Nieuwe maatschappelijke vraagstukken als energie, circulariteit, klimaatadaptatie en hitte, leiden in de bouw tot behoefte aan eenduidige definities en afspraken over criteria en meet- en bepalingsmethoden, en ook prestatieniveaus. Welk niveau is wettelijk voorgeschreven, niet voorgeschreven maar wel haalbaar zonder weinig moeite, en aan welk niveau moeten we denken in de nabije toekomst? Denk bijvoorbeeld aan nul-energiewoningen, circulaire woningen, herbruikbaarheid bouwdelen na demontage, inzet van 100% emissieloos materieel, enz.
Regelgeving volgt vaak pas nadat op vrijwillige basis belanghebbenden tot onderlinge afspraken komen. Wat willen we nu en in de toekomst samen bereiken? Dat geldt zeer zeker ook voor de bouwsector en voor ‘duurzame prestaties’: energie, circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit e.d..
Opdrachtgevers zijn vervolgens aan zet: Waar gaan we op sturen? Bouwbedrijven weten vervolgens waar ze moeten gaan innoveren, opdat hun vertrouwde processen en producten aan nieuwe eisen voldoen.
Nederland is misschien geen koploper in regelgeving voor duurzame prestaties, maar wel in vrijwillige afspraken met initiatieven als het Lente-akkoord, CB’23, Cirkelstad en Het Nieuwe Normaal. Natuurlijk moet de relatie met Europese ontwikkelingen goed in de gaten worden gehouden. Belangrijke ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld de nieuwe Energy Performance of Buildings Directive (EPBC) die instrumenten en indicatoren voorstelt en voorschrijft als energielabels, gebouwrenovatiepaspoorten, Digital Building Logbooks en een Smart Readiness Indicator; Circular Economy Action Plan, Paris Proof Buildings, en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Er gebeurt dus heel veel. Op allerlei plekken komen mensen bij elkaar om definities te bespreken, criteria en standaarden te bepalen, meetmethoden te bediscussiëren. Soms is dat ook het formuleren van antwoorden, nadenken over het inpassen in nationale regelgeving, bijvoorbeeld in het Bbl, volgend op Europese ontwikkelingen en afspraken. Ook het Bbl is nog nieuw en wennen. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken.
Ik zet een aantal belangrijke ontwikkelingen op een rij die zeker ook voor woningcorporaties, huurders en bouwpartners belangrijk zijn om kennis van te nemen.
Reacties