters rond. Meer weten over de afzonderlijke deelsessies? Kijk dan hier.

Cobee nam deelnemers in haar sessie mee in de tools om resultaatgericht te communiceren met bewoners.

Helena Spits van Bouwzorg Fryslan vertelde over haar intrinsieke motivatie, hielp deelnemers met het opzetten van een stappenplan voor bewonerscommunicatie en liet zien hoe zakelijk tekenen hierbij kan helpen.

In de sessie van ladies@work konden deelnemers zelf vraagstukken inbrengen op het gebied van bewonerscommunicatie.

Gedragsdeskundige Niels Götz daagde deelnemers in de sessie van Brink Climate Systems uit een kijkje te nemen in het brein van de huurder.

In de sessie van SOR werd een interactieve dialoog gehouden over een duurzaam leven voor de doelgroep ouderen.

Coen Hagedoorn nam deelnemers mee in een alternatief voor de projectmatige aanpak, genaamd vraaggestuurd renoveren in een serie van 1.

KnaapenGroep bracht het totale ecosysteem dat betrokken is bij een renovatieproject in kaart en leerde deelnemers hoe je op een mensgerichte manier meer balans kunt creëren voor alle projectbetrokkenen.

Deelnemers bij de sessie van Tiwos in gesprek over het uitvoeren van sociale incasso.

Bij Noorderberg & partners konden deelnemers zelf ervaren hoe Virtual Reality binnen een renovatie werkt door de VR-bril op te zetten en te kiezen voor de overlast-, binnenpakket- en verduurzamingsmodule.

In korte speeddate sessies konden deelnemers kennismaken met experts uit de markt en hun vraagstukken rondom bewonerscommunicatie bespreken.

Als afsluiter namen Evamarije Smit en Lucas De Man de deelnemers mee in de belangrijkste do's, don'ts en dreams van dubbele duurzaamheid. Een aantal voorbeelden:
DO: 'Maak bewoners energiecoach, assistent zonnepanelen legger, groenbeheerder of geef ze de mogelijkheid dit te leren.
DON'T: 'Vermijd de bewoner zoveel mogelijk'
DREAM: 'Geen renovatie, maar een buurtproject waar opleiding, werk, sociale cohesie en creativiteit samenkomen'

Tot slot was het tijd voor de uitslag van de verkiezing van groenste bewoner. De verkiezing werd dit jaar mede mogelijk gemaakt door Constructiever. De jury koos Tejo Verdonschot uit als winnaar. Tijdens het diner konden de deelnemers nog even napraten over deze geslaagde dag.

Evamarije Smit en Lucas De Man namen de deelnemers mee in de belangrijkste do's, don'ts en dreams van dubbele duurzaamheid

Tijd voor de verkiezing. Een interview met Bram Laterveer, de winnaar van vorig jaar.

v.l.n.r. jurylid Marco Peetoom, genomineerden Fred, Toon en Netty. Bernhard en Alex die namens Tejo de prijs in ontvangst namen en jurylid Wikke Peters.

De dag werd afgesloten met een diner. De deelnemers konden kiezen uit boerenkool, pad thai, taco's, poke bowl en salade.

Een gezellige afsluiter van een geslaagde dag.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren